Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne pierdem concentrarea
Cu siguranță vi s-a întâmplat măcar o dată ca în timpul unei conversații să vă sune telefonul și în acel moment să aveți un blocaj, să nu vă mai puteți continua ideea. Un nou studiu publicat în Nature Communications oferă o explicație pentru această situație și arată ce se întâmplă în creierul nostru și de ce se provoacă acest blocaj.
Neurologul Adam Aron de la Universitatea California din San Diego și savantul postdoctoral Jan Wessel au descoperit că nucleul subtalamic (STN) – sistemul creierului care este implicat în întreruperea sau oprirea mișcării în corpul nostru – întrerupe, de asemenea, cunoașterea. În cercetările anterioare, Aron a identificat că STN intră în acţiune atunci când faceți o oprire bruscă a activității din cauza unui eveniment neașteptat.
"O oprire îndelungată este un fel de resetare a întregului corp pe care o trăim atunci când, de exemplu, suntem pe cale să ieșim dintr-un lift și, dintr-o dată, să vedem că există o altă persoană care este chiar de partea cealaltă a ușilor", reiese din studiu.
Această nouă cercetare constată că un eveniment neașteptat pare, de asemenea, să clarifice ceea ce gândiți. Această funcție a creierului are un rol important atunci când oamenii s-ar putea confrunta cu un pericol și au nevoie de un răspuns rapid, dar astăzi are consecințe negative.
"În mod evident, acest lucru se întâmplă pe tot parcursul zilei pentru noi", spune Aron. "Ne concentrăm la birou și lucrurile merg „de parcă piuie”. Suntem distrași, dar asta e viața de zi cu zi. Din păcate, există un cost mare pentru asta atunci când vine vorba de concentrare și este în creștere în această lume."
În timp ce reacția este fiziologică, puteți lucra pentru a vă consolida concentrarea, astfel încât distragerile mai mici să nu provoace opriri complete în gândirea voastră. Iată șase lucruri care vă vor ajuta să aveți o atenție mai bună:
1. Practicați meditația.
La fel ca și exercițiile de antrenare a mușchilor, exercițiile de meditație ale atenției dumneavoastră, vă permit să rămâneți atenți pentru perioade mai lungi de timp. Atunci când apar distragerile, creierul tău este suficient de puternic încât să le lase să treacă fără să se angajeze. Un studiu efectuat de Universitatea Emory a constatat că 20 de minute de meditație zilnică este asociată cu schimbări de activitate și conectivitate în regiunea creierului care controlează atenția, permițându-vă să nu vă blocați din cauza micilor distrageri.
2. Limitați pe cât se poate distragerile electronice
Luați o abordare proactivă pentru a vă stabili spațiul de lucru, sugerează Nelly Dixon, membru al facultății de analiză a comportamentului aplicat la Universitatea Kaplan. „Aranjarea mediului pentru a limita probabilitatea de a distrage stimulii poate fi de ajutor", spune ea. „Opriți dispozitivele auditive pentru a elimina distragerea din cauza mesajelor text sau a eventualelor apeluri telefonice. Dezactivați notificările de pe computerul dvs. care vă anunță că cineva a comentat pe pagina dvs. de Facebook. "
3. Închideți ușa
„Întreruperile la locul de muncă pot determina angajații să lungească până la 27% mai mult timpul alocat inițial pentru a-și îndeplini sarcina, a se angaja până la două ori mai multe erori și a experimenta până la dublul anxietății", spune A.J. Marsden, profesor asistent de servicii umane și psihologie la Colegiul Beacon.
Prin închiderea ușii nu veți mai fi distras de toate persoanele care trec sau se opresc în fața ușii voastre. Dacă nu aveți un birou, purtați căști, care pot semnala colegilor dvs. că nu sunteți disponibili.
4. Luați-vă pauze scurte și dese
Performanța începe să se deterioreze după 50-60 de minute de muncă continuă, dar puteți inversa această tendință prin pauze de odihnă la fiecare 40 de minute, spune Marsden. „Memoria noastră pe termen scurt poate stoca doar între cinci și nouă lucruri deodată." „Luarea pauzelor vă ajută să decomprimați și să vă relaxați creierul suprasolicitat", spune ea. „Pauzele scurte permit oamenilor să își mențină accentul pe o sarcină fără a pierde calitatea care apare în mod normal în timp".
5.Renunțați la a face 10 lucruri în același timp
Multitasking-ul vă poate slăbi capacitatea de concentrare. Memoria noastra pe termen scurt poate stoca doar între cinci și nouă lucruri dintr-o dată, așa că este greu pentru creierul tău să proceseze două fluxuri de informație care coincid sau nu și să le codifice în memorie pe termen scurt”, spune Marsden. Multitaskingul scade capacitatea de concentrare cu până la 20%, sau chiar până la 40%, spune ea. „Activarea creierului este redusă până la 53% atunci când suntem rugați să îndeplinim sarcini duale față de capacitatea de a ne acorda atenția unei singure sarcini".
6. Scăpați de distragerile interne
Sentimentul acela de a avea nevoie de ceva poate da naștere unui dezastru în ceea ce privește capacitatea de concentrare, spune Dixon. Ea sugerează crearea unei liste de sarcini care să contureze și să prioritizeze sarcinile și să completeze sarcinile străine înainte de a se angaja într-un proiect care necesită un nivel mai ridicat de concentrare și atenție.