Agentul de munca temporara, o solutie in gestionarea resurselor de personal
Punerea la dispozitie de personal prin agenti de munca temporara este o practica folosita in toate economiile dezvoltate. Necesitatea alinierii Romaniei la legislatia moderna a tarilor occidentale este confirmata de insesi reglementarile aparute in ultimul an, in acest sens. Este binecunoscut interesul companiilor multinationale prezente in Romania si sustinerea acestora privind reglementarea expresa a muncii temporare, data fiind experienta de zeci de ani pe care aceste companii o au in calitate de utilizatori de forta de munca temporara la nivel mondial.
Acest tip de relatii de munca ofera noi solutii de care companiile au nevoie in gestionarea resurselor de personal, avand in vedere dinamica fortei de munca inregistrate in multe sectoare ale economiei romanesti. Utilizatorii de forta de munca temporara pot astfel sa se concentreze asupra activitatii lor de baza, externalizand catre agentii de munca temporara gestionarea acestor resurse, de la faza de recrutare si selectie, pana la administrarea contractelor de munca. Beneficiile sunt evidente, daca ne referim la flexibilitatea pe care o ofera acest tip de servicii: raspuns in timp util la nevoile specifice ale utilizatorului, punerea la dispozitie a personalului corespunzator postului respectiv, logistica, personalul calificat si experienta in domeniu aducand un plus de valoare foarte important pentru utilizator.
Care sunt activitatile unei companii care s-ar preta la angajarea de personal temporar? Dati-ne cateva exemple dintre clientii companiei dvs.
Prin insasi natura sa, munca temporara are o sfera de aplicare aproape nelimitata. Majoritatea sectoarelor de activitate pot genera la un moment dat nevoi privind utilizarea de munca temporara, incepand de la turism si constructii si continuand cu productia, serviciile si comertul. Este foarte important de stiut faptul ca un contract de munca temporara poate fi incheiat pe o perioada cuprinsa intre o zi si 12 luni, cu posibilitate de prelungire pana la maxim 18 luni. Astfel, companiile pot apela la utilizarea de forta de munca temporara in cazul activitatilor cu caracter sezonier, al activitatilor cu caracter ocazional sau al inlocuirii unui salariat aflat in concediu, fie el de odihna, de studii, medical, de maternitate, de ingrijire copil sau fara plata. Experienta de peste 55 de ani a grupului Manpower la nivel mondial demonstreaza interesul companiilor cat priveste utilizarea de forta de munca temporara, indiferent de domeniul de activitate, grupul plasand anual peste 2,3 milioane de salariati cu contracte de munca temporara. Si in Romania, contactele cu societatile generatoare de locuri de munca temporara confirma interesul pentru acest gen de servicii.
Ce aspecte au ramas neclare din punct de vedere legislativ?
Acest prim pas legislativ privind reglementarea muncii temporare va fi cu siguranta urmat de alti pasi importanti pentru eliminarea tuturor aspectelor neclare si a adaptarii legislatiei muncii la acest nou tip de relatii de munca. Modalitatea de inregistrare si evidenta a contractelor de munca temporara si a actelor aditionale aferente, obligativitatea intocmirii de decizii de incetare la termen a contractelor de munca temporara, situatia carnetelor de munca si a adeverintelor de vechime sunt numai cateva subiecte aflate in discutie la ora actuala si care cu siguranta vor fi retratate conform noii legislatii privind munca temporara.
Agentul de munca temporara ii plateste angajatului salariul minim brut pe economie intre 2 misiuni ale acestuia. Este avantajos pentru agentul de munca temporara? Angajatul poate beneficia de ajutorul de somaj intre misiuni?
Plata salariului minim pe economie intre 2 misiuni se refera la cazuri specifice si se aplica pe perioada unor intreruperi de activitate neprevazute la momentul incheierii contractului de munca temporara.
Aceasta reglementare nu exclude insa in nici un fel dreptul salariatilor temporari de a beneficia de statutul de somer si de drepturile ce decurg din acest statut, in cazul in care, pe durata misiunii aceste drepturi i-au fost suspendate.
Cat se poate prelungi in timp relatia dintre o persoana cu munca temporara si un agent de munca temporara?
Practica mondiala privind munca temporara arata faptul ca relatia dintre o persoana cu drept de munca si un agent de munca temporara nu poate fi limitata la o anumita perioada de timp, in masura in care sunt respectate reglementarile specifice acestei activitati. Fiecare persoana are dreptul de a alege tipul de relatie de munca pe care doreste sa o aiba cu angajatorii sai, fie ca aceasta relatie de munca este cu caracter permanent sau temporar, cu norma intreaga sau cu timp partial. Faptul ca salariatii temporari beneficiaza de aceleasi drepturi ca si salariatii permanenti este un argument in plus ca munca temporara sa fie privita ca o relatie normala de munca. Avantajul flexibilitatii de care dispune angajatul face ca aceasta solutie sa fie aleasa de un numar din ce in ce mai mare de persoane atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii. Cu siguranta acesta va fi parcursul pe care il va urma si piata fortei de munca din Romania in viitorul imediat.
Ce pierde agentul daca angajatul si utilizatorul decid sa incheie un contract de munca pe perioada nedeterminata?
Drepturile angajatului temporar la sfarsitul unei misiuni nu sunt modificate sub nici o forma de contractul de munca incheiat intre acesta si agentul de munca temporara. Transformarea unui contract de munca temporara intr-un contract pe perioada nedeterminata cu societatea utilizatoare poate aparea frecvent, aceasta continuitate in cariera profesionala a salariatului insemnand si o confirmare a calitatii serviciilor agentului de munca temporara.
Cum e platit agentul de catre utilizator?
Contractul de punere la dispozitie incheiat intre agentul de munca temporara si utilizator este un contract cu caracter comercial, clauzele privind conditiile financiare fiind negociate de parti. In ceea ce priveste plata serviciilor, aceasta poate fi facuta lunar sau saptamanal. Regula de baza este insa ca plata serviciilor sa fie facuta de catre utilizator dupa ce agentul a platit drepturile salariale angajatilor temporari si obligatiile aferente catre bugetul de stat. Aceasta este o conditie respectata de catre toti agentii de munca temporara cu prestigiu din lume, fiind si o garantie a puterii financiare pe care agentul de munca temporara trebuie sa o aiba pentru a gestiona corect o astfel de activitate cu responsabilitati si obligatii majore atat fata de angajat, cat si fata de stat.