Ce beneficii utile primesc angajaţii care lucrează la giganţii IT din Silicon Valley
Potrivit site-ului de carieră Glassdoor, mai mult de jumătate (57%) din angajaţii din SUA spun că avantajele și beneficiile sunt printre primele lucruri pe care le iau în considerare atunci când se decid dacă să accepte un loc de muncă- În acelaşi timp, aproape 80% susţin că ar prefera mai multe beneficii în detrimental unui salariu mai mare.
Acesta este motivul pentru care unii angajatori stabilesc un set de reguli interne și depășesc zilele de concediu standard, extind pachetele de asigurări de sănătate sau alocă diverse sume pentru training-uri de dezvoltare ale angajaților.
Companii precum Airbnb și Google oferă avantaje unice și surprinzătoare, cum ar fi vouchere de călătorie și bani în caz de deces, după cum spune Glassdoor, în timp ce Facebook și Netflix au extins beneficiile și își doresc să îi sprijine pe proaspeţii părinți din companie.
"Beneficiile și avantajele contează pentru că ele reprezintă o piesă suplimentară a puzzle-ului total de compensare", a declarat Scott Dobroski, analist al tendințelor în domeniul carierei, angajat al companiei Glassdoor, pentru Business Insider. "Cei care ăşi caută un job ar trebui să înțeleagă ce beneficii și avantaje le poate oferi un angajator și să-și facă cercetările înainte de a găsi companii care oferă beneficii care pentru ei contează cel mai mult".
Angajații au evaluat unele dintre avantajele angajaților preferați pe Glassdoor. Următoarele avantaje nu sunt numai unice, dar au primit și un rating de cel puțin 4.0 dintr-un total de 5.0 pe Glassdoor.
Concediu parental generos plătit la Netflix
Netflix oferă un an plătit de concediu pentru creşterea copilului, atăt mămicilor, cât şi tăticilor. Compania permite, de asemenea, părinților să se întoarcă la serviciu cu jumătate de normă sau cu normă întreagă și să își ia timp liber, după cum le este necesar, pe tot parcursul anului.
„Yay Days” la REI
REI îi încurajează pe angajații săi să iasă afară, oferindu-le două zile libere plătite în fiecare an, numite "Zilele Yay", pentru a se bucura de activitatea lor preferată în aer liber.
Timp liber plătit pentru voluntariat la Salesforce
Angajații Salesforce primesc șase zile de muncă plătită pe an pentru voluntariat, precum și 1000 de dolari pe an pentru a-i dona unui ONG sau fundaţii.
„Egg freezing” la Spotify
Spotify oferă șase luni de concediu parental plătit, plus o lună de opțiuni flexibile de lucru pentru părinții care se întorc la birou. Compania acoperă, de asemenea, costurile pentru congelarea și conservarea ovulelor și pentru asistența pentru fertilizarea in vitro.
Vouchere de călătorie de la Airbnb
Airbnb, care a primit premiul „Best Place to Work" în 2016, oferă angajaților săi un voucher anual în valoare de 2.000 de dolari pentru a călători.
Abonamente pentru sporturi de iarnă de la Burton
Angajații Burton primesc abonamente pentru sezonul de schi sau alte activități care se pot face pe pârtie, după o ninsoare majoră.
Beneficii în cazul unui deces, la Google
Google oferă soțului supraviețuitor sau partenerului unui angajat decedat 50% din salariul acestuia pentru următorii 10 ani.
Plata integrală de școlarizare de la Starbucks
Starbucks oferă rambursarea integrală a școlarizării pentru angajații săi, acoperind costurile unui program on-line de studii de licență prin intermediul Universității de Stat din Arizona.
Programe sabatice la Deloitte
Deloitte oferă două programe sabatice: o lună neplătită care poate fi luată din orice motiv, precum și o perioadă sabatică de trei până la șase luni, care poate fi luată pentru a urmări oportunități de dezvoltare personală sau profesională, de data aceasta plătită cu 40% din salariu.
„Baby cash” la Facebook
Facebook oferă 4.000 de dolari pentru angajații care au devenit părinţi de curând.
Sursa: Business Insider.