A indrazni sa ai incredere
Patrice STERN
Patrice STERN este Director stiintific al programului „A deveni consultant” si al „Master of Business Consulting” (Groupe ESCP – EAP). Preda managementul si metode de consultanta la I.N.S.E.A.D, Scoala Nationala de Administratie (E.N.A.), Scoala Politehnica. Intervine in misiune pe langa B.I.T. si O.N.U.D.I.
Autor a numeroase lucrari si articole despre management, resurse umane si meseria de consultant. Printre publicatiile sale in Edition Organisation: „Meseria de consultant” (30.000 exemplare), „A fi mai eficace”
(35.000 exemplare).
Patrice STERN este fondatorul si Directorul Asociat al Cabinetului ICS-Interconsultants. De aproape 25 ani, ICS consiliaza si acompaniaza intreprinderile in dezvoltarea lor si adaptarea la un mediu din ce in ce mai complex.
ICS propune dinamizarea structurilor voastre, plecand de la corpul sau social pentru a da sens managementului vostru prin masuri adaptate, diferite de „retetele” clasice.
ICS pune in mod obstinent accentul pe factorul uman. El este convins ca transparenta structurii, transmiterea si claritatea informatiilor, responsabilitatea si luarea initiativei sunt singurele garantii ale performantei intreprinderii si ale dezvoltarii personale.
Sefi de intreprindere, manageri,
indrazniti sa aveti incredere!
Uitati trecutul, timpul in care „a nu face nimic” era cel mai bun mod de supravietuire, timpul in care era mai prudent sa nu reactionezi, sa fii mut, timpul in care era mai bine sa te indoiesti de toata lumea si… poate chiar si de tine insuti.
Reusita unei intreprinderi astazi inseamna ca fiecare membru al echipei sa fie o valoare adaugata, sa aiba un grad de autonomie si de veritabila responsabilitate. Pentru aceasta, este necesar ca metodele de management sa evolueze. Fiecare manager trebuie sa dea dovada de incredere. Aceasta inseamna sa fii convins de capacitatile personalului, sa indraznesti sa delegi fixand resposabilitatile fiecaruia, sa indraznesti autonomia gandita pe obiective si sa oferi mijloacele de actiune pentru a atinge aceste obiective.
Dupa ce a fost inchis prea mult in relatii de subordonare, de docilitate si de resemnare, personalul trebuie sa-si schimbe mentalitatea
Trebuie sa accepte sa preia responsabilitati la nivelul la care se situeaza fiecare, sa fie convins ca nu mai rationam in termeni de sarcini de efectuat sau de timp de lucru efectuat, ci in termeni de obiective de atins. Competitivitatea intreprinderii depinde de acest lucru.
Pentru a schimba mentalitatea fiecaruia in organizatie, este nevoie sa indraznesti sa ai incredere, sa delegi, sa formezi, sa evaluezi comunicand regulat strategia, obiectivele, sa impartasesti valorile companiei cu ceilalti.
Potentialul persoanelor pe care le-am intalnit in Romania, fie ca este vorba despre directori, manageri mijlocii sau angajati, merita aceasta schimbare.
Personalul este educat, competent din punct de vedere tehnic, inteligent. Ramane numai sa depaseasca etapa manageriala. Aceasta etapa nu este chiar atat de greu de depasit, dar este primordiala.
Anumite persoane reproseaza francezilor ca dau mereu lectii. Nu aceasta este ceea ce dorim. Lucrand cu voi asupra managementului, a delegarii, a responsabilitatii, luand initiative, noi dorim numai sa va impartasim din experienta noastra.
Intreprinderile private (Club Med, Disney, Yves Saint Laurent, Galeriile Lafayette, Philips, FNAC, sectorul bancar, televiziunea, centrele comerciale), institutiile publice (Aeroportul din Paris, RATP, SNCF, CNRS, Camera de comert, Primariile, Ministerele) au apelat la serviciile noastre.
Din aceste colaborari, noi am invatat foarte mult si suntem convinsi ca reusita unei afaceri depinde de calitatea managementului sau. Fiti siguri ca nu stim insa tot, dar vrem sa impartasim cu voi, intreprinderile romanesti, experienta noastra, deoarece culturile noastre latine sunt facute pentru a se intelege si completa.
Patrice STERN
Profesor de Management la l'ESCP-EAP
Director Cabinet Interconsultants
www.interconsultants.fr