Amenzi usturătoare pentru munca la negru
Peste 100 de firme au fost amendate în domeniul relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM, valoarea totală a amenzilor fiind de 454.000 de lei. Mai bine de jumătate din cuantumul amenzilor au fost date pentru munca la negru.
În judeţul Bihor au fost depistate la un angajator 73 de persoane fără forme legale, pentru care inspectorii de muncă au făcut o propunere de dosar de cercetare penală.
Tot în prima săptămână din 2016 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 97.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de munca 45 de incidente şi au fost sancţionaţi peste 200 de angajatori.
Inspectorul general de stat în cadrul Inspecției Muncii, Nicolae Bratu a declarat pentru Agerpres că pentru combaterea muncii la negru ar fi mai eficientă sancţionarea per angajat.
În decembrie, acelaşi inspector anunţa că Inspecția Muncii și Direcția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor demara controale, începând din luna ianuarie, la firmele care sunt suspecte de muncă la gri.
În 2015, Inspecția Muncii a efectuat peste 130.000 de controale iar valoarea amenzilor aplicate depăşeşte 89 de milioane de lei.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) poate veni, în orice moment, în control la sediul angajatorilor, fără nicio înştiinţare prealabilă. Firmele sunt obligate să pună la dispozitia inspectorilor documente şi informatii, în funcţie de obiectul controlului.