Antreprenorii cu succes în străinătate s-au întors. Pentru summit
100 de antreprenori români care au succes în străinătate se întâlnesc de astăzi, timp de patru zile, cu tot tâția antreprenori din România, la un Business Summit organizat pentru prima oară la București și în Delta Dunării de echipa RePatriot. Discuțiile ar trebui să ducă la reconectarea celor plecați cu România, la încheierea de parteneriate cu firme locale și la inițierea de investiții în țară.Milioane de români au plecat din țară înainte și după Revoluție, iar unii dintre ei au reușit să construiască afaceri de succes în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania și Italia și chiar în state mai exotice, precum India sau Cambogia. 100 dintre ei s-au întors pentru câteva zile în țară la invitația RePatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat, inițiat de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top.
Dorel Năsui, președinte și CEO al America International Radio, este unul dintre românii plecați în timpul comunismului din țară care se află astăzi din nou la București. Din 1986, el a lucrat ca inginer IT pentru Motorola și alte companii, iar în 1990 a deschis propria afaceri în zona orașului Chicago. În prezent, AIR face afaceri în peste 50 de țări și are birouri în SUA, Germania, Spania și România, ca distribuitor Motorola Solutions. În 2001, Năsui a fondat și compania de IT SafeMobile LLC. „Este de remarcat că acești oameni și-au dat seama de rezervorul extraordinar de resurse pe care îl reprezintă diaspora. Când vorbesc de resurse mă gândesc nu numai la resursele financiare, ci mai ales la know how, la informație, pentru care nu există substitut. Noi, care trăim în alte lumi, în alte sisteme legale, venim cu altă gândire. Și putem să o împărțim, să o dăm și celor de acasă. În ziua de astăzi, informația este mai importantă decât banul. Această expertiză e în toate domeniile: în IT și comunicații, în agricultură, în chimie, în mecanică, în fizică. Sunt români care lucrează într-un domeniu de vârf peste tot în lume, de la Silicon Valley, până în Elveția, în universități și în cercetare. Eu cunosc o serie de oameni din aceștia care merită să fie angrenați în proiectul de țară”, a afirmat antreprenorul.
Organizatorii summitului și-au propus să prezinte oportunitățile pe care România le oferă investitorilor în general și investitorilor români din diaspora, în special. Unul dintre obiective este de a realiza o platformă de discuții și de generare a unor inițiative legislative în scopul îmbunătățirii mediului de afaceri românesc. „Ne dorim ca în urma acestui summit să avem rezultate concrete: să putem ieși să spunem că avem cel puțin 5 noi idei de afaceri, parteneriate strategice, că am enunțat propuneri care sunt preluate și se vor concretiza în final. Oamenii de afaceri din diaspora au nevoie de parteneri locali și de informațiile «de la firul ierbii», iar antreprenorii români pot să beneficieze, la rândul lor, de deschiderea pe care cei plecați în străinătate o au, astfel încât în final România să câștige”, subliniază Ramona Chirilă, Director Executiv Repatriot.
Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot, a precizat că oportunitatea de repatriere prin antreprenoriat este doar o nișă, dar una importantă din punct de vedere economic. „Întoarcerea antreprenorilor va face posibil ca și alte categorii profesionale să aleagă să se întoarcă”, a precizat fostul ministru. Antreprenorii invitați ar trebui sa devină, astfel, „ambasadori” ai României și să vorbească de bine România acolo unde trăiesc și muncesc acum. Prin acest eveniment nu se urmărește neapărat revenirea fizică a românilor în țară, ci mai degrabă revenirea lor mentală, a spus Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. „Revenirea mentală începe prin a nu mai vorbi urât despre România, apoi în a vorbi frumos despre România și, în al treilea rând, a se gândi că România intră în discuție pentru ceva. Primul pas ar putea să fie un parteneriat cu cineva din România, ar putea să fie o investiție în România și, mai încolo, dacă e cazul, revenirea fizică. Aici e rolul nostru: să-i facem pe oameni să înțeleagă că România a redevenit o opțiune. Imperfectă, dar o opțiune”.
Summitul este susținut de Administrația Prezidențială a României, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, și de Invest România.