7 principii esentiale pentru obiectivele tale
In acest articol, gasesti sapte principii importante cu ajutorul carora sa iti poti formula obiectivele in scris, in mod foarte eficient. Ele iti asigura sanse maxime sa iti atingi obiectivele pentru ca respecta mecanismele motivatiei.
Sugestie: alege un obiectiv pe care doresti sa il formulezi in scris. Aplica fiecare dintre principiile descrise mai jos si reformuleaza obiectivul initial. La finalul articolului, vei avea o noua formulare a obiectivului tau, care iti va aduce sanse in plus sa il atingi.
Iata principiile:
Principiul 1: Spune ce vrei sa obtii, nu ce vrei sa eviti
In primul rand, este important ca obiectivul sa fie exprimat in termeni pozitivi. Daca il exprimi negativ, toata atentia ta se focalizeaza pe ceea ce NU iti doresti (pe problema) si nu pe ceea ce vrei sa obtii (solutia problemei). De exemplu, <
Principiul 2: Creeaza scopuri realiste si motivante
Creeaza obiective realizabile, dar nu facile. Obiectivele usor de atins nu sunt motivante, iar cele prea dificile sunt descurajante. De exemplu, daca tu consideri ca este foarte dificil de comunicat cu persoana X, s-ar putea sa nu fie realist sa iti petreci toata saptamana impreuna cu el/ea. Trei discutii de cate cinci minute suna mai realist.
Principiul 3: Influenteaza rezultatele in mod direct
Te poti schimba numai pe tine insuti. Mai mult, orice schimbare trebuie pusa in legatura cu tine, nu trebuie sa depinda de actiunile altcuiva. Verifica daca rezultatul dorit este un lucru asupra caruia ai responsabilitate si asigura-te ca ai controlul asupra resurselor de tipul: cum te simti, ce crezi si cum te comporti. Cum tu esti cel care trebuie sa actionezi, toate obiectivele tale trebuie sa inceapa cu formula: "Eu voi…" urmata de actiunea pe care o vei face.
Principiul 4: Masoara progresul
Cum vei sti ca esti pe drumul cel bun? In primul rand, este util sa creezi limite de timp pentru obiective. Poti face acest lucru in doua feluri: stabilesti un termen limita sau stabilesti o perioada in care sa realizezi ce ti-ai propus. De exemplu, obiectivele pot sa acopere urmatoarele intervale:
– termen scurt (in luna urmatoare)
– termen mediu (intre una si sase luni)
– termen lung (sase luni – un an)
In al doilea rand, trebuie sa decizi in mod specific cum vei monitoriza progresul. "Vreau sa dansez mai bine" este un obiectiv prea ambiguu. "Vreau ca in trei luni sa pot dansa samba si rumba si sa obtin calificativul <
Principiul 5: Evalueaza-ti resursele
De ce resurse dispui pentru a-ti indeplini obiectivele? Intrebarile-cheie pe care este bine sa ti le pui pentru a evalua resursele sunt urmatoarele:
Ce resurse am deja?
De ce alte resurse am nevoie?
Cum pot sa obtin mai mult ajutor?
In consecinta, la obiectivul pe care l-ai scris, adauga si resursele necesare.
Principiul 6: Evalueaza implicatiile
Costurile si implicatiile atingerii scopurilor tale nu se refera numai la bani sau timp. Sunt si alti factori foarte importanti. De exemplu, sa presupunem ca esti decis sa devii un foarte bun jucator de tenis. Ce se va intampla cu celelalte arii ale vietii tale? Cariera ta va fi afectata in vreun fel? Vei mai avea destul timp sa petreci cu familia si prietenii? In acest caz, intrebarile la care trebuie sa raspunzi sunt de tipul:
>> cum pot sa ma asigur ca cei din jurul meu ma sustin?
>> cum pot sa imi pastrez celelalte preocupari (cariera) etc.?
Principiul 7. Celebreaza succesele
Acesta este stadiul recunoasterii realizarilor. Este o modalitate de a recunoaste ca un reper important a fost atins sau un proiect a fost realizat. Celebrarea este combustibilul pentru descatusarea potentialului uman si consolideaza succesul. Fiecare dintre noi stim ce anume ne face placere sau ne relaxeaza, care sunt activitatile recreative potrivite prin care ne putem recompensa.
Inspiratie!