Al doilea Muzeu Luvru din lume va fi în lumea arabă
Doar concesionarea numelui muzeului Luvru până în 2037 va aduce muzeului parizian 400 de milioane de euro. Muzeul are o suprafaţă de 8.600 de metri pătraţi, 23 de galerii permanente şi 600 de opere de artă, fiind conceput de arhitectul francez Jean Nouvel. Nouvel s-a inspirat din cultura arhitecturală arabă pentru a concepe acest „oraş-muzeu”, acoperit în mare parte de un dom de 180 de metri în diametru. Cele 23 de galerii permit găzduirea a 600 de opere de artă, dintre care 300 sunt împrumutate de la 13 muzee din Franţa în primul an de la deschidere.
Deschiderea pentru public va avea loc trei zile mai târziu, pe 11 noiembrie, cu un concert al cântăreţului şi chitaristului francez Matthieu Chedid, urmat a doua zi de artista Fatoumata Diawara, după cum notează digi24.
Deschiderea muzeului a fost întârziată de mai multe ori din cauza problemelor de finanţare. Construcţia – un contract estimat iniţial la 654 de milioane de dolari (582 de milioane de euro), a fost suportată de Abu Dhabi.
Pentru dezvoltarea turismului cultural
Printre lucrările împrumutate figurează „La Belle Ferronnière”, de Léonard de Vinci, care a fost adusă de la Muzeul Luvru din Paris, „Bonaparte franchissant les Alpes”, de Jacques-Louis David (de la Versailles), şi „Autoportrait”, de Vincent Van Gogh (de la Musée d’Orsay din Paris).
Mare parte din opere relatează istoria civilizaţiilor, a culturilor şi religiilor, ilustrată prin expunerea unei foi din Coran albastră, a unei biblii gotice, precum şi a unor texte budiste sau taoiste. Lângă Luvru vor fi deschise alte două muzee pe insula Saadiyat: Guggenheim şi Zayed, ceea ce înseamnă că autorităţile locale acordă o mare importanţă dezvoltării turismului cultural în Golful Persic, între Asia şi Europa.