Aderarea pune capcane inflatiei
In primul an al aderarii, in 2004, majoritatea tarilor au fost nevoite sa faca fata unor presiuni inflationiste induse de cresterea preturilor la alimente sau de cresterea unor accize. „In cazul Romaniei, la acestea se adauga si cresterea unor preturi administrate. In conditiile in care inflatia in 2006 a fost destul de joasa, Romania se poate confrunta pentru prima data dupa opt ani cu o tendinta de inversare a scaderii inflatiei", este de parere Radu Craciun, Head of Local Research la ABN AMRO.
In orice rau, un pic de bine
Exista, totusi, voci potrivit carora, in general, o inflatie crescuta nu are numai consecinte negative. De pilda, statele cu indice mare la acest capitol se remarca, automat, si prin dobanzi proportionale, ceea ce le poate face atragatoare pentru investitorii de portofoliu pe termen scurt. „In cazul concret al Romaniei, cred ca in momentul de fata nu se pune problema cresterii dobanzii BNR, ci a ritmului in care aceasta va scadea", crede insa reprezentantul ABN AMRO. De altfel, Consiliul de Administratie al BNR a decis in 12 februarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8% pe an.
Lipsiti de originalitate economica
Desi se afla in relatie indirecta, indicele inflationist ar putea fi influentat si de cresterea investitiilor straine directe. In Ungaria, de exemplu, s-a constatat intensificarea brusca a acestora in anul aderarii si scaderea lor in acelasi ritm in anul imediat urmator. „Cred ca este vorba despre faptul ca in primul an al aderarii o mare parte a investitiilor straine directe a provenit din zona intreprinderilor mici si mijlocii, aceasta categorie avand probabil o aversiune mai mare fata de risc. De aceea, au asteptat momentul aderarii efective pentru a decide sa investeasca. Pe de alta parte, avand in vedere marimea modesta a acestor afaceri, probabil ca nu a fost nevoie ca procesul investitional sa continue si ulterior, ceea ce ar putea justifica aceasta tendinta", spune Radu Craciun, care nu exclude posibilitatea ca si in cazul Romaniei sa vedem o evolutie similara.
Ideile au fost expuse in cadrul intalnirii din 23 ianuarie dintre absolventii programului Executive MBA al ASEBUSS si cursantii IMD Lausanne. Acestia au asistat la prezentarea sustinuta de Radu Craciun, absolvent la randul sau al programului EMBA din cadrul ASEBUSS. Tema prezentarii a fost: „Ce va aduce primul an al aderarii Romaniei la UE?".