100.000 de joburi desfiintate de bancile britanice de la declansarea crizei financiare
Cel putin 34.500 de posturi au fost reduse in Marea Britanie, potrivit documentelor transmise de banci autoritatilor de reglementare, potrivit Bloomerg, citat de Mediafax.
Bancile au planuri "agresive" de control al costurilor, "ceea ce sugereaza ca vor avea loc noi desfiintari de locuri de munca. in multe dintre cazuri, vor fi necesare reduceri de costuri ale operatiunilor la nivel global", a declarat Andrew Gray, sef al diviziei bancare la PricewaterhouseCoopers Londra.
Institutiile de credit britanice au desfiintat locuri de munca si au vandut active, reducandu-si portofoliul cu 1.500 de miliarde de lire sterline (2.500 de miliarde de dolari) de la declansarea crizei, in contextul reducerii indatorarii si a necesitatii de a respecta reglementari mai stricte privind capitalul.
Companiile din sectorul financiar britanic intentioneaza sa reduca 16.000 de posturi in prima jumatate din 2011, potrivit grupului de lobby Confederatia Industriei Britanice.
Cele mai mari reduceri au avut loc la bancile RBS si Lloyds, care au primit ajutoare de stat in perioada crizei. RBS, banca la care guvernul britanic controleaza 83% din actiuni, a taiat 74.000 de locuri de munca, cea mai mare parte a declinului rezultand din vanzarea de active.
Lloyds, la care statul are o participatie de 41%, a eliminat circa 18.000 de locuri de munca, inclusiv prin vanzarea unor active, dupa achizitia HBOS, cel mai mare creditor din sectorul ipotecar britanic.
Barclays a renuntat la 5.300 de angajati din 2008, in timp ce HSBC, cea mai mare banca din Europa, a desfiintat 17.000 de posturi.
Banca Standard Chartered, care are 97% din angajati in afara Marii Britanii, a crescut personalul cu 11.400 din 2008. La fel ca HSBC, banca si-a majorat activele in aceasta perioada, insa este singura dintre institutiile de credit britanice analizate de Bloomberg care a crescut numarul de angajati.