Care sunt valorile tale? Ce te face să te simți bine?
Valorile tale sunt ceea ce este important pentru tine, în viață și în muncă. Valorile îți stabilesc prioritățile. Cu ele măsori cât de împlinită este viața ta și în funcție de ele îți dai seama dacă mergi în direcția cea bună.
Când trăiești și muncești în spiritul valorilor tale, trăiești bine – ești mulțumit și satisfăcut. Când trăiești în răspăr față de valorile tale, atunci simți că ceva nu merge, că ceva nu se leagă. Este incomod, este obositor, poate fi extenuant. Conduce la burnout și la nefericire.
CUM TE AJUTĂ VALORILE?
Valorile există, indiferent dacă le (re)cunoaștem sau nu. Dar viața e mai ușoară dacă ne cunoaștem și ne asumăm valorile, pentru că atunci ne putem face planuri și putem lua decizii care să le onoreze. Astfel trăim în acord și în armonie cu noi înșine. Asta ne face să avem acces la toate resursele noastre și ne ajută să ne atingem potențialul și să ne îndeplinim visele.
E important să ai grijă să existe concordanță între valorile tale și obiectivele pe care le stabilești. Dacă familia este cea mai importantă valoare a ta, dar îți alegi o slujbă care să te solicite 80 de ore pe săptămână, atunci vei fi stresat, pentru că vei avea un conflict interior puternic și vei trăi sentimente de profundă insatisfacție.
Când îți cunoști valorile, poți lua mai ușor și mai corect decizii importante – cum ar fi următorul pas în cariera ta, importante schimbări de direcție în viață, ce compromisuri să faci și ce nu. De obicei, valorile sunt destul de stabile, dar nu au limite stricte. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în viață, valorile se mai schimbă.
De exemplu, la început de carieră prioritatea tale poate fi succesul – evaluat prin bani și statut social. Dar ulterior, când ai o familie, echilibrul dintre muncă și viața personală devine o prioritate. Pe măsură ce definiția succesului se schimbă, se schimbă și valorile. Astfel, (re)cunoașterea valorilor tale este un exercițiu continuu, care durează toată viața. Trebuie să-l faci mereu, mai ales atunci când începi să nu te mai simți bine, când simți că ceva nu merge, că ceva nu se leagă.
CUM ÎȚI DEFINEȘTI VALORILE?
În procesul de definire a valorilor descoperi ce este cu adevărat important pentru tine. Un bun mod de-a face asta este să te uiți un pic la viața ta, la ce ai trăit până acum și să vezi: când te-ai simțit cel mai bine, când te-ai simțit tu însuți, când ai avut încredere în tine și în alegerile tale?
Îți poți defini valorile răspunzând la întrebări precum:
Când ai fost cel mai fericit?
Când ai fost cel mai mândru de tine?
Când ai simțit cea mai mare satisfacție și mulțumire?
Stabilește care sunt valorile cele mai importante pentru tine, pe baza experiențelor care ți-au provocat fericire, mândrie și împlinire.
Prioritizează-ți valorile principale. Acesta este unul din lucrurile cel mai greu de făcut, pentru că trebuie să privești adânc în interiorul tău. Dar este pasul cel mai important, pentru că adeseori, pentru a lua o decizie, va trebui să alegi între soluții care îți satisfac valori diferite. Așa că va trebui să conștientizezi care dintre valorile aflate în joc este cea mai importantă pentru tine.
Dacă ții seama de valorile tale atunci când iei decizii, atunci poți fi sigur că-ți vei păstra integritatea, vei ști ce e bine și vei lua deciziile cu încredere și cu mintea clară. De asemenea, vei ști că ceea ce alegi să faci îți va aduce fericire și satisfacție, în prezent și în viitor.
Să iei decizii pe baza valorilor tale nu e neapărat ușor. Dar te întărește și te pune în armonie cu tine. În plus, decizia corectă îți face bine pe termen lung.
Când ai mai multe opțiuni, și toate par rezonabile, valorile tale te vor călăuzi în direcția corectă. Să-ți cunoști și să-ți înțelegi valorile este esențial. Valorile te fac cine ești și cine vrei să devii.
Sursă foto: Pixabay