Antreprenoriatul social: între business și binefacere
Aflat la a cincea ediție în România, proiectul oferă tinerilor acces la o experiență practică de antreprenoriat care să îi ajute în viitoarele alegeri de carieră. Pentru a-și însuși abilitățile de care au nevoie, liceenii vor avea la dispoziție instrumente moderne și atractive de învățare: sesiuni de mentorat față-în-față și online susținute de experți, un quiz în urma căruia pot obține un certificat de cunoștințe în domeniul inovării sociale, o platformă de cursuri online gratuite și competiția de antreprenoriat SIR.
Elevii se pot înscrie până la 15 aprilie în competiție (urmând pașii de pe www.sir.jaromania.org), formulând soluții la probleme sociale reale din domeniile educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai, drepturile omului, energie sau protecția mediului. Ei vor fi sprijiniți de angajații NN pentru a concepe proiecte fezabile ce pot fi transformate în afaceri. Echipa clasată pe locul I va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame și va reprezenta România la finala globală online.
Ce este antreprenoriatul social?
Antreprenoriatul social este unul dintre cele mai eficiente moduri în care oamenii pot schimba în bine societatea, identificând probleme, căutând soluții și schimbând mentalități.
Potrivit unui studiu de impact realizat de Centrul pentru Educație și Industrie de la Universitatea Warwick la nivel internațional, 86% dintre elevii care au participat la SIR au devenit mai conștienți de problemele sociale existente în comunitățile lor, iar 78% dintre elevi s-au declarat mai încrezători în posibilitatea de a înființa pe viitor o afacere socială.
Anul trecut, premiul național SIR a revenit echipei NEO Team, de la Colegiul Național Jean Monnet din Ploiești, care a propus o soluție la problema absenteismului și abandonului școlar. Au propus o companie de telecomunicații care să sprijine elevii din familii dezavantajate printr-un sistem de donații simplu: orele petrecute de abonați la telefon să fie convertite în ore petrecute la școală de un copil care nu și-a putut termina studiile.
Profesorii și elevii participanți la SIR pot accesa ca resursă gratuită un curs de antreprenoriat social pe platforma HP Life.
Mai multe informații și regulamentul competiției sunt disponibile pe www.sir.jaromania.org.