Cât de secret poate fi succesul. Cartea omului demn de cel mai profund respect
Dar faptul că a atras atenția investitorului miliardar care a deținut mai mulți ani la rând titlul de cel mai bogat om din lume consituie o tentă de “must have”în ceea ce privește această carte: se numește simplu – „Secretele succesului” și este semnată de un om demn de cel mai profund respect: Dale Carnegie.
Pe lângă descrierile consacrate – în sensul că volumul ne ajută – sau mai bine zis ne poate ajuta să înțelegem cum putem relaționa cât mai bine și ce contează cel mai mult pentru noi ca oameni, vorbim despre structură. Și anume, cartea e structurată dintr-o serie de pilde cu evenimente reale. Prin intermediul cărora ni se arată cât de important este să îi înțelegem pe ceilalți și să ne punem in locul lor. Oare? Întrebarea intervine în contextul faptului că întrebarea general valabilă a oamenilor este dacă este bine sau util să te pui în locul altora.
“Care e secretul, misterul unui interviu de afaceri de succes? Ei bine, conform fostului preşedinte al Universitătii Harvard, Charles W. Eliot, <nu există niciun secret magic al unei întâlniri de afaceri fructuoase (…). Atentia exclusivă acordată persoanei care iti vorbeşte este foarte importantă. Nimic altceva nu flatează la fel de mult>" – un mic fragment din carte.
Practica de autocontrol, înțelegere și iertare
Nu numai în contextul cărții, Dale Carnegie spunea ca „succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obținut“. De asemenea, Carnegie credea că critica nu ar trebui folosită niciodată, deoarece persoanele criticate tind să răspundă prin justificarea lor și condamnând persoana critică în schimb. (https://www.bl.uk/people/dale-carnegie).
Liderii mari, cum ar fi Abraham Lincoln, credeau – și au realizat parțial succesul, pentru că nu au criticat niciodată pe alții. În schimb, Carnegie a recomandat practica de autocontrol, înțelegere și iertare. Cel mai important, el a recomandat să încercăm întotdeauna să vedem punctul de vedere al celeilalte persoane. Pentru a influența oamenii și pentru a-ți atinge obiectivele, sugerează Carnegie, este necesar să înțelegi motivația individuală. ( https://www.quora.com/What-is-the-short-summary-of-How-to-Win-Friends-and-Influence-People-by-Dale-Carnegie)
Lucrați asupra artei convingerii și întrebați-vă ce va motiva o persoană să vrea să facă o sarcină pentru dvs. de exemplu.
Valoarea noastra ca oameni consta nu în cât de mult știm, ci in cât aplicăm din ce știm. Tocmai de aceea, potrivit unora dintre specialiștii în personal growth, succesul în viață poate fi secret. Un secret bine păstrat, atâta vreme cât însăși dezvăluirea lui constituie pași spre creșterea personală în minte și spirit.
Dale Carnegie (pe numele lui real Dale Carnegey) s-a născut pe 24 noiembrie 1888 la o ferma săracă din Missouri și s-a stins din viață pe 1 noiembrie 1955, la Forest Hills, New York. Tocmai pentru că este considerat cel mai mare autor de literatură motivațională al secolului XX reperele despre influența personalității covârșitoare a acestui om par insuficiente adeseori.