Angajatii neprofesionisti si care au incalcat legea, concediati din MAI
Potrivit ministerului, proiectul de lege ce vizeaza reorganizarea MAI se afla la Parlament, fiind trimis spre dezbatere si adoptare si a fost facut public inca din 24 decembrie 2010, prevazand ca reducerea numarului de posturi din minister se va face conform unor criterii obiective.
Aceste criterii au fost discutate inclusiv cu sindicatele, fiind retinute "multe din propunerile acestora", precizeaza MAI.
Criteriile, modul de constituire a comisiilor care le vor aplica si componenta acestora vor fi detaliate printr-o hotarare de Guvern, din comisii facand parte inclusiv reprezentanti ai sindicatelor.
"Raportat la situatia din Uniunea Europeana, Romania se situeaza printre tarile cu cel mai ridicat numar de politisti la suta de mii de locuitori. Suntem mult peste media europeana: Avem aproximativ 450 de politisti (lucratori in sistemul de ordine publica, mai precis) la suta de mii de locuitori, fara a socoti politia locala, care ar creste cota la peste 500. in Europa, media este de 347 de politisti la suta de mii de locuitori (date Eurostat, statistica oficiala a UE – 2008). Exemple: – Austria: 319 politisti la suta de mii de locuitori, Franta – 355, Germania – 302, Polonia – 268", mai arata MAI.
Reprezentantii ministerului mai spun ca procesul de modernizare ofera ocazia de a indeparta din sistem angajatii neprofesionisti sau care au incalcat legea.
"Efortul de redimensionare este cu atat mai mare cu cat se urmareste ca reducerea numarului de posturi sa aiba ca temei modernizarea si eficientizarea structurilor MAI, astfel incat sa ramana cei mai buni profesionisti. Vor exista masuri cu caracter social pentru cei care parasesc sistemul (ajutor financiar similar indemnizatiei pentru ajutor de somaj) si cursuri de calificare, recalificare sau alte forme de pregatire profesionala. Modernizarea si eficientizarea a MAI are in vedere cresterea capacitatii operative prin reducerea nivelurilor ierarhice, scurtarea timpului de luare si transmitere a deciziei, a timpului de reactie, precum si diminuarea numarului de efective din structurile suport in vederea reducerii deficitului de personal din cele operative", conchide MAI.
Sindicatul "Pro Lex" a propus suspendarea primei pentru lucrari de exceptie si a salariului de excelenta acordat pentru cinci la suta din personal, pentru evitarea disponibilizarii a aproximativ 7.000 de persoane din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), de la 1 aprilie.
Presedintele "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, ca a propus conducerii Ministerului Administratiei si Internelor unele solutii pentru reducerea cheltuielilor de personal, pentru a nu se ajunge la disponibilizari.
Lincu a spus ca solutiile ar fi suspendarea primei pentru lucrari de exceptie si a salariului de excelenta acordata pentru cinci la suta din personal si care reprezinta 50 la suta din salariul de baza. El a precizat ca ar trebui sistata plata sumei care reprezinta echivalentul salariului de merit inclus in venitul celor care au beneficiat de aceasta suma in 2010 si care se plateste si in prezent in mod nejustificat, reprezentand 20 la suta din salariu pentru 25 la suta din efectiv.
Lincu a adaugat ca daca aceste doua propuneri ar fi luate in considerare, ar fi facuta o economie mai mare decat daca s-ar disponibiliza aproximativ 7.000 de persoane, de la 1 aprilie.
Potrivit lui Lincu, din cele 10.000 de posturi care ar trebui sa dispara din Politie, Jandarmerie si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta de la 1 aprilie, 3.000 sunt vacante si astfel raman aproximativ 7.000 de persoane care vor trebui sa plece fara plati recompensatorii.
Presedintele "Pro Lex" a precizat ca, din sursele pe care le are, reducerea de personal doar din Politia Romana ar fi de aproximativ 1.600 de posturi, dintr-un total de aproximativ 53.000.
Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat, in 9 martie, ca vor fi disponibilizati din MAI aproximativ 9.000 de oameni, aratand ca inca nu este o "cifra conturata" si ca numarul de 18.000 vehiculat este "in imaginatia unora".