℗ Noi standarde pentru dezvoltarea calificărilor profesionale în domeniul financiar din U.E.
Dr. Gabriela Hârţescu, Director General al Institutului Bancar Român explică faptul că noul standard va contribui ladezvoltarea calificărilor profesionale (naţionale şi europene) din sectorul serviciilor financiare, ceea ce va oferi o mai mare flexibilitate, mobilitate şi oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru profesioniştii din industria financiar- bancară. În program au participat ca parteneri și instituțiile din Marea Britanie, Italia, Germania, Grecia, Malta, Slovacia și Polonia.”
Metodologia și instrumentele de evaluare pentru faza de testare a Standardului Triple E au fost dezvoltate de IBR și Chartered Institute of Bankers in Scotland. Programul s-a realizat prin aplicarea principiilor şi normelor Triple E asupra programului Certificatul Bancar European (European Foundation Certificate in Banking – EFCB). În acest context, IBR a organizat şi un grup de lucru naţional („National consultation workshop”), în cadrul căruia s-au prezentat obiectivele fazei de testare, cei 3 piloni ai Standardului Triple E şi revizuirea Certificatului Bancar European (European Foundation Certificate in Banking – EFCB), ca o calificare Triple E.
Printre temele de discuție pe care s-au concentrat participanții fazei de testare au fost dezvoltarea abilităților și competențelor profesioniștilor din industria financiar-bancară și modalitatea de testare a acestora la finalul cursului. Au fost opinii conform cărora în design-ul unei calificări profesionale din domeniul financiar-bancar, trebuie implicate, prin consultări, toate părțile interesate și anume angajatori, furnizori de formare, organisme de acreditare şi mediul universitar.
La finalul Proiectului, Institutul Bancar Român va organiza, în data de 29 septembrie 2015, National Infoday, în cadrul căreia se vor prezenta obiectivele, activităţile şi rezultatele Proiectului. La eveniment sunt invitaţi să participe profesionişti din HR şi Training, furnizori de educaţie (vocaţionali şi academici), asociaţii şi patronate profesionale, autorităţi publice şi entități private implicate în dezvoltarea standardelor profesionale şi evaluarea competenţelor, precum şi alte persoane interesate de noutăţile pe plan european în dezvoltarea calificărilor profesionale.
Pentru detalii despre programele IBR, accesați site-ul oficial.