Adventure training
Logica este urmatoarea: scopul oricarei afaceri este de a rezolva problemele clientilor sai (deci am spus business). Pentru a atinge acest scop, ai nevoie de oameni implicati, loiali, inventivi, de echipe abile, dinamice si eficiente. (hmmm, asta suna a training) Rolul leader-ilor este sa creasca motivarea, cunostintele si puterea de intelegere a
oamenilor (iata ca am ajuns la management). Nu prea ai timp de asta… Si totusi, cum o poti face? Da la o parte tot ce-ti vine imediat in minte: o sedinta, un program de instruire, prime pentru performanta, o petrecere la birou. Le-ai facut pe toate si n-ai fost foarte multumit de rezultate. Mai bine incearca o zi in natura, provoaca-i cu o aventura. Pare rupt de realitate, dar merita sa risti. Echipa ta ar putea descoperi cum sa-si stabileasca obiectivele, cum sa comunice, cum sa colaboreze, cum sa rezolve un conflict, ar putea afla ce e important si ce nu, si-ar stabili propriile reguli. S-ar putea sa ai surpriza ca lucrai cu niste oameni creativi si curajosi, fara sa fi stiut asta.
De la un asemenea gand am pornit atunci cand am creat Professional Adventure. Si am mai dorit ca tot ceea ce facem sa constituie pentru clientii nostri o experienta memorabila. Asa ca am conceput programe de training bazate pe ideea de aventura. Cate aventuri ai trait in viata si le-ai dat uitarii? Nici una.
Rafting: 10 insi intr-o barca de cauciuc, coborand Bistrita. Ce mai conteaza orgoliile personale atunci cand trebuie sa fii atent la coordonare. Altfel ne rasturnam, ramanem fara aparatul foto si facem o baie zdravana.
Escalada: il asiguri tocmai pe nesuferitul de la financiar, care nu ti-a semnat decontul. Daca scapa cu viata, crezi ca nu rezolva problema?
Balustrade intinse prin copaci: stam opt oameni, claie peste gramada pe o craca si trebuie sa facem o sedinta eficienta: care incotro s-o ia. Daca nu luam mai repede o decizie, picam cu totii. Daca luam decizia gresita, am ratat exercitiul si pierdem premiul.
Traversare tiroliana: sunt agatat de o coarda precum vanatorii de munte, nu pot nici macar sa trag aer in piept si toata echipa striga la mine „You can do it”. Sa le stric
cheful?
O panza de paianjen „tesuta” din cordelina: trebuie sa trecem cu mare grija in partea cealalta. Altfel, trezim paianjenul. Nu va grabiti, fratilor, sa ne facem mai intai o strategie!
Zbor cu parapanta: ia uite-l pe nea Cornel, ramolitul de la magazie – decoleaza fara probleme, planeaza frumos, face un viraj elegant si se asaza pe sol, parca l-ai fi pus cu mana. Are 63 de ani. N-as fi crezut ca varsta a treia mai e buna la ceva…
Cam asta inseamna adventure training. Cum credeti ca reactioneaza oamenii a doua zi la birou? Revin la prioritatile personale, reincep luptele pentru putere, se plang de lucruri marunte? Sau comunica mai bine, au mai multa incredere unii in ceilalti, isi orienteaza eforturile in directia dorita? Daca atmosfera s-a schimbat macar un pic, aventura este de vina.
N-am inventat noi asta: au facut-o altii, undeva in lume, acum 20 de ani. De atunci, adventure training este din ce in ce mai folosit: la fuziunea a doua companii, atunci cand fostii competitori trebuie sa devina prieteni, in lucrul cu dealerii, pentru a se cunoaste si a invata sa respecte cu totii aceleasi reguli, atunci cand intr-o organizatie apar rutina si neincrederea, din cauza climatului incep sa plece oamenii talentati si productivi, iar o data cu ei pot pleca si clientii. Orice schimbare survenita in organizatie, dezvoltarea rapida sau, dimpotriva, reducerea de activitate, trebuie acompaniate de programe care sa-i ajute pe oameni sa accepte pierderile si sa identifice avantajele. Un mediu necunoscut, cum este natura, provocari noi, cum ar fi asa-numitele „sporturi extreme” pot face ca training-ul sa fie mai atragator, iar efectele sale sa dureze mai mult.