Administratorii fondurilor de pensii private se opun reducerii contributiei la Pilonul II
APAPR sustine ca Pilonul II a fost deja afectat de criza, contributiile fiind inghetate anul trecut la 2%, fata de 2,5% la cat ar fi trebuit sa creasca in 2009. De asemenea, nivelul contributiei ar fi trebuit sa ajunga la 3% din salariul brut in acest an. “Bugetul statului roman a facut deja «economii» de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor 5 milioane de salariati care contributie azi la Pilonul II, prin fondurile de pensii administrate privat. In urmatorii 6 ani, ca urmare a acestei frane puse Pilonului II in 2009, bugetul statului roman va mai economisi inca 700 de milioane de euro, prin virarea catre Pilonul II a unor contributii mai mici”, se arata intr-un comunicat al APAPR.
“Prin blocarea contributiei la 2% in loc de 2,5%, statul ar economisi in restul de 7 luni din 2010 doar 45 de milioane de euro si nu 400 de milioane de euro, asa cum prezinta sindicatele, intr-o manipulare evidenta. Fata de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, reducerea contributiei la Pilonul II ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce in mod evident nu reprezinta nicio solutie reala”, sustin administratorii de fonduri.
Potrivit asociatiei, reducerea contributiei pentru Pilonul II ar afecta dreptuol de proprietate al salariatilor. “Motivele fundamentale pentru care statul roman si-a asumat introducerea fondurilor de pensii administrate privat nu s-au schimbat pe timpul crizei. In mod cronic si fundamental, sistemul public de pensii nu mai este sustenabil si, pe termen mediu si lung, nu va putea asigura, sub nicio forma pensii decente pentru generatiile actuale de salariati. sistemul public de pensii a fost adus in pragul falimentului de majorari nesustenabile de pensii, realizate in ultimii ani, mult peste potentialul real al economiei si bugetului”, sustine APAPR.
Pilonul II de pensii private obligatorii a produs pentru cei 5 milioane de participanti, in cei aproape 2 ani de functionare, un randament mediu anual de 18,9%, fata de o inflatie medie anuala de circa 5%, arata datele administratorilor de fonduri. “In prezent, activele nete administrate de cele 9 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la 3,14 miliarde de lei. Comparat cu contributiile virate in sistem (in perioada mai 2008 – aprilie 2010), in valoare de 2,63 miliarde de lei, activele nete sunt cu 511 milioane de lei mai mari, aceasta diferenta reprezentand profitul (net, inclusiv comisioanele) realizat de fonduri pentru participantii la sistem”, afirma comunicatul APAPR.