37 de companii românești sunt prezente în Deloitte CE Top 500
Cele mai bine clasate companii românești în topul realizat anual de Deloitte sunt OMV Petrom (locul 16), Automobile Dacia (locul 41) și Rompetrol Rafinare (locul 43).
„Este important de remarcat că, deși numărul companiilor românești din clasamentul acestui an a scăzut de la 38 la 37, veniturile lor cumulate au crescut cu peste 5%, în tandem cu tendința de creștere regională”, spune Ahmed Hassan (foto), Managing Partner Deloitte România. „În 2011, veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depășind nivelul anterior crizei de 665,72 miliarde euro, conform raportului din 2009. De asemenea, zece dintre companiile românești au urcat cu peste 10 locuri în clasament, 3 dintre ele având o ascensiune de peste 100 de poziții. Am remarcat, totodată, și 4 companii nou-intrate în clasament, fiecare având domenii diferite de activitate. Per ansamblu, putem concluziona că România își menține poziția în regiune, în pofida unui mediu economic dificil”.
Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 13 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (11), industria prelucrătoare (7), tehnologie, media și telecomunicații (5) și industria farmaceutică (1).
„Dintre toate companiile românești clasificate, aproape 86,5% dintre ele au raportat venituri mai mari în 2011, față de 2010. În mod evident, există în continuare potențial de creștere, în pofida unui scenariu din ce în ce mai pesimist pentru economia globală per ansamblu și a tensiunii din zona euro”, spune George Mucibabici, Președinte Deloitte România. „Antreprenorii români sunt și ei prezenți în top, remarcând și două companii nou-intrate cu activități în domenii strategice pentru România – agricultura și industria energiei și resurselor ”.
În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu cinci bănci (față de două, anul trecut) și cinci firme de asigurare (similar cu 2011).
„Anul 2011 a reprezentat pentru întreaga piață financiară din România un an de inflexiune, în care băncile și companiile de leasing și asigurări au trebuit să-și ajusteze major strategiile și au început un proces de re-aliniere internă la noile realități de creștere limitată, austeritate și reglementare strictă. În acest context, ne bucurăm să constatăm că alte trei bănci românești au intrat în premieră în top-ul primelor 50 de bănci din regiune – alăturându-se celor 2 deja existente în clasament, care și-au crescut sau menținut pozițiile”, arată Oana Petrescu, Partener coordonator al diviziei de Consultanță a Deloitte în România. „În condițiile în care rentabilitatea capitalurilor bancare în România este încă mult inferioară mediei central-europene, faptul că primele cele mai mari cinci bănci românești au continuat să susțină economia românească, crescându-și activele mai repede decât competitoarele lor din regiune, reprezintă o veste foarte bună – o dovadă clară a interesului pe termen lung și a angajamentului acestora de a continua să finanțeze economia românească”.
Deloitte Central Europe Top 500 2012 – concluziile principale
- Deși veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depășind nivelul anterior crizei, profitabilitatea medie netă a companiilor din Top 500 a scăzut cu 3,5% în 2011.
- Datele financiare raportate pe primele trei luni ale anului curent indică înjumătățirea ritmului de creștere a veniturilor medii, ceea ce ar putea indica un nou declin economic.
- Companiile din domeniul bunurilor de consum și transporturi domină clasamentul (152 în total, cu venituri combinate de 172,32 miliarde de euro); urmează industria energiei și resurselor (148 de companii cu peste 290 miliarde de euro) și industria prelucrătoare (129, însumând 168,81 miliarde de euro).
- Ca și la edițiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică și energetică (șapte locuri din zece, inclusiv prima și a doua companie din regiune – PKN și MOL, ale căror venituri au crescut individual cu aproape un sfert).
- Polonia domină în continuare clasamentul cu 167 de companii (33,4%), urmată de Cehia cu 84 de companii (16,8%), Ungaria – 58, Ucraina – 50 și România – 37.
- Industria prelucrătoare este prezentă cu un număr record de companii de profil în clasamentul din acest an – 129 în total (cu 9 mai mult decât în 2011), reprezentând peste 25% din clasamentul general.
- Industria construcțiilor este reprezentată de același număr de companii ca anul trecut (11), care însă au înregistrat cea mai mare creștere a veniturilor, comparativ cu restul industriilor prezente în top.