Dr. Dragoș, omul care te ajută să pășești în „necunoscutul” propriei ființe
În fiecare zi, pe Pământ, se nasc milioane de oameni, dar doar câțiva dintre ei au menirea de a schimba pe cei din jurul lor și lumea. Dragoș Brătășanu este unul dintre aceștia. Născut într-un orășel din România, acum aproape 32 de ani, el a îmbrățișat o carieră de succes în inginerie, cu ajutorul căreia a descoperit că „radical din fericire” înseamă să pășești în necunoscut.
În primii ani din viață visa să devină artist. Mai exact, actor sau star rock. După ce a trecut de această etapă, a început să se viseze la volanul unei mașini, peste mări și țări, într-o călătorie permanentă. Ceea ce s-a și întâmplat după niște ani și se întâmplă în continuare.
Până să ajungă aici însă…
Deși nu i-a plăcut niciodată, ci doar i s-a părut a fi cel mai sigur drum pe care l-ar putea urma în viață, Dragoș a studiat ingineria. Începuturile în această profesie nu l-au entuziasmat, dar i-a plăcut mult doctoratul pe care l-a urmat și l-a absolvit în Germania, „magna-cum-laude”, în Satellite Data Intelligence. Și-a pus o vreme ideile în aplicare, în calitate de cercetător al Agenției Spațiale Române.
Ulterior, în cadrul NASA Kennedy Space Center, a participat la programul Singularity University, program care a reunit 80 de antreprenori din 40 de țări, pentru a găsi soluții tehnice la cele mai mari probleme ale omenirii. Revista Forbes i-a numit, pe toți cei reuniți acolo, „cei mai inteligenți oameni din lume”.
Încetul cu încetul, viața savantă a început să îl facă pe Brătășanu să se întrebe de ce un om de știință nu poate sta în rugăciune sau în meditație, dar și de ce o persoană care urmează calea spirituală nu poate gândi „inginerește”.
„Am început să călătoresc tot mai mult și, după ce am pășit pe cinci continente, am înțeles că drumul înapoi acasă, în inimă, în divin, în liniște și pace, poate începe oriunde ne-am afla”, mi-a spus tânărul.
Și-a găsit inspirația în cărți și alături de călugării din Nepal
Alături de ei, a căutat, prin texte antice, sacre, răspunsuri la întrebările existențiale pe care le avea. „Mereu m-am întrebat cum este posibil să îți transformi visul în realitate, chiar dacă nu ai resurse. Am înțeles, de-a lungul anilor lucrați atât în România, cât și peste hotare, că tot ceea ce am realizat, de la premii de cercetare și până la businessuri, s-a datorat 20% abilităților mele tehnice, și 80% felului de a vedea lucrurile, viața, problemele, oamenii. Am studiat sute de cărți despre oameni, de la manuscrise vechi și texte sacre, până la cărți contemporane, de antreprenoriat, de management și leadership. Toate acestea te schimbă. Cititul este esențial, pentru că, având mai multe informații despre viață, atunci când îți dorești ceva sau când apare o situație, ai mai multe opțiuni în minte din care alegi cum să reacționezi. Dacă nu citești nimic sau te limitezi la ce găsești pe Facebook nu ai decât o opțiune și, de cele mai multe ori, e aceeași din trecut, care nu te-a dus nicăieri. Și, dacă nu ai decât o opțiune în minte, o alegi în fiecare zi și retrăiești trecutul. Eu unul studiez mult pentru că nu vreau să trag trecutul în viitor, după mine, ci să descopăr alte drumuri noi pe care să le pot urma”, spune Dragoș.
Cum toate cunoștințele pe care le-a dobândit trebuie împărtășite, Brătășanu și-a spus că trebuie să ajute oamenii să își trăiască adevărul propriu și să își îndeplinească visurile, indiferent de unde pornesc.
„Oamenii nu au nevoie să fie motivați, tot ceea ce au nevoie se regăsește deja în ei. Uneori au nevoie să își aducă aminte că sunt perfecți așa cum sunt, și să dea voie ca ceea ce este în ei să iasă afară. Oamenii blochează adevărul lor înăuntru și, când faci asta, când nu accepți cine ești cu adevărat, ce vrei, ce visuri ai, se creează o tensiune imensă în minte, pe care ajungi să o proiectezi în furie, nervi, judecăți, nemulțumiri exteriorizate.”
Așa cum deja intuiești, pentru toate acestea căutăm alte scuze decât noi înșine: Politica, țara, oamenii, traficul, Facebook. Toate acestea devin probleme care te distrag de la ceea ce este cu adevărat important și, în viziunea ta, devin justificative pentru starea pe care o ai. Pe termen lung însă nu funcționează: dacă negi ceea ce ești, ajungi să te autodistrugi.
Nu se consideră un coach
De regulă, când auzi cuvântul motivare personală te gândești automat la coaching. Dragoș Brătășanu nu se consideră coach, cu toate că a avut și clienți individuali. El pune accentul pe motivarea maselor, fapt pentru care a lansat și un film, „The Amazing You”, pentru care a colaborat cu celebrul chitarist, Steve Vai.
„Sunt în procesul de a lansa „The Amazing University”, mai am în plan realizarea unui nou film și călătoresc foarte mult cu evenimentele live”, povestește Brătășanu care este și speaker motivațional.
„Cele mai dificile momente ascund cele mai mari posibilități, dacă nu renunțăm când dăm de greu”
Brătășanu a cerut liderilor de top de la NASA, antreprenorilor din Silicon Valley, starurilor rock și autorilor celebri să-i răspundă la o singură întrebare: cum să îți transformi visurile în realitate, indiferent de context.
Secretul acestei „pietre filozofale”
„Steve Vai, celebrul chitarist, mi-a spus că «lumea vede succesul și realizările într-un anumit fel: să ai mulți fani, bani, să fii celebru. Aceasta este cea mai mare iluzie, pentru că ajungi să îți evaluezi viața în funcție de ce îți imaginezi că măsoară alții la tine. Dacă vrei să trăiești împlinit, trebuie să te uiți doar înăuntrul tău și să faci pas cu pas, zi de zi, ceea ce te împlinește pe tine. Să contribui cu ceea ce vrei tu, să te identifici cu ceea ce iubești să faci, să lași rezultatele să apară de la sine.
Succesul și împlinirea sunt rezultatele unui mod de a gândi, de a face lucrurile cu atenție și implicare, clipă de clipă. Nu-i lăsa pe alții să aibă fericirea și împlinirea ta în mâinile lor. Bucură-te de contribuția ta, și rezultatele exterioare vin de la sine, într-un final».”
După experiența filmului, Brătășanu a înțeles secretul acestei „pietre filozofale”. Și-a găsit, după cum spune chiar el, un rezervor adânc de energie, despre care nici nu știa că există. La câteva luni de la lansarea peliculei motivaționale, aceasta era tradusă de voluntari în alte 19 limbi și îi aducea premii și recunoaștere pe întreg mapamondul. I-a adus mulțumiri de la oameni care au auzit, odată cu apariția „The Amazing You”, ceea ce aveau nevoie să audă pentru a putea trece la nivelul următor din viață”.
„De departe, două reacții ale celor care mi-au văzut filmul m-au impresionat. Eram în Noua Zeelandă, la finalul unui eveniment, și din sală s-a ridicat, cu lacrimi în ochi, o doamnă care mi-a spus că a înțeles de ce a fost prezentă la eveniment. Cu câteva luni în urmă rămăsese văduvă, singură cu băiatul ei. După ce a văzut filmul și-a dat seama că are puterea de a merge mai departe.
O altă întâmplare marcantă a fost când am primit o scrisoare de la un profesor universitar din Siria, care mi-a spus că filmul este atât de puternic încât poate schimba viețile tinerilor lipsiți de speranță, după anii grei de război.”
Povestea lui de succes începe la Polul Nord și Antarctica
Dragoș își amintește că era un tânăr doctorand la Agenția Spațială Română când s-a hotărât să exploreze cele mai reci zone de pe glob. Neavând posibilități financiare pentru asemenea expediții, a încercat, timp de 9 luni, să pună în practică idei menite să îi aducă fondurile necesare. Nu a reușit nici să se angajeze pe vapor, n-a câștigat nicio bursă și nici nu s-a integrat în asociații polare. L-a ajutat pasiunea pentru fotografie. „Povestea este însă subiect de carte, n-ar încăpea într-un articol”, spune protagonistul.
„Dacă cele două expediții nu ar fi avut loc, nimic din ceea ce a urmat nu s-ar fi întâmplat”, este acesta convins.
„Expedițiile m-au învățat că îți poți îndeplini orice vis, dacă vine cu adevărat din inimă și din suflet. Acum pot păși fără niciun fel de teamă în necunoscut, pentru că știu că ceea ce te așteaptă acolo e mult mai bun decât ne imaginăm noi. Cea mai importantă lecție învățată a fost să am încredere în ceea ce văd, dar nu cunosc. Am înțeles că atunci când spui că nu știi, lași loc divinului să preia conducerea și rezultatele vor fi cu mult peste ceea ce ai putea visa vreodată.”
„Pentru mine, să merg în Antarctica și la Polul Nord a reprezentat un vis. Poate pentru alții un vis este să meargă în Tibet, să picteze, să lucreze cu copiii, să facă o schimbare în mediul înconjurător. Dacă ai blocaje în viața profesională, este mai de ajutor să te întrebi dacă ești mulțumit cu ce ai făcut până acum în viață și mâine poți să mori liniștit, dacă îți dorești cu adevărat să faci ceea ce faci, să descoperi ce regrete ai în viață, dacă poți să trăiești în continuare fără să acumulezi altele. Când îți pui astfel de întrebări, ascultă întrebările care îți vin, nu bloca adevărul. Liniștea interioară și cunoașterea de sine nu se află peste mări și țări, ci acolo unde te afli”.
Fă ceea ce contează pentru tine cu adevărat și te vei trezi mai energic dimineața
Lucrezi de la 20 de ani până la 65 de ani. 45 de ani de viață, câte opt ore pe zi. În concluzie, 15 ani de viață sunt „cheltuiți” pe ceva ce poate nu este pentru tine. Dacă ignori adevărul despre cine ești și ceea ce vrei să faci, despre visurile pe care le ai și despre contribuția pe care să o ai în lume, întreaga viață devine grea. Având un astfel de conflict interior, diminețile vor fi tot mai grele, căci toată puterea ta interioară te va trage și te va chema să faci ceva, iar tu o ignori pentru a face altceva, de care nu îți pasă. Așa apar tensiunea, anxietatea, depresia. Semnele clare că faci ceva ce nu te ajută. Acceptă, îmbrățișează adevărul despre ceea ce vrei, fără să judeci, fără să gândești prea mult.
„Nu zic să îți dai demisia imediat, dar zic să iei decizia de a face pentru tine ceea ce contează cu adevărat și apoi să începi să construiești un pod de unde ești către ceea ce vrei să fii. Citește o carte, lucrează câte puțin, dar începe să faci ceea ce îți place. Dacă nu faci asta, este tragic: ajungi să îți vinzi ani din viață și să te distrugi, atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară. Acceptă adevărul dinăuntrul tău”, este de părere Dragoș.
Între visuri și realitatea siguranței financiare
Dragoș îmi spune că dacă cel mai important lucru pentru tine este siguranța, aceasta îți va conduce toate deciziile. Dacă vrei să trăiești adevărul tău, vei avea sufletul împlinit. Ambele vin cu un preț pe care îl vei afla, la un anumit moment. Un singur lucru trebuie să reții: trăiește propriul adevăr, urmează-ți bucuria și pășește cu încredere în necunoscut.