Angela Gheorghiu, Doctor Honoris Causa al Universității București: “Este un Laudatio care aproape mă sperie”
"Văd foarte multe chipuri dragi, cunoscute, care m-au format, m-au ajutat, m-au iubit și o fac în continuare", a spus Angela Gheorghiu la primirea distincției universitare.
Artista a amintit că aceasta este a treia instituție de învățământ superior din România care îi conferă titlul academic, primele două fiind cele din Iași și Cluj-Napoca.
"Știți, universitățile sunt de mai multe feluri, chiar și cele de muzică. Nu întotdeauna putem ajunge la cele de muzică, dar, indiferent, (…) când o universitate consideră că un artist (…) sau o personalitate din lumea întreagă a adus o deschidere, a însemnat ceva pentru generațiile în care trăiește și pentru generațiile viitoare merită să remarcăm așa, în public, să venim să facem fotografii, să vorbim despre noi, să-mi ascult Curriculum Vitae, să-mi ascult un Laudatio care este… aproape mă sperie. Nu realizez că este vorba despre mine", a mărturisit artista, citată de către Agerpres.
Ea a spus că nu face niciodată un inventar al activității sale, pentru că e "puțin înspăimântător". Soprana a vorbit și despre faptul că alege, de fiecare dată când are ocazia, să promoveze artiști români. "Întotdeauna îmi face plăcere să prezint un nou artist. De acolo fiecare trebuie să zboare cu propriile aripi", a povestit soprana.
În finalul intervenției sale, Angela Gheorghiu a vorbit despre importanța pe care mentorii au avut-o în viața sa. "Niciodată nu pun întrebări… tot ce am făcut, vina îmi aparține în totalitate, dar, în același timp, mă gândesc dacă cei care m-au format și au avut grijă de mine ar fi sau nu de acord cu următorul meu pas", a spus ea.
Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a vorbit despre cât de special este faptul că o artistă primește titlul de Doctor Honoris Causa, dar și despre exemplul pe care îl ilustrează Angela Gheorghiu.
"Universitatea noastră de foarte puține ori a făcut această excepție și a acordat titluri acelor persoane care nu sunt oameni de știință. (…) Cred că, în momentul de față, prin faptul că arătăm societății românești, arătăm celorlalte universități din România respectul, dragostea pe care o arătăm doamnei Gheorghiu, vrem să fim în același timp și un îndemn și un model pentru alte școli din România, pentru că prezența doamnei Gheorghiu, mai ales în spațiul public românesc, a fost o prezență care a inspirat", a afirmat rectorul universității din Capitală.
Potrivit Agerpres, Mircea Dumitru a vorbit, pe scurt, și despre situația învățământului artistic în România. "Credem că un reviriment al învățământului artistic, în primul rând al învățământului muzical în România — care, în momentul de față, mi-e teamă că trebuie să spun acest lucru, nu este totuși în cea mai bună dintre formele în care s-a aflat învățământul artistic — cred că ar fi de dorit", a punctat rectorul Universității București.