100 de momente unice IBM – Simboluri ale progresului (III)
1951: IBM 700 Series – Sistemele de calcul sunt introduse in mediul de business
Anii 1950 au prezentat provocari pentru IBM, liderul incontestabil in domeniul de procesare a datelor. Pentru a detine suprematia in fata Uniunii Sovietice, Guvernul Statelor Unite a inceput sa ajute 14 organizatii pentru a dezvolta calculatoare electronice. Viitorul si reputatia IBM erau puse la incercare. De aceea, IBM a creat sistemul 701 in 1951, primul calculator comercial. Sistemul a uimit intreaga lume. Revista Time a apreciat ca sistemul “va deschide noi oportunitati prin rezolvarea rapida a ecuatiilor complexe care vor ajuta la descoperirea de noi produse, imbunatatirea produselor vechi si la implementarea solutiilor optime”. Presedintele IBM, Thomas J. Watson Jr., a precizat ca sistemul 701 este “dispozitivul care a introdus IBM in segmentul de sisteme electronice de pe piata”.
Citeste mai departe despre evolutia si inventiile companiei IBM:
Partea I:
Partea a II-a
Partea a III-a
Partea a IV-a
Partea a V-a
1953: Crearea unei forte de munca cu drepturi egale
Cu un an inainte de decizia Curtii Supreme din 1954 referitoare la cazul Brown vs. Comitetul de Educatie si cu 11 ani inainte de Legea Drepturilor Civile din 1964, Thomas J. Watson Jr. a implementat o politica interna prin care se specifica: “Politica acestei organizatii este de a angaja oameni care au personalitatea, capacitatea si educatia necesare pentru a indeplini cerintele unei anumite activitati, indiferent de rasa, culoare sau credinta.” IBM a dezvoltat o abordare intelectuala asupra procesului de angajare, prin care experienta si caracterul oamenilor vazute ca fiind mult mai importante decat trasaturile fizice. Diversitatea initiativelor reflecta aceasta politica si au ajutat la redefinirea locului de munca.
1956: Un design reusit aduce beneficii mari
Thomas Watson Jr. l-a angajat pe arhitectul si designerul industrial Eliot Noyes in 1956 pentru a crea Programul Corporate Design la IBM. Eliot Noyes a fost numit primul Consultant Design Director. Programul a crescut atentia acordata designului produselor prin elemente de arhitectura, grafica, design industrial, design interior si prin achizitionarea de modele conceptuale la IBM. Noyes a creat un sistem pentru prezentarea produselor IBM si a brandului IBM, incepand de la showroom-ul de pe Madison Avenue pana la produse precum IBM Dictation Machine. Incepand de la proprietatile estetice dar si cele functionale, designul produselor reflectau obiectivul IBM de a folosi tehnologie avansata pentru a imbunatati modalitatea in care oamenii traiesc si isi desfasoara activitatea.
1956: RAMAC – Prima unitate hard disk magnetica
Prima unitate hard disk din lume avea dimensiunea a doua frigidere puse unul langa celalalt. Unitatea continea 50 de discuri ce aveau viteza de 1.200 de rotatii pe minut, si furniza informatiile cu o viteza de 100.000 de biti pe secunda. Aceasta unitate se numea IBM RAMAC (Metoda de Calcul si Control cu Acces Aleatoriu), si permitea companiilor sa aiba o noua viziune asupra datelor – puteau fi imbinate si asociate rapid, astfel incat fiecare sector de informatie putea fi citit si schimbat in mod aleatoriu. Impreuna cu unitatea IBM de stocare pe banda magnetica, sistemul RAMAC lansat in 1956 a deschis piata pentru sistemele de stocare a datelor.
1957: FORTRAN. Primul limbaj de programare
Programarea primelor modele de calculatoare presupunea folosirea unor coduri specifice fiecarui calculator. Programatorul IBM John Backus a dezvoltat o solutie mai buna. In 1957 el impreuna cu echipa lui au produs primul limbaj de programare de nivel inalt, FORTRAN (Sistem de Translatie a Formulelor). Un program FORTRAN putea rula pe orice sistem ce avea instalat un compilator FORTRAN, ce putea traduce codul implementat de Backus in "machine code" la fel de eficient ca un programator experimentat. Pentru prima data, codul putea fi inteles si de catre persoane ce nu aveau capabilitati de programator, oferindu-le matematicienilor si cercetatorilor posibilitatea de a crea programe ce puteau fi folosite pe diferite sisteme. FORTRAN a reprezentat un progres semnificativ in procesul de creare a aplicatiilor software independente de sistemul hardware.
1959: IBM 1401: Sistemul mainframe
In 1959, IBM a introdus sistemul 1401, primul calculator mainframe ce putea stoca volume mari de date, avea programe software instalate si avea memoria centrala bazata pe tranzistori. Versatilitatea dovedita in rularea de aplicatii enterprise l-a ajutat sa devina cel mai popular model de calculator din lume la inceputul anilor 1960. De asemenea, IBM a introdus imprimanta 1403, prin care a initiat printarea la viteze si volume mari. Calitatea imprimantei 1403 a fost depasita abia in momentul in care a aparut imprimanta laser in 1970. IBM 1401 a fost primul sistem de calcul din lume ce a atins valoarea de 10.000 de unitati vandute.