5 reguli pentru a-ți denumi business-ul în era digitală
1. Domeniile web scurte sunt în câștig
De cele mai multe ori, numele unei firme este același cu url-ul (adresa web). Din acest motiv, ține cont că trebuie să fie cât mai scurt. Unii specialiști sunt de părere că 7 caractere (exceptând www și extensia .com, de exemplu, se omit). Ei au făcut un test și au constatat că, odată cu creșterea numărului de caractere ale adresei web, scade și traficul înregistrat. Cu 2% pentru fiecare literă sau caracter în plus.
2. Cât de atractivă și relaționată cu domeniul de activitate este denumirea
Importanța numelui domeniului este vitală în memoria colectivă. Dacă aceasta este relaționată cu domeniul de activitate, cu atât mai bine. Dacă utilizatorii nu își dau seama ce faci, din denumire, vei avea de investit foarte mult în asta. De exemplu Uber sau Amazon, care se cheltuie foarte mulți bani pentru a le explica oamenilor ce fac, ce oferă.
În concluzie, chiar dacă este greu, dacă nu chiar imposibil, caută un nume atât memorabil cât și explicit.
3. Nu uita de asistenții digitali controlați vocal
Un bun exemplu este Siri, asistentul tuturor celor care folosim un iPhone. Nu uita de acești asistenți și ia în considerare faptul că numele companiei tale trebuie să fie cât mai ușor de pronunțat și inteligibil. Trebuie ca utilizatorii să îl poată dicta ușor asistentului, iar acesta să-l înțeleagă.
4. Nu uita de ecranele mici
Toată lumea navighează acum pe dispozitive mobile. Mai mult decât la calculator chiar, iar elementele web ale business-ului tău trebuie să fie complet adaptate. În plus, trendul este să ne uităm repede pe ecran și, dacă vrei ca utilizatorii și potențialii clienți să proceseze rapid informația, trebuie să fii adaptat, totul să fie cât mai simplist, dar creativ.
5. Nu sta focusat doar pe nume
Știm că am început să îți prezentăm un îndrumar al „botezului” companiei tale, dar nu sta prea mult focusat pe asta. Până la urmă, chiar dacă numele este foarte, foarte important, nu este mai mult decât este un produs corect și bun, calitativ.
Pentru că marea majoritate a clienților tăi și a celor către care te adresezi fac parte din noua generație, a milenialilor, ține cont că acestora nu le pasă de logo-uri și nume atât de mult. Pentru ei este importantă experiența. Ei sunt mai dispuși să aprecieze ceva și să povestească și altora despre doar dacă este util și oferă ceva diferit.