„Am operat continuu 27 de ore”
Medicina e o meserie dură pentru care „trebuie să înveţi enorm“, ne-a împărtăşit aseară chirurgul Mihail Stana, care şi-a amintit cât de mult a fost nevoit să înveţe în facultate, dar şi în anii de stagiatură. Performanţa în medicină seamănă puţin cu performanţa în sport, pentru că domnul Stana, specializat în chirurgie plastică şi reparatorie, a povestit cum programul încărcat l-a determinat să renunţe la micile plăceri ale vieţii, cum ar fi alcoolul, ţigările, cafeaua şi culcatul la ore târzii. Desigur, sunt şi alte sacrifiicii pe care le face medicul, invizibile pentru pacienţi, şi aici este inclus timpul petrecut cu familia şi prietenii.
S-a vorbit şi despre calităţile fără de care un medic nu ar putea să facă performanţă, printre acestea numărându-se rezistenţa fizică, puterea intelectuală, răbdarea şi înţelegerea faţă de oameni.
Oncologul Cătălin Nicolae Costovici a adăugat la asta şi vocaţia şi nu s-a ferit să spună că şi în domeniul medical există medici care nu deţin această calitate, care s-ar traduce în concepţia domniei sale prin empatie faţă de pacient şi disponibilitatea de a-l asculta cu atenţie. „Sistemul în care ne desfăşurăm activitatea nu ne permite de multe ori să fim empatici cu pacientul,“ spune oncologul. Cea mai mare problemă o reprezintă, desigur, lipsa timpului sau numărul mare de pacienţi, disproporţionat de mare faţă de cel al medicilor.
Volumul de muncă în lumea medicală este absolut de neimaginat pentru alte bresle şi sunt sigur că cei care au stat măcar o singură dată internaţi în spital au constatat acest lucru. Doctorul Stana a povestit că o dată a fost nevoit să opereze 27 de ore continuu, în condiţiile în care pentru mulţi dintre noi ar fi o provocare şi să rămânem în stare de veghe. Şi uneori nici orele de somn nu sunt liniştite pentru că gândurile medicilor legate de situaţia pacienţilor rămaşi în spital nu le dau pace.
La evenimentul de aseară s-a vorbit mult despre problemele din sistemul sanitar, despre situaţia asigurărilor de sănătate şi despre plicurile cu bani. Problemele sunt multe, la fel ca şi miturile. Unul dintre ele ar fi că medicii de calitate plecă din România şi în ţară rămân numai cei slab pregătiţi. Adevărul este că, da, mulţi medici pleacă din ţară, însă aceasta nu înseamnă că aici rămân cei slab pregătiţi, ci înseamnă că anumiţi medici pur şi simplu îşi doresc să profeseze în altă parte. Multe dintre temele abordate aseară le puteţi citi pe larg în ediţia print a revistei Cariere. Însă nu pot să închei fără să punctez aportul pe care doamna Elisabeta Stănciulescu, coordonatoarea unui grup de suport pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân, l-a adus întâlnirii. În esenţă, doamna Stănciulescu a transmis un mesaj simplu, dar hotărât celor prezenţi în sală, acela de a-i îndemna să meargă periodic la un control medical şi să caute să ducă o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Pentru a vedea imagini de la eveniment, click aici.