Anunţurile de recrutare s-au demodat, se caută talente
La realizarea studiului au participat peste 260 de companii din aproape toate domeniile de activitate. Aproape jumătate dintre angajatori consideră că experienţa anterioara şi programele de intership şi de practică sunt cele mai valoroase atuuri din CV-urile juniorilor. Specializarea de la facultate sau masterul se află pe locul 4 ca importanţă, urmate de cunoaşterea a două limbi străine. O treime dintre angajatori consideră că experienţa relevantă pe o poziţie anterioară este cel mai important criteriu în recrutarea pentru poziţii de seniori. Abilităţile pe care angajatorii le urmăresc sunt în primul rând orientarea către rezultate, urmate de: capacitatea de comunicare, flexibilitatea şi adaptabilitatea, eficienţa, abilităţile de leadership şi gestionarea stresului.
Cele mai multe poziţii urmau să fie deschise în departamentele: IT Software, vânzări – comercial, customer support – client service, inginerie – tehnic, contabilitate – finanţe. Mai mult de jumătate dintre angajatori spuneau că salariile vor creşte. Printre beneficiile acordate salariaţilor, programul de lucru flexibil înregistra cea mai mare creştere faţă de anul precedent.
Pentru a afla în ce măsură s-au adeverit perspectivele anunţate, am întrebat directorii de resurse umane şi recrutorii. Am aflat de la fiecare ce tipuri de candidaţi au căutat în acest an, ce criterii au contat în selecţie şi recrutare, ce abilităţi soft skills urmăresc şi cum sunt salariile oferite anul acesta. Am aflat câte poziţii noi au deschis pentru specialiştii cu experienţă şi pentru juniori, care sunt greşelile pe care le fac candidaţii şi care sunt sfaturile lor pentru obţinerea jobului dorit. În final, ni s-a confirmat previziunea optimistă privind creşterea numărului de salariaţi.
Marga Radu, Recruitment Operational Director, Adecco România
Interesul general a rămas şi anul acesta în zona de IT şi finanţe contabilitate, pentru vorbitori de limbi străine diferite, la fel ca în ultimii 3 ani. Iar nevoia de ingineri, sales, HR ( recrutare, admin, payroll) a crescut simţitor. Cunoştinţele şi motivaţia pentru job sunt principalele criterii care au contat dintotdeauna în recrutarea specialiştilor dar şi disponibilitatea lor de a fi implicaţi în diferite proiecte ce necesită mobilitate de relocare. În recrutarea pentru poziţiile de seniori, dacă aceasta necesită managementul echipei, atunci leadership este una dintre competenţele evaluate, la care se pot adăuga, în funcţie de tipul poziţiei şi rolul organizaţiei competenţe precum: orientarea către rezultate, gândirea antreprenorială şi adaptarea la schimbare.
Candidaţii cu abilităţi de comunicare fac un pas în faţă
În general, cam toţi angajatorii caută candidaţi cu abilităţi de comunicare, capabili să lucreze într-o echipă şi să respecte termenele de livrare. Pentru specialiştii cu experienţă am avut deschise, la nivel naţional, peste 900 de poziţii, în diferite industrii pe specializări diferite. Este cu 22% mai mult decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.
Anunţurile de recrutare s-au demodat, se caută talente
Faţă de anul trecut, simţim cum recrutarea se transformă în Talent Aquisiton, un trend ce a început din 2013. Vremea Post & Pray dispare încet iar recruiterii trec la direct search ca şi strategie de sourcing. Nu mai este nici suficient şi nici eficient să publici un anunţ şi să aştepţi aplicanţii sperând că aceştia vor avea competenţele necesare. Recruiterii/consultanţii caută direct în bazele de date naţionale sau regionale, folosind cuvinte cheie, competenţele pentru fiecare job. În Bucureşti şi în marile oraşe (Cluj, Iaşi, Braşov, Timişoara) există creştere atât pentru angajatorii existenţi dar şi pentru noii angajatori, companii noi ce deschid business. Există o creştere a companiilor mici şi medii în special.
Cătălina Marinescu, Manager Resurse Umane, Zentiva – Divizia Operaţiuni Industriale
Creşterea constantă a producţiei a determinat automat şi mărirea numărului de angajaţi. Avem o evoluţie constantă de 3,5% pe an. Departamentele care au avut cea mai mare nevoie de oameni noi au fost Producţia şi Calitatea, în această ordine. Tot aici vor fi creşteri şi în cea de a doua jumătate a anului.
Salariile sunt în creştere şi respectă tendinţele pieţei
În selecţia şi recrutarea candidaţilor pentru poziţii de juniori contează studiile pe domeniul nostru, voluntariatul şi proiectele extracurriculare la care au participat candidaţii. Atunci când recrutăm candidaţi pentru poziţii de seniori, pe lângă experienţa în domeniu (farma sau producţie în general) ne interesează să fie proactivi, să aducă un input în departament şi să se potrivească culturii noastre organizaţionale.
Pentru specialişti cu experienţă am avut deschise, în primele şase luni, şase poziţii noi în departamentele: logistică, planificare, achiziţii, calitate, performanţă industrială şi producţie.
Aplicarea haotică se transformă într-un puternic factor demotivant
Îi sfătuiesc pe candidaţi să fie atenţi la specificaţiile anunţurilor de angajare, să personalizeze scrisoarea de intenţie şi să se evalueze corect. Greşelile frecvente pe care le fac candidaţii? Nu sunt atenţi la cerinţele anunţurilor de recrutare. Se subevaluază sau se supraevaluază, ori trimit CV-uri pentru joburi pentru care nu îndeplinesc criteriile. Procesul de aplicare, neluat în seamă cu simţ de răspundere, prin aplicarea haotică se transformă într-un puternic factor demotivant.
Salariile sunt în creştere în companie şi respectă tendinţele pieţei. Pe lângă salariu, angajaţii primesc Pachetul Flex Conto – prin care pot alege între decontarea transportului, pensie privată sau decontarea cheltuielilor stomatologie/oftalmologie, în limita unui buget prestabilit. Alte beneficii sunt: o sesiune de masaj de 10 minute de două ori pe săptămână, sală de sport, bibliotecă, cantină, asigurare de viaţă, cabinet medical şi abonament de sănătate la o clinică privată.
Faţă de anul trecut, anul acesta se pune mai mult accent pe atitudine decât pe cunoştinţe şi, referitor la CV, pe prezentarea proiectelor în care candidatul a fost implicat, decât pe ordinea cronologică sau pe atribuţiile din fişa de post a joburilor anterioare.
Specialistul full stack este cel mai căutat
Maria Hostiuc, Senior IT&C Recruitment Consultant, Brainspotting
Cererile de dezvoltatori software au primat şi anul acesta. Limbajele de programare căutate sunt cele care…
Continuarea materialului o găsiți pe site-ul www.hrmanageronline.ro.