Ce fac 11 oameni de succes înainte de culcare
Într-un interviu acordat publicației Newsweek, Obama a mărturisit că seara ia cina în familie, petrece un timp cu copiii, apoi, după ce toată lumea merge la culcare, el rămâne treaz să citească presa, să scrie sau să vorbească cu consilierii săi. La culcare se duce mult după miezul nopții și obișnuiește să citească o jumătate de oră înainte să adoarmă.
În autobiografia sa, Benjamin Franklin amintea că se întreba de fiecare dată ce lucru bun a reușit să facă în acea zi. Franklin ducea o luptă personală cu perfecțiunea morală, iar seara, înainte de culcare, lua cina, își făcea ordine în lucruri, asculta muzică sau discuta cu apropiații. Nu se culca niciodată fără să examineze atent ce făcuse peste zi.
Directorul executiv de la Facebook, Sheryl Sandberg, își închide telefonul înainte de culcare. Sandberg i-a mărturisit unui jurnalist de la USA Today că, deși lucrează în industria tehnologiei, știe când să se scoată din priză pentru a nu fi deranjată, deși nu toată lumea din jurul ei este mulțumită de acest obicei. Totuși, înainte de culcare își citește mailurile, la fel cum face și la prima oră a dimineții.
Premierul britanic Winston Churchill avea un ritual respectat cu sfințenie, indiferent cât de presante erau evenimentele. Churchill obișnuia să bea un whisky cu apă mineral la ora cinci după-amiaza, înainte să doarmă o oră și jumătate. Conform spuselor sale, siesta îl ajuta să muncească în 24 de ore cât într-o zi și jumătate. Noaptea târziu obișnuia să mai bea câteva pahare și să fumeze, iar uneori își ținea ședințele cu consilierii de război în baie. Churchill avea un somn neregulat în timpul nopții.
Scriitorul american Stephen King nu se duce la culcare fără să se spele pe dinți și pe mâini. „De ce se spală cineva pe mâini înainte să se culce”, se întreabă King retoric? „Nu știu, pur și simplu o fac.” De asemenea, scriitorul nu se culcă până când nu își așază pernele într-un anumit fel, fără să dea o explicație nici pentru acest obicei.
Arianna Huffington citește înainte să se culce. Dar nu pe Kindle, pe tabletă sau pe laptop, cărora le-a interzis accesul în dormitor, ci doar cărți „adevărate”.
Scriitorul și jurnalistul economic Michael Lewis scrie între șapte dimineața și patru după-amiaza. Preferă să se trezească înainte tuturor, iar noaptea îi place să nu se lase deranjat de telefoane sau alte distrageri.
Keval Desai, fost director de producție la Google, preferă să lucreze noaptea târziu. Uneori se apucă seara de câte un proiect și nu se oprește până nu termină. Desai mărturisește că atunci se concentrează cel mai bine, deoarece în timpul zilei are foarte multe întâlniri și ședințe și nu are timp să lucreze efectiv.
Kate White, fost redactor-șef la Cosmo, obișnuiește să scrie în bucătărie, stând în picioare. Kate spune că uneori scrie, deși manevrează și puiul pe care îl pregătește pentru cuptor. Preferă să nu scrie stând pe scaun de teamă să nu adoarmă. Din acest motiv bea vreo două espresso și ține televizorul aprins, să nu se simtă singură.
Joel Gascoigne, directorul executiv al companiei Buffer se plimbă cel puțin 20 de minute înainte de culcare. Este modul lui de a se deconecta de muncă, de a se gândi la următoarele provocări și de a-și pregăti somnul.
Kenneth Chenault, CEO al American Express, scrie pe o foaie trei lucruri pe care trebuie să le facă ziua următoare chiar înainte să se culce. Asta îl ajută să doarmă și să-și prioritizeze treburile pentru următoarea zi.