Angajatorii care isi streseaza salariatii nu pot fi sanctionati
“Stresul nu e declarat risc profesional in Romania si din aceasta cauza nici nu exista statistici, nefiind un risc declarat oficial. Stim ca exista, dar nu putem lua masuri pentru asta”, a declarat, la un seminar organizat de ITM Bucuresti, Dantes Barbu, reprezentant al Inspectiei Muncii, citat de Mediafax.
Directorul general de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, Constantin Bujor, a precizat ca ar trebui sa existe o implicare mai mare a medicului de medicina muncii pentru a stabili daca exista o cauzalitate intre afectiunile aparute din cauza stresului si riscul in sine. “Ar trebui sa existe o prevedere legala. Noi avem competente sa sanctionam doar ceva care poate fi cuantificat”, a declarat Bujor.
Randamentul la munca al persoanelor stresate scade intr-un interval scurt de timp, de una sau doua luni, a afirmat, in cadrul aceluiasi eveniment, psihologul Bogdana Bursuc. “Acesti oameni nu se mai concentreaza. Sunt doar o prezenta si atat", a explicat psihologul.
Potrivit specialistului, cele mai afectate sunt persoanele care au intre 30 si 40 de ani, pentru ca acestea au, de obicei, si familie, presiunea exercitata asupra lor fiind dubla. Psihologul recomanda celor stresati sa prioritizeze lucrurile care trebuie facute, sa nu puna presiune nici pe ceilalti si sa nu aiba asteptari mari de la ei, sa ia o pauza la fiecare doua ore, dar nu pentru tigara. Bursuc mai recomanda ca oamenii stresati sa incerce sa faca zilnic ceva pentru confortul personal, sa accepte si sa aiba curajul sa-si exprime limitele si, foarte important, sa invete sa spune “nu” atunci cand se simt depasiti de situatie.