5 lucruri pe care trebuie să le știi despre tichete și carduri de masă
Tichetele pe hartie și pe card vor circula în paralel, fiecare având avantaje proprii.
Iată ce trebuie să știi despre tichete și carduri de masă, ca să alegi varianta cea mai bună pentru tine.
1. Tichetele de masă sunt cel mai utilizat beneficiu extrasalarial, și în România, și în restul lumii
Tichetele de masă există de peste 45 de ani în Europa, iar în România de 15 ani, fiind cel mai utilizat beneficiu extrasalarial acordat de companii către salariați.
În România, tichetele de masă sunt scutite de contribuțiile sociale patronale, care reprezintă până la 35% din costul salarial total plătit de angajator. De asemenea, sunt scutite de contribuțiile sociale salariale, care reprezintă până la 16.5% din salariul brut al angajatului.
Același regim fiscal îl vor avea și cardurile de masă, care vor beneficia de aceleași facilități fiscale.
Valoarea zilnică a tichetului de masă este de 9.35 lei.
Aceeași sumă va fi acordată și în cazul cardurilor de masă. Se acordă cate 1 tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare efectuată de salariat.
În cazul tichetelor de masă pe suport de hârtie, magazinele afiliate nu pot acorda rest dacă valoarea cumpărăturii este mai mică decât valoarea unui tichet.
Prin introducerea cardurilor de masă, se vor putea cheltui și sume mai mici decât valoarea de 9.35 lei a unui tichet.
2. Salariații vor putea alege dacă vor tichetele de masă pe hârtie sau pe card
Cele două tipuri de beneficiu de masă vor exista în paralel, iar companiile împreună cu reprezentanții salariaților vor putea alege dacă doresc tichete de masă pe hârtie sau pe card.
Pentru cardurile de masă, companiile emitente vor crea rețele de acceptare distincte de rețelele în care sunt acceptate tichetele de masă pe suport de hârtie.
De exemplu, în cazul tichetelor de masă Ticket Restaurant (utilizate în România de către 1 milion de salariați din 35.000 de companii), acestea pot fi cheltuite într-o rețea de peste 40.000 de magazine alimentare, supermarket-uri, restaurante sau firme de catering.
3. Cardurile de masă nu sunt carduri bancare, ci carduri speciale pentru acest beneficiu extrasalarial
Cardurile de masă vor fi carduri speciale pentru acordarea beneficiului extrasalarial reprezentând o alocație de hrană, nu carduri bancare, iar salariații le vor putea utiliza doar în unitățile comerciale afiliate.
Cardurile de masă nu vor avea un cont bancar asociat, și vor fi reîncărcate lunar cu sumele acordate de angajatori salariaților.
Cardurile de masă nu vor permite retrageri de numerar. Aceste măsuri, specificate în proiectul legislativ, au menirea de a asigura utilizarea corectă a sumelor aferente cardurilor de masă: și anume, hrană și produse alimentare.
4. Tichetele și cardurile de masă sunt finanțate de compania angajatoare, iar Statul acordă facilități fiscale
Pentru Stat, tichetele și cardurile de masă sunt atât o măsură de protecție socială, cât și mai ales un instrument de reducere a evaziunii fiscale
Valoarea tichetelor de masă este finanțată de compania angajatoare. Acordând tichete sau carduri de masă, față de varianta unei măriri de salariu net echivalente, companiile economisesc 35%, mulțumită facilităților fiscale asociate tichetelor (scutire de contribuții sociale).
Tichetele de masă, fie pe suport de hârtie sau pe card, nu sunt un instrument de plată, ci un bilet de valoare cu un regim fiscal favorabil – sumele aferente sunt scutite de contribuții sociale atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Aceste măsuri se regăsesc atât în legislația actuală din România, cât și în legislația europeană și comunitară.
Statul acordă aceste facilități fiscale cu scopul de a diminua plățile informale și pentru a încuraja o nutriție mai bună pentru populația angajată (aceasta însemnând, pe termen mediu și lung, productivitate crescută și costuri reduse pentru sistemul de sănătate)
5. În câte țări există deja carduri de masă
Compania Edenred, care emite tichetele de masă Ticket Restaurant, emite carduri de masă în17 țări din Europa, America Latina și Asia. Pe lângă cardurile de masă, compania emite și alte tipuri de carduri de beneficii, în peste 20 de țări.
Edenred este în prezent unicul emitent de tichete din România care oferă deja o soluție de card în România – încă din 2010, emite cardurile cadou Compliments, ca alternativă electronică la tichetele de cadouri pe hârtie Ticket Cadou.