Alex Gavan a atins varful Broad Peak
Pentru Alex Gavan, ascensiunea pe Broad Peak a fost mult mai provocatoare decat estimase initial, desi, per total, experienta traita cu aceasta ocazie a fost opusul celei din timpul atingerii varfului Shisha Pangma, in aprilie 2013. Broad Peak este al saselea varf de peste opt mii de metri pe care Alex Gavan l-a urcat fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine.
,,Asa cum se vede in film, cand am ajuns pe varf eram fericit, in timp ce pe Shisha Pangma m-am simtit golit, pentru ca depasisem o limita. Pe Broad Peak am fost plin de o bucurie autentica, care a sters efectiv dificultatea ascensiunii. Nu am simtit aceasta bucurie si aceasta fericire decat in momentul in care am fost acolo, pe varf, la 8047m. Pana atunci am fost doar concentrat pe fiecare miscare pe care o faceam in momentul prezent. Fara emotii si fara ganduri. Desi coborarea a fost chiar mai dificila decat urcusul, iar ziua varfului a insemnat pentru mine un efort continuu si istovitor timp de aproape 24 de ore, acest sentiment de bucurie si de plinatate a ramas. Face parte din ceea ce mi-a dat mie acest munte si ii sunt recunoscator”, a povestit Gavan.
Sportivitate si fair play
Despre experienta acumulata, Alex Gavan a adaugat: ,,Uitandu-ma inapoi la ce am reusit sa fac si la toate tentativele mele nefinalizate de a urca optmiari, cred ca sunt cel putin trei lucruri care definesc sportivitatea si fair play-ul pe munte. Performanta nu este un scop in sine, ci o consecinta a ceea ce faci."
"Nu poti considera ca daca ai urcat unul, doi sau cinci optmiari ai o reteta de succes pe acesti munti. Iti poti dezvolta o strategie generala, ai o experienta si un antrenament, dar de fapt fiecare ascensiune e unica si trebuie sa te adaptezi la fiecare munte in parte. Fiecare munte are personalitatea sa si trebuie sa-l intelegi. Stilul conteaza si pe munte si in viata. Adica e mai important cum faci ascensiunea, decat sa o faci cu orice pret."
In privinta reusitei oricarei ascensiuni, Gavan spune ca cel mai mult „conteaza sa nu te amagesti ca ai cucerit un munte, ci sa admiti, cu smerenie, ca doar ai reusit o ascensiune; conteaza sa te gandesti la ceilalti cu care esti pe munte si sa ii ajuti, iar cand te intorci, sa dai celorlalti, celor care te asteapta acasa si te sprijina, ceva din experienta si prea-plinul trait acolo.”
Astfel, Alex Gavan a dedicat ascensiunea acestui varf memoriei luptatorilor anticomunisti din munti, care, in opinia sa, ”prin lupta si prin sacrificiul lor, au fost si sunt inca o sursa de inspiratie si o dovada a faptului ca nu toti romanii accepta compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocarile vietii."
"Sa-ti pese cu adevarat, inseamna sa actionezi si sa pui in practica ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptatorii din rezistenta anti-comunista”. De asemenea, Alex Gavan dedica aceasta ascensiune ”tuturor celor care cred in puterea gandurilor, a faptelor si a lucrurilor bune, precum si a transformarii pozitive care incepe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simpla nu reprezinta neaparat si optiunea aleasa; celor care vor sa lase o lume mai buna decat cea pe care au gasit-o”.
Cum a decurs expeditia pe Broad Peak
Expeditia a inceput pe data de 11 iunie, odata cu plecarea din Bucuresti, spre Islamabad. Din capitala Pakistanului, Gavan s-a deplasat in Skardu, cu un zbor intern, apoi cu jeepul pana la Askole, una din cele mai izolate localitati din Pakistan. Dupa aproape 100 de km de mers pe jos pe Ghetarul Baltoro, Gavan a ajuns in Tabara de baza, pe data de 24 iunie. Intre 25 iunie si 9 iulie, a facut ascensiunile de aclimatizare, fixand trei tabere intermediare (la 5500m, 6240m, 7040m). Ulterior, Alex Gavan a asteptat in Tabara de Baza pentru ca vremea sa se imbunatateasca, pentru a face ascensiunea varfului.
Alex Gavan a facut echipa cu alpinistii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov si Ivan Tomov. Ascensiunea spre varf a inceput pe 21 iulie, cand cei patru au plecat din Tabara de Baza direct in Tabara 2 (6240m). Pe 22 iulie, echipa a ajuns in Tabara 3 (7040m), cu exceptia lui Mladen Dankov, care s-a intors. Pe 23 iulie, Alex Gavan a atins varful la ora 15.30, ora Pakistanului, odata cu Karim Hayat (Pakistan), la aproximativ o ora dupa Boyan Petrov si Ivan Tomov.
Aceasta a fost a doua ascensiune romaneasca a varfului Broad Peak, prima fiind realizata de alpinistul Constantin Lacatusu, in 1992, care a reusit atunci sa aduca primul optmiar Romaniei.