Ce se vede prin lentilele fotografilor?
„Prin fotografie aduc realitatea la standardele mele. Dacă nu o pot schimba, pot măcar să încerc să o transform îndeajuns încât să putem ajunge la un compromis. Este încercarea mea de a pune ordine în lumea asta haotică din mine și din afara mea.”
– Costas Masseras
Într-un fel sau altul, prin ce facem, creăm sau construim, fiecare dintre noi caută să clădească o lume pe care să o înțeleagă și în care să poată trăi. Ca lider, este important să creezi produse și să crești echipe conform unor valori sănătoase, care să facă lumea mai bună. Dar este important să îți conștientizezi standardele și să îți înțelegi valorile, ca să poți acționa conștient și asumat, nu la întâmplare și dezorganizat.
E important să fii conștient de standardele și de valorile tale. Standardele și valorile implicite, neexaminate, pot ascunde contradicții, incongruențe nebănuite, care îți sabotează visele și planurile, pe nesimțite. Sau pot fi eronate – pentru că pornesc de la presupuneri sau percepții greșite, despre tine sau despre situația în cauză. Examinându-ți așteptările, te vei cunoaște și te vei înțelege mai bine, vei lua decizii mai autentice și mai inspirate. Fiind în cunoștință de cauză, poți acționa optim și inspirat.
Inteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient. Acest lucru este cu atât mai adevărat astăzi, când nevoia de transformare este stringentă și constantă.
Mai întâi, avem nevoie de atenție și de introspecție pentru a înțelege oportunitățile existente și ce putem face pentru a beneficia de ele. Apoi, trebuie să transcendem reacțiile impulsive și instinctive la toate schimbările care se produc, pentru a putea acționa cu scop, sens și claritate și a putea merge mai departe. Pentru asta este necesar un nivel de conștiență superior. Altfel, nu vom putea înțelege oportunitățile și nu le vom putea explora pe deplin. Conștiența diferențiază atragerea de oameni talentați de pierderea talentelor, obținerea de noi clienți de pierderea clienților, profitul de pierdere. Liderii conștienți au o mare capacitate de a fertiliza terenul pentru ca schimbarea să prindă rădăcini și să crească.
„E mai important să fii maestru în a te apropia de oameni decât să fii maestru în mânuirea aparatului de fotografiat.”
– Alfred Eisenstaedt
Totul se face cu și pentru bani? Nu. Totul se face cu și pentru oameni. Dacă suntem atenți, vom constata că atunci când ne concentrăm pe oameni, ce facem este mai durabil, mai funcțional și cu cel mai mare aport de valoare. O valoare pe care adesea e greu să pui preț, tocmai pentru că este neprețuită. Conexiunea umană autentică ne face mai sănătoși și mai fericiți și nu ține de timp, ci de disponibilitate sufletească.
Magia omenescului stă în capacitatea oamenilor de a se conecta, de a inspira, de a fi parte din întreg. Albert Einstein spune: „Fiinţa umană face parte integrantă dintr-un ansamblu mai mare, pe care noi îl numim Univers. Ea este limitată de timp şi spaţiu. Omul se experimentează pe sine, gândurile şi sentimentele sale, ca fiind separate de restul Universului, dar aceasta nu este decât o iluzie optică a conştiinţei sale. Această iluzie este un fel de închisoare în care trăim cu toţii şi care ne limitează la dorinţele noastre personale şi la afecţiunea pentru cele câteva persoane din jurul nostru. Misiunea noastră este să ne eliberăm din această închisoare lărgind cercul compasiunii, astfel încât aceasta să cuprindă toate creaturile vii şi întreaga natură, în toată splendoarea ei. Chiar dacă nimeni nu poate realiza în totalitate acest lucru, însăşi încercarea de a-l transpune în practică ne conduce la eliberare şi reprezintă un fundament pentru siguranţa noastră interioară.”
„În fotografie există o realitate atât de subtilă încât devine mai reală decât realitatea.”
– Alfred Stieglitz
Robert Henri spune că „sub toate aparențele există un curent subteran” – este vorba de principiile și legile fundamentale ale ordinii, frumuseții și funcționalității, pe care artistul adevărat le simte, le percepe și le redă în arta sa. Iar pentru asta e nevoie „să fii intens conștient de umanitatea ta” și să ai „o neobișnuită forță a gândirii”.
Marcel Proust spune că „adevărata călătorie constă nu în a căuta noi peisaje, ci în a privi cu alți ochi”. Să privești și să vezi altfel nu e atât de ușor pe cât pare, mai ales când e vorba de lideri care au la activ mulți ani în aceeași companie sau în același domeniu. Adeseori, fără să aibă această intenție, liderii cu experiență permit ca ceea ce știu să le limiteze accesul către ceea ce nu știu și să le îngrădească felul în care își imaginează viitorul. În zilele noastre, companiile cu cel mai mare succes nu sunt cele care-și depășesc competitorii, ci cele care redefinesc condițiile și peisajul competiției prin deschiderea la și adoptarea de idei noi. Asta înseamnă, desigur, că liderii cei mai buni văd lucruri pe care alții nu le văd.
„Nu există reguli pentru fotografii bune, există numai fotografii bune.”
– Ansel Adams
„Nu mă interesează regulile sau convențiile. Fotografia nu este un sport”
– Bill Brandt
Regulile au rostul lor, dar multe adevăruri și multă realitate se află în afara regulilor. Este important să avem grijă ca regulile să fie funcționale și să fim conștienți de valoarea excepțiilor. Lumea și viața sunt mult mai complexe și cuprinzătoare decât a ajuns omul să cuprindă cu mintea și să-și explice prin reguli. În plus, la timpuri noi e nevoie de reguli noi, care se găsesc prin curiozitate și prin deschiderea de a păși pe terenuri necunoscute.
„Mulți fotografi cred că dacă au un aparat de fotografiat mai bun vor putea să facă fotografii mai bune. Un aparat mai bun nu poate să facă mare lucru, dacă nu ai mare lucru în minte sau în inimă.”
– Arnold Newman
Performanța instrumentului nu substituie măiestria omului. Felul în care simți ce vrei să creezi, propria autenticitate ca sursă de inspirație, măsura în care ești conștient de abilitățile tale și îți dai voie să le pui în valoare, energia, entuziasmul, însuflețirea cu care faci lucrurile – toate acestea vor crește performanța celui mai rudimentar instrument.
„Dacă ar fi să-i spun ceva unui fotograf aflat la început de drum este că în fotografie nu există scurtături.”
– Edward Weston
Nu pe scurtătură ajungi unde merită să ajungi. Nu pe scurtătură și nu fără implicare. Pe scurtătură nu se întâmplă mare lucru, nu te străduiești prea tare, așadar nu vei învăța ce funcționează și ce nu și vei înțelege mai puțin valoarea lucrurilor. Iar fără implicare nu vei accesa bogăția resurselor și tale, nu vei câștiga conștiință de sine și încredere. E important să înveți despre tine și despre meșteșugul tău, să capeți încredere în talentul și măiestria ta, să le dezvolți, să eșuezi, să te ridici, să inovezi, să înțelegi și să pui preț pe lume și viață – ca resurse de adevăr și creativitate. Nu se poate nici succes fără poveste, nici erou fără de veste.
„Nimic nu se întâmplă dacă stai acasă. Întotdeauna am grijă să am aparatul la mine, peste tot pe unde merg. Fotografiez tot ce-mi trezește interesul pe moment.”
– Elliot Erwitt
Fii prezent, atent și conștient. Show up, pay attention and give a damn – cum spune Jacqui Banaszynski. Mai ales astăzi, când schimbările sunt atât de rapide și profunde, încât trebuie să fim foarte atenți la semnele subtile ale evoluției.
În numărul 259 – iulie/august 2019 al Revistei CARIERE, Chris Nel – cofondator al Quest Leadership Ltd, Master Facilitator și Coach Kouzes & Posner – declară: „Liderii trebuie să-și crească vigilența. Este crucial să fie receptivi la indiciile care apar. Este imperativ ca atenția ta să nu fie distrasă de rutină, de multele treburi pe care le ai de făcut și e vital să nu te lași orbit de obișnuință, de familiaritatea mediului și a contextului. Trebuie să fii un bun detectiv – să vezi acele lucruri care se întâmplă, dar pe care alții nu le văd și de ale căror consecințe asupra organizației rămân total străini. Experții se străduiesc insistent să găsească eroarea din soluția pe care au conceput-o. După cum spunea și Einstein, nu poți rezolva o problemă cu tipul de gândire cu care ai creat-o.”
„Dacă fotograful este interesat de oamenii din fața lentilelor sale și dacă privește cu compasiune, asta deja înseamnă foarte mult. Instrumentul este fotograful, nu aparatul de fotografiat.”
– Eve Arnold
În numărul 259 – iulie/august 2019 al Revistei CARIERE, Florin Roșie – Territory Channel Manager SMB, Microsoft declară: „Sinceritatea și bunătatea construiesc relațiile dintre oameni. Așadar, înțelegerea diferențelor dintre oameni este o componentă importantă a conștiinței de sine. Fiecare dintre noi se află la intersecția dintre mai multe identități – rasă, orientare sexuală, identitatate de gen, familie, valori, principii, opțiuni politice. Dacă nu te cunoști pe tine însuți și dacă nu ești curios cu privire la oamenii din jurul tău, lucrurile nu vor merge bine.”
„Subiectul este mult mai important decât fotograful”
– Gordon Parks
E important ca standardele și valorile tale să fie funcționale. Nu lucrezi pentru tine, pentru prestigiul tău, pentru banii tăi, pentru mândriile sau temerile tale. E important să înțelegi de unde vine valoarea, ce este important, care este ordinea priorităților și să înțelegi că binele tău, ca lider, nu poate fi separat de ceea ce este bine pentru echipă și pentru proiect. Binele tău face parte dintr-un bine mai mare decât tine.
„Niciun loc nu este plictisitor dacă ai dormit bine și dacă ai destul film în buzunar”
– Robert Adams
Viața este întotdeauna bogată, lumea e mereu complexă, mereu e ceva nou și subtil de observat, de aflat, de înțeles. Peste tot sunt indicii de funcționalitate și de schimbare, de evoluție și de mișcare – sunt atât de multe de văzut, de învățat și de creat. Într-adevăr, numai dacă ești obosit poți fi plictisit.
„Majoritatea fotografiilor mele sunt despre oameni. Caut momentul nestudiat, în care se zărește esența sufletului, iar experiența se gravează pe chipul omului.”
– Steve McCurry
Sensul și adevărul, potențialul și viitorul se află în esența lucrurilor. Aceasta nu poate fi decât autentică, nu poate fi falsificată, fabricată sau imaginată. Ca să ai ochi pentru esență trebuie să fii tu însuți autentic, trebuie să fii deschis și iubitor. Pentru că iubirea este clarificatoare și atoatecuprinătoare – prin aceea că îți dezvăluie toate nuanțele, toate cauzele, toate aspectele, toate soluțiile, toate căile, toate sensurile. Privește cu înțelegere și compasiune și vei vedea de minune.
„Știu să mă apropii doar mergând. Merg și privesc și aștept și vorbesc, și apoi privesc și iar aștept, și continui să cred că neașteptatul, încă necunoscutul sau ardoarea tainică a cunoscutului mă așteaptă imediat după colț.”
– Alex Webb
De multe lucruri și adevăruri te poți apropia numai cu smerenie și venerație. Multe se întâmplă discret, în surdină, nuanțat, tainic și se dezvăluie numai prin răbdare, tandrețe, înțelegere și încredere. Când te grăbești, opțiunile par limitate și nu vezi decât ce e deja așteptat. Nu ai surprize, nu cauți. Dar viața este plină de neașteptat, de nou, de surprinzător și te învață că întotdeauna se mai poate și altceva, întotdeauna mai există și alte opțiuni, alte soluții, alte vise – totul este să ți le imaginezi, să le crezi, să le făurești. Explorând, descoperind și creând, te familiarizezi cu necunoscutul, cu noul, iar acestea vor ajunge să nu te mai sperie. Te vei aștepta la neașteptat. Astfel, vei primi situațiile noi cu mai mult optimism și încredere și le vei privi cu smerenie și venerație.
„Lumea pur și simplu nu încape cum trebuie în formatul de 35 mm”
– W. Eugene Smith
Dacă e pur și e simplu, atunci e adevărat.
Sursa – 121clicks.com