Apocalipsa mobilă după Google: Cum să te aperi de „Mobile-geddon” (VIDEO)
Noile modificări ar putea îngropa (la propriu şi la figurat) milioane de site-uri care, deşi nu sunt optimizate pentru căutările mobile, reuşesc momentan să atragă un trafic important din acestea. La finalul anului 2014, traficul generat de dispozitivele mobile crescuse la aproape 70%, potrivit unui raport Cisco.
Ţinând cont de aceste cifre, nu e de mirare că mişcarea Google a primit un supratitlu pe măsura caracterului său apocaliptic, şi anume cel de „Mobile-geddon”.
Contrar aşteptărilor, însă, nu doar afacerile mici vor avea de suferit. Un studiu efectuat recent de compania de marketing Somo indică o listă importantă de brand-uri ale căror rezultate riscă să scadă considerabil dacă nu îşi optimizează la timp versiunile mobile ale site-urilor operate.
Între acestea, se numără site-ul oficial al Uniunii Europene, site-ul Ryanair, cel al Nintendo sau versiunea online a publicaţiei britanice The Daily Mail. Pentru cei care au deja site-uri mobile-friendly, veştile nu pot fi decât pozitive, întrucât vor putea apărea mai sus în listele de căutare.
Sfaturi “prietenoase” de la Google
Planurile privind noua modalitate de afişare a rezultatelor au fost anunţate de Google încă din luna Februarie, iar o parte dintre schimbări a fost lămurită de curând într-o sesiune de Q&A ţinută pe Google+.
Principalele trei informaţii pe care orice webmaster şi chiar utilizator online trebuie să le afle sunt următoarele:
1. Când începe „Mobile-geddon”
Efectele noului algoritm urmează să se facă vizibile din 21 Aprilie, însă poate dura de la câteva zile până la o săptămână până când acestea se vor finaliza la nivel global. La final, site-urile care nu îndeplinesc criteriile mobile-friendly vor apărea mult mai jos în căutarile mobile de pe Google.
2. A fi sau a nu fi mobile-friendly
Un site fie este mobile-friendly, fie nu. Nu există cale de mijloc, respectiv grade diferite de “prietenie”. Există, însă, peste 200 de factori care determină această ierarhizare. Printre cele mai importante se numără:
– Evitarea utilizătii unor software-uri speciale pe dispozitive mobile, precum Flash
– Folosirea unor caractere lizibile fără a fi nevoie de zoom
– Ajustarea dimensiunii conţinutului, astfel încât să nu fie necesară glisarea orizontală
– Amplasarea link-urilor la distanţă unul de celălalt, pentru a putea fi accesat doar cel dorit
3. Testarea site-urilor
Cel mai rapid mod de a afla dacă un site este sau nu mobile-friendly îl reprezintă eticheta sugestivă de “Mobile-friendly”, afişată sub rezultatele generate.
O altă modalitate este testarea site-ului cu ajutorul unui instrument special creat în acest sens de către Google.
Iar o a treia modalitate rămâne verificarea site-ului via Google Webmaster Tools.