CARIERE – Numărul 199: Despre pasiune, cercetare, inovaţie românească şi provocările lor actuale
Da, noi am identificat şi „zone” de optimism: Daniela Oancea vă aduce în atenţie proiectul impresionant ELI-NP şi, mai ales, oamenii care fac posibilă realizarea acestuia. „Laserul mare de la Măgurele” va deschide drumul pentru o nouă generaţie de acceleratori de particule, aplicaţiile fiind extrem de valoroase în domeniul fizicii nucleare, dar cu accent şi pe domeniul medical. Noi specialişti şi oameni de ştiinţă sunt aşteptaţi să se alăture unei echipe deosebite, care deja funcţioneză la parametri de top.
La întrebarea „Mai sunt cercetători în România?” ne răspunde Marius Dobre după ce a stat de vorbă cu specialişti din mai multe domenii, oameni molipsiţi de „microbul” cercetării şi al inovaţiei, acest sector oferindu-le şi satisfacţii profesionale şi împlinirea personală.
Poate că ar fi interesant să aflaţi că olimpicii români care au adus nu mai puţin de trei medalii de aur şi cinci de argint, în total, de la Olimpiadele Internaţionale de Matematică şi Fizică (locul 1 în Europa), în afară de pregătirea de specialitate, au beneficiat şi de trainingul excelent structurat pentru performanţă, oferit de psihologul Elvira Alexandrescu, de la Medicover România.
Nu am uitat de invenţiile româneşti: unele excelente pe hârtie, dar cu şanse mici ca afaceri. Dragoş Nicolae însă a venit cu contraexemplele oferite de INCAS – Institutul Naţional de Cercetări în domeniul Aerospaţial – proiectele derulate de specialiştii acestui institute fiind considerate strategice, atât din punct de vedere al aviaţiei civile, cât şi din perspectiva problemelor de securitate naţională.
Despre „capsula vieţii” (care ne poate proteja în caz de cutremur) şi inventatorul român Mircea Manolescu aflăm din articolul semnat de Mirabela Stoica, iar despre „Inovaţia în business” de la Eugenia Mihalcea – în opinia ei, inovaţia în business fiind lecţia care, aparent, nu a fost prea bine învăţată de companiile din Europa, comparativ cu cele din Asia sau America. Iar când vorbim despre inovaţie, nu ne referim doar la produse noi cu impact pozitiv asupra vieţii consumatorilor, sau un medicament minune care va vindeca toţi bolnavii. Astăzi, este vorba despre a schimba ceva astfel încât luminiţa de la capătul tunelului, dacă nu se mai vede, să fie… inventată.
Una peste alta, vă invităm să pătrundeţi într-o lume a ideilor bune, a oamenilor care chiar îşi doresc să schimbe ceva în domenii despre care nu prea se mai vorbeşte astăzi – cercetarea, inovaţia sunt privite aproape ca nişte… „cenuşărese” ale economiei. Şi lucrurile nu stau aşa…