Actele la control!
Care sunt atributiile si responsabilitatile dv., in calitate de analist de credit?
In primul rand, trebuie spus ca departamentul din care face parte analistul este Departamentul Credite. Apoi, trebuie explicitat putin procesul de creditare, care presupune mai multe etape. Prima o constituie initierea relatiei cu clientul si identificarea nevoilor de creditare ale acestuia. In aceasta etapa, se strang si documentele financiare si juridice ale solicitantului de credit, care vor fi analizate in urmatoarea etapa. Aceasta urmatoare etapa o constituie analiza de credit. In urma acestei analize si a recomandarilor analistului, urmeaza decizia de credit. Ultima etapa o reprezinta acordarea efectiva a creditului si monitorizarea acestuia. Referindu-ne doar la activitatea de analiza, dupa primirea documentelor juridice si financiare de la client, analistul de credite face o evaluare initiala a fezabilitatii solicitarii de credit. De asemenea, colaboreaza cu departamentul juridic, pentru verificarea documentelor clientului, si cu departamentul Garantii, pentru evaluarea garantiilor propuse. Urmeaza analiza completa de credit. Sunt analizate situatiile financiare ale clientului si evolutia afacerii. Pe baza analizei financiare favorabile, analistul inainteaza dosarul spre aprobare. Analistul de credite nu decide daca un credit va fi acordat sau nu. Pe baza situatiilor financiare si a altor documente care evalueaza afacerea si capacitatea acesteia de a se dezvolta, analistul apreciaza gradul riscului de credit.
Ce luati in calcul, atunci cand analizati gradul de risc al unui credit?
Analiza gradului de risc depinde de tipul creditului solicitat. De regula, trebuie urmariti mai multi factori, cum ar fi: indicatorii financiari ai intreprinderii, ramura de activitate in care actioneaza intreprinderea, precum si capacitatea acesteia de a se dezvolta, calitatea managementului etc.
Aveti un target de atins, in ceea ce priveste numarul de credite pe care trebuie sa le acordati?
Nu. Analistul de credite nu are ca target un numar de credite aprobate. Targetul acestuia este de natura calitativa, nu cantitativa, si se refera la capacitatea acestuia de a aprecia corect riscul de creditare.
Ajungeti si in fata ghiseului?
Pentru o mai buna evaluare a afacerii solicitantului de credit, analistul poate face vizite la sediul clientului sau la anumite puncte de lucru ale posibilului client, alaturi de responsabilul relationare cu acel potential client. Cred ca, printr-o evaluare corecta a riscurilor si prin promptitudinea cu care se face analiza, si un analist de credite poate contribui la mentinerea si cresterea portofoliului de clienti cu "afaceri sanatoase", care sa continue colaborarea cu banca pe termen lung.