4 lucruri care îți alungă fericirea la locul de muncă
În încercarea de a oferi un răspuns dilemei cu care se confruntă majoritatea angajaților, Sonja Lyubomirsky , psiholog al Universității California, pleacă de la concluziile unui studiu. Cercetătorii au urmărit reacția unor manageri, timp de cinci ani, pentru a identifica satisfacția lor la locul de muncă înainte și după o schimbare de loc, cum ar fi o promovare sau o detașare pentru un oraș mai atractiv. Deși managerii au experimentat o explozie de satisfacție imediat după schimbarea locului de muncă, satisfacția a scăzut într-un an, revenind la nivelul inițial înainte de schimbare. Cu alte cuvinte, au experimentat un fel de „amețeală ca de după beție”, consideră Lyubomirsky. Prin contrast, managerii care au ales să nu schimbe locul în aceeași perioadă de cinci ani au resimțit efecte nesemnificative în ceea ce privește satisfacția lor.
„Când simțim că plictiseala și rutina încep să se instaleze, trebuie să căutăm satisfacția locului de muncă în altă parte sau există și o altă cale?”, se întreabă psihologul Universității California. Ea sugerează că, în loc să ne hrănim cu fantezii despre un loc de muncă de vis care nu există, mai bine ar fi „să ne concentrăm pe urmărirea obiectivelor pline de sens aici și acum”, menționează psihologul american.
Potrivit unui studiu Harvard Business School, tot psihologul Sonja Lyubomirsky a ajuns la concluzia că fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. O modalitate bună de a deveni mai fericiţi este să cultivăm emoţii şi gânduri pozitive.
Gândurile pozitive, adaugă psihologii, nu sunt abordări naive în legătură cu problemele inerente ale vieţii, ci un mecanism de apărare a sistemului nervos. Emoţiile pozitive au capacitatea de a-i oferi unei persoane mai multe răspunsuri la problemele cu care se confruntă decât abordările negative. Ce este fericirea? Cine este mai fericit? Potrivit psihologilor, cei care simt mai multe sentimente pozitive în viaţa lor sunt aceeia care au legături mai strânse cu membrii familiei sau cu prietenii. De asemenea, persoanele optimiste şi cele care au o stimă de sine mai ridicată, au mai multe şanse de a fi fericiţi.
Alte studii recente au demonstrat că 52% din angajați își doresc mai multe de la jobul lor. Ce este însă de făcut pentru a fi mai fericit?
Ei bine, în primul rând ar fi bine să îți dai seama de unde vine nefericirea ta. Pentru asta, revista CARIERE îți prezintă 5 aspecte care te vor ajuta să realizezi asta.
1. Nu mai simți aceeași pasiune
Dacă simți că pasiunea dispare din ecuația „tu-locul de muncă”, ai face bine să te întrebi dacă ești bun la ceea ce faci. Și să îți oferi și un răspuns, cât mai sincer. Dacă tragi concluzia, în urma rezultatelor pe care le ai la ceea ce faci, că ești bun, de ce nu mai ești pasionat de locul de muncă?
2. Au dispărut provocările?
… cu alte cuvinte, a apărut monotonia? Nu este nimic rău în asta, dar când începi să îți omori, din ce în ce mai des, timpul cu alte activități, căutând să te detașezi de job, ar trebui să ți se aprindă un beculeț de alarmă.
3. Nu te înțelegi cu colegii
Locul de muncă este probabil unul dintre cele mai ostile medii. Fie că vorbesc peste tine în timpul ședințelor, fie că te ignoră sau fac glumițe pe seama ta ori te ignoră cu desăvârșire, acțiunile de acest fel de vor trage în jos.
Într-o astfel de situație, ai două alternative: fie îi confrunți pe cei care te deranjează, fie pleci. Orice ar fi, nu te complace în situație, nu îți va face deloc bine.
4. Nu ești optimist cu privire la cariera pe care o ai
Ai un salariu mai mult decât decent, colegi minunați și un job de care ești încântat. Cu toate astea, locul de muncă îți provoacă o ușoară stare de anxietate și o lipsă de speranță în ceea ce privește evoluția ta profesională. Atunci, îți spui că „o să fie mai bine”. Oprește-te, nu mai face asta. Înțelege că este o gândire toxică. Știm că îți este teamă să pleci, căci ești într-o zonă de confort. Dar fă-o!