12 masuri pentru cresterea PIB-ului cu peste 11% pana in 2015
Cele 12 actiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri, informeaza Mediafax.
Potrivit datelor CIS, costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 actiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimarile arata ca masurile vor genera o crestere economica indirecta suplimentara de circa 15-20% din impactul direct.
"Suntem convinsi ca economia Romaniei poate reintra pe o traiectorie de crestere economica pe termen scurt, cu costuri minime, daca urmarim o strategie clara, sustinuta de atat de Guvern, cat si de mediul de afaceri. Pentru a ne asigura ca acest lucru se intampla, suntem gata sa punem la dispozitie expertiza noastra, sa lucram impreuna cu autoritatile si sa alocam resurse financiare consistente pentru a sustine masurile prioritare", a declarat, intr-un comunicat, presedintele CSI, Mariana Gheorghe, care ocupa si functia de director general al Petrom.
Principalele masuri propuse sunt:
Introducerea in cadrul Ministerului Finantelor Publice a unui Registru al Creantelor inregistrate de bugetul de stat.
Pornirea Programului "Prima Casa 3" pentru a revitaliza sectorul imobiliar si al constructiilor.
Stabilirea unui calendar clar, transparent si accelerat de privatizare a companiilor detinute de stat prin intermediul pietei de capital.
Listarea locala si internationala a Fondului Proprietatea.
Concentrarea controalelor catre platitorii de taxe care prezinta un risc ridicat de evaziune fiscala.
Externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor UE, fie revizuirea schemelor de bonusare a angajatilor statului care lucreaza cu fonduri UE, legand veniturile acestora de performantele obtinute.
Agricultura – accelerarea investitiilor in infrastructura prin atragerea de fonduri UE de 150 milioane de euro anual.
Pentru IMM-uri – crearea unor facilitati de creditare subventionata, prin contributia comuna a bancilor si sectorului public.
In materie de reglementare, cea mai urgenta actiune pentru reformare consta in ajustarea legislatiei muncii in sensul de a flexibiliza si a o pregati sa fie mai mult adaptabila schimbarilor de context. Rezultatul va fi o scadere cu un procent a somajului si crearea a 84.000 de locuri de munca temporarea si permanente pe termen scurt.
Cele 80 de masuri au fost structurate in 10 arii de actiune care corespund principalelor obiective actuale ale economiei, respectiv stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernante, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea investitiilor in economie, accesarea de finatari din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potentialului in agricultura, urmarirea unor politici fiscale care stimuleaza cresterea, reformarea sistemului juridic si modernizarea sectorului public.
Consiliul Investitorilor Straini are peste 110 companii membre ale caror investitii cumulate in Romania depasesc 30 miliarde de euro reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.