Cele mai bune sfaturi pe care le poţi primi la începutul carierei
Gândeşte-te la cariera ta ca la o serie de experienţe. Nu e nevoie să rămâi foarte mult timp angajat într-un singur loc şi nici să îţi restrângi traseul în funcţie de facultatea pe care ai făcut-o. Mai bine adună cât mai multă experienţă, indiferent că vorbim de cinci sau zece angajatori, de unu sau mai multe departamente într-o companie sau, în sfârşit, de una sau mai multe ţări. Ideea, spune Dan Schawbel, este să înveţi pe tot parcursul vieţii dacă vrei să ai un impact şi să te simţi împlinit. Experienţele pe care le ai îţi extind punctele de vedere şi te fac mai interesant.
Nu păstra prea mult o slujbă care nu te pasionează. Mulţi sunt forţaţi să-şi găsească un job, indiferent ce, doar ca să-şi plătească facturile şi chiria. Studiile arată că oamenii nu rezistă foarte mult pe un post care nu le place. Sau într-un domeniu care nu le place. Mai mult decât atât, nicio companie nu o să păstreze un angajat care vine la serviciu pentru bani, deoarece întotdeauna este cineva care nu vrea doar bani, ci este şi pasionat de job-ul respectiv. Un angajat pasionat este entuziast, lucrează peste program şi până la finalul zilei face mai multe sarcini. Viaţa e prea scurtă pentru o carieră pe care o deteşti.
Încearcă să ai impact cât mai repede. Cu cât îţi faci mai repede simţită prezenţa într-o companie, cu atât vei căpăta mai multă atenţie şi susţinere. E păcat să aştepţi cinci ani de zile să intri într-un proiect important. Începe cu ziua de azi, învaţă cât mai multe şi intră mai repede în proiecte mari. Aşa îţi vei demonstra calităţile. Dacă faci asta, poţi avea un succes considerabil şi vei deveni valoros în cadrul companiei, ceea ce înseamnă că vei căpăta un salariu mai mare.
Asumă-ţi riscuri de la început şi cât mai des în carieră. Una dintre lecţiile importante pe care le-am învăţat în această perioadă economică este că dacă nu-ţi asumi riscuri e riscant, spune Schawbel. Sunt prea multe lucruri în afara controlului nostru şi dacă vei continua să faci mereu aceleaşi lucruri nu poţi să progresezi. Când îţi asumi un risc, te pui într-o ipostază din care înveţi ceva, indiferent că ai sau nu succes. De asemenea, arăţi şefilor că eşti dispus să-ţi pui reputaţia la bătaie să faci ca lucrurile să se întâmple. Pe măsură ce ne transformăm într-o societate tot mai antreprenorială, cei care-şi vor asuma riscuri, atât în interiorul companiei, cât şi în afara ei, vor avea mai mult succes.
Petrece-ţi mai mult timp cu oamenii decât cu laptop-ul tău. Tinerii îşi petrec foarte mult timp conectaţi pe siteurile de socializare, dar nu înţeleg că adevăratele relaţii ţi le faci faţă în faţă. De câte ori îţi lipeşti privirea de ecranul telefonului sau tabletei, rişti să pierzi o oportunitate. Manierele vor fi mereu mai apreciate în cadrul companiei, deci e important să mai laşi telefonul şi să vorbeşti cu oamenii. În orice caz, oamenii te angajează pe tine, nu tehnologia de care dispui.
Sacrifică-te acum pentru a te poziţiona mâine. Poţi avea mâine tot ce-ţi doreşti astăzi, trebuie doar să munceşti mai mult, crede Schawbel. El mărturiseşte că a muncit foarte mult între anii 2007 şi 2009, până la 100 de ore pe săptămână, iar acum îşi permite să facă ce-şi doreşte şi să aibă timp liber. „În timp ce alţii se duceau la petreceri şi pierdeau nopţile, eu am vizualizat o imagine de ansamblu şi la fel poţi face şi tu.” Cu cât faci mai multe la început de carieră, cu atât vei fi răsplătit mai târziu.
Fă-ţi propriul site şi centralizează-ţi profilul. Ai nevoie de un singur loc în care poţi să-ţi pui toate realizările. Un domeniu cu numeletău.ro. Aşa îi poţi pune la curent pe ceilalţi cu ce faci tu, indiferent că vorbim de manageri care te pot angaja sau despre oameni care fac proiecte independente. Pe măsură ce creşti şi-ţi dezvolţi cariera, siteul poate sta la dispoziţia publicului şi atunci când dormi.
Călătoreşte cât de mult poţi şi învaţă despre alte culturi. Învaţă-le limba. Trăim într-o piaţă globală şi companiile se extind şi adună cele mai bune talente, indiferent de locul pe care-l aleg. Cu cât vei călători mai mult, cu atât vei fi mai capabil să fii apt pentru pieţe diferite. De asemenea, să ştii mai mult elimbi înseamnă să fii deja cu un pas înainte, pentru că e greu pentru companii să găsească oameni fluenţi în diferite limbi.
Caută-ţi un mentor care trăieşte viaţa pe care ţi-o doreşti şi tu. Cei mai mulţi tineri nu sunt foarte selectivi când vine vorba de mentori şi oricum e mare minune dacă au vreunul. Schawbel spune că trebuie să-ţi alegi un mentor potrivit, care îţi poate acorda din timpul lui. Mentorul ar trebui să fie cineva din industria ta, care trăieşte acum la fel cum îţi doreşti şi tu.