Alex Gavan, o noua victorie de ascensiune pe un varf de 8.000, fara oxigen suplimentar
Alex Gavan dedica ascensiunea varfului Broad Peak memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt înca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii. Sa-ti pese cu adevarat inseamna sa actionezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista, considera alpinistul.
Alex Gavan a facut echipa cu alpinistii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov. Ascensiunea spre varf a inceput pe 21 iulie, cand cei patru au plecat din Tabara de Baza direct în Tabara 2 (6240m).
”Ascensiunea spre varf si coborarea in Tabara 3 a durat aproape 24 de ore istovitoare. Am plecat din Tabara 3 (7040m), pe 22 iulie, la aproape 11.45 p.m., am ajuns la Saua Broad (7800m) pe 23 iulie, la aproape 10 a.m. si am atins varful principal al Broad Peak (8047m) in aceeasi zi, la 3.30 p.m, ora Pakistanului. Cat am urcat, aproape tot timpul am fost prezent strict la ceea ce faceam in fiecare secunda, fara ca varful sa fi existat cu adevarat pentru mine. Am avut certitudinea că voi atinge vârful doar când am fost la aproape 30 de minute de el. Trairea pe care am avut-o pe acest varf a fost foarte diferita de cea pe care am simtit-o pe Shisha Pangma, ultimul munte pe care l-am urcat, in aprilie 2013. Atunci am simtit un gol total. Acum am avut o traire de bucurie pura, de fericire. Muntele are felul sau special de a te face sa te intllnesti cu tine insuti. Conteaza insa ce alegi sa faci tu cu aceasta intalnire”, spune Alex Gavan.
Aceasta a fost a doua ascensiune romanească pe Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lacatusu, in 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.
Un promotor al urcării celor mai inalte varfuri din lume “prin mijloace corecte”, Alex a escaladat pana acum sase varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si fara sa apeleze la sprijinul serpasilor sau al porterilor de altitudine.