”Dialogul social – către o rută flexibilă pentru ocupare și incluziune”
Proiectul ”Dialogul social” s-a implementat cu participarea unui număr de 1026 persoane – reprezentanți ai partenerilor sociali, ai ONG-urilor și ai asociațiilor profesionale, vizând consolidarea capacității partenerilor sociali pentru a promova dezvoltarea durabilă, pentru a sprijini crearea de locuri de muncă și coeziunea socială la nivel național, prin promovarea dialogului social tripartit și bipartit.
Inițiativa a debutat cu o analiză a nivelului dezvoltării dialogului social în România, urmată de o serie de trei seminarii naționale, destinate membrilor organizațiilor sindicale, patronale și organizațiilor neguvernamentale. Participanții la seminarii au agreat că, deși există un cadru solid de desfășurare a dialogului social, eficiența acestuia este redusă, iar partenerii sociali au nevoie de instruire în special pe componenta legală, de reglementare a dialogului social.
În cadrul primei conferințe naționale a proiectului, a fost prezentat Manualul partenerului social – Ghid practic pentru un dialog social eficient. Manualul include o trecere în revistă a instituțiilor dialogului social, precum și a actelor normative care au reglementat dialogul social în România ultimilor 20 de ani, urmată de explicitarea noilor prevederi normative. Materialul cuprinde și elemente care țin de dezvoltarea abilităților necesare în derularea dialogului social eficace, așa cum sunt abilitățile de comunicare și negociere.
Activitățile au continuat cu organizarea a 16 seminarii regionale de lucru privind piața muncii și ocuparea pentru stimularea rolului dialogului social la nivel local, în cadrul cărora participanții au colaborat la elaborarea celor 8 planuri teritoriale de acțiune pentru promovarea dialogului social la nivel local, adaptate la caracteristicile fiecărei regiuni de dezvoltare a țării.