6 cărți fundamentale la început de carieră
Business Insider îți prezintă 6 cărți care îți vor schimba viețile, atât pe cea personală cât și pe cea profesională.
„Ce culoare are parașuta ta?” de Richard Nelson Bolles. În această carte, Bolles schimbă radical perspectiva asupra căutării unui job. În primul rând autorul ne încurajează să ne scotocim bine și să ne conștientizăm mai întâi abilitățile, valorile și preferințele legate de locul de muncă, echipă și responsabilități. În al doilea rând, acesta ne „transformă” în adevărați detectivi.
Bolles insistă să începem să căutăm un loc de muncă numai după ce ne este foarte clar cine suntem și cum vrem să evoluăm profesional. Iar acest loc de muncă să fie cel la care visăm, nu doar un job. În orice interacțiune cu o companie prima întrebare care trebuie pusă nu este „Oare mă vor angaja?”, ci „Oare îmi doresc cu adevărat să lucrez aici?”.
Practic din acel moment suntem niște detectivi care caută potrivirea perfectă între cine suntem noi și ce există în lume. Dar de unde să începem? Începem de la acele companii, ONG-uri sau structuri guvernamentale care ne fascinează, care ne-au atras dintotdeauna, dar nu ne-am imaginat niciodată că am putea fi atât de norocoși încât să lucrăm acolo. Desigur acele structuri trebuie să coincidă cu domeniul nostru de interes și să avem anumite abilități care să se potrivească activității desfășurate de ei.
Influență: Psihologia persuasiunii, de Robert B. Cialdini
Vrei să înveți cum să îi determini pe cei din jur, cu care intri în contact, să spună DA?
Indiferent de domeniul în care lucrezi, trebuie să citești această carte și, mai ales, să o aplici.
Cialdini explică, în paginile cărții, știința care stă în spatele „manipulării” mai sus menționate, bazându-se pe cei 35 de ani de studii. Mai mult, autorul te învață și cum să combați tehnicile, în cazul în care ai de-a face cu cineva care a citit cartea.
„Cele 7 obiceiuri ale persoanelor foarte eficiente”, de Stephen R. Covey
Covey a condensat, în 7 tipuri, obiceiurile persoanelor eficiente. Astfel, îi sfătuiește pe cititori ce să facă să dezvolte obiceiuri mai productive și mai proactive.
„Start-up-ul tău”, de Reid Hoffman și Ben Casnocha
Evoluția ta în carieră este asemeni unui start-up, după cum îl compară autorii. Și cum antreprenorii din Silicon-Valley sunt adevărate modele în dezvoltarea business-urilor, pot fi exemple și în dezvoltarea personală și profesională.
„O întreagă nouă minte”, de Daniel H. Pink
În cazul în care ești un artist, inventator, storyteller sau orice alt „gânditor”, Pink spune că viitorul aparține celor asemeni ție. Prin urmare, în paginile cărții, autorul prezintă abilitățile pe care le consideră esențiale în atingerea succesului.
„Cum îți măsori viața?”, de Clayton M. Christensen
Această carte, după cum a spus chiar el, l-a influențat foarte mult în carieră chiar și pe Steve Jobs, co-fondatorul Apple.
Lucrarea lui Christensen își propune să ajute cititorii să descopere noi modalități de petrecere a timpului și de cheltuire a banilor pe lucruri cu adevărat importante.
„Cum să câștigi prieteni și să influențezi lumea”, de Dale Carnegie
O „legendă” spune că această carte l-a inspirat și pe Warren Buffett. Acesta ar fi descoperit-o la vârsta de 15 ani, în biblioteca bunicului. Carnegie l-ar fi ajutat pe tânărul, copilul Buffet să se adapteze la liceu, într-o perioadă grea a adolescenței.
Ai citit vreo carte care te-a ajutat în viața profesională și personală ce nu se regăsește în propunerile noastre? Spune-o și cititorilor, într-un comentariu la finalul acestui material.