Conflictul dintre studii și experiență
Principala cauză a blocajului de pe piața muncii se datorează în primul rând condițiilor economice. Firmele încearcă să reducă cât mai mult din costuri și ajung să pună același angajat să preia atribuțiile altor doi angajați, care au fost concediați. Ca să vă dați seama de acest lucru, gândiți-vă când ați mai plecat de la serviciu la ora la care se încheie oficial programul. Sau la câte activități în plus ați primit.
De aici a derivat acel conflict dintre studii și experiență.
Mulți oameni, cu destui ani în câmpul muncii și cu experiență relevantă au fost concediați. Locurile de muncă s-au tot împuținat și numărul șomerilor cu experiență a crescut.
După principiul cererii și al ofertei, prețul muncii lor a scăzut și atunci firmele și-au permis să angajeze persoane supracalificate pe salarii mai mici.
Un avantaj al angajării persoanelor calificate era acela că nu mai trebuiau instruite. Astfel, încă o dată, firmele au economisit bani. Poate câteva training-uri mici pentru a se obișnui cu atmosfera.
Acum intră în scenă și proaspătul absolvent de facultate care să presupunem că nu a făcut programare. Dacă ar fi făcut programare, i-ar fi fost foarte ușor să se angajeze, dar nu suntem toți făcuți pentru calculator.
Acest proaspăt absolvent caută loc de muncă. Firmele s-au obișnuit să ceară experiență și el chiar nu a avut cum să adune, doar ce a terminat facultatea. Și începe să depună zeci și sute de CV-uri. Firmele nu vor să cheltuiască bani pentru instruirea lui. Ceea ce știe el din facultate este doar teorie, care îi ajută în proporție de 30% la viitorul job. Deci experiență zero. Așa că îi va fi foarte greu să se angajeze.
Acesta este motivul pentru care pe job-urile unde nu se cere experiență aplică mii de persoane, multe dintre ele cu studii superioare.
Am observat un lucru foarte ciudat și la târgurile de job-uri organizate în facultate. Chiar și acolo angajatorii cereau experiență. Oare nu își dădeau seama că într-o facultate nu poți veni cu o asemenea cerință? Asta dacă nu cumva își făceau apariția doar de reclamă.
O șansă bună în ziua de azi o au tinerii care s-au înscris la școli de meserii, pentru că după terminare vor ști exact ce vor lucra. Firmele nu mai au nevoie să îi instruiască și vor fi absorbiți destul de ușor pe piața muncii și nu numai la noi în țară, dar și în străinătate.
Trebuie să există o soluție și pentru cei care urmează o facultate!
Anumite companii recrutează studenți chiar din primii ani pentru internship-uri. Salariile sunt destul de mici, dar există șansa de a obține experiență și poate mai târziu un loc de muncă stabil în acea companie.
Pentru a nu întâmpina aceste probleme după terminarea studiilor, ar fi bine ca studenții să ia în considerare orice oportunitate de voluntariat, internship, training sau altă formă de a pune teoria în practică. Sunt multe ONG-uri care vin în ajutorul tinerilor aflați la început de carieră. Trebuie doar căutate.
Nici firmele nu ar trebui să abuzeze de posibilitatea de a angaja mâna de lucru tânără și ieftină în cadrul internship-urilor. Promisiunile de carieră menite să atragă doar ore de lucru suplimentare și efort peste capacitate, vor trebui să dispară.
Conflictul dintre studii și experiență ține mai mult de mentalitate și cred că o dată ce se va rezolva, țara noastră va începe drumul spre o stare stabilă ceva mai prosperă.
Oprescu Gabriel