Calea spre o victorie majoră începe de la micile victorii
Se spune că Internetul a exagerat așteptările oamenilor cu privire la ceea ce înseamnă succesul. Aproape că orice realizare care nu devine virală, poate părea neclară. Prin schimbarea perspectivei noastre și aprecierea realizărilor umane, la scară umană, ne putem îndrepta spre obiectivele noastre, spune Mehrnaz Bassiri, membră a comunității TEDx. Calea spre o victorie majoră fiind posibil să fie străbătută cu ajutorul micilor noastre victorii.
„Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas”… Am auzit acest aforism – sau l-am văzut în postări, pe rețele, pe Instagram spre exemplu, cu fonturi scrise de mână, mereu. Dar este adevărat? Și dacă da, cum putem traduce acest lucru în viața reală? Poate că este timpul să…reîmprospătați acest aforism, cam așa: “Călătoria de o mie de mile începe cu o singură victorie”, după cum notează TED Ideas – care oferă adeseori sfaturi utile de la cei care fac parte din comunitatea de speakeri TED.
Spre realizări
Astfel, bazându-se pe activitatea teoreticianului și psihologului organizațional Karl Weick, Mehrnaz Bassiri (speaker motivațional) spune că: „Victoriile mici au o mare putere de transformare. Odată ce a fost realizată o mică victorie, forțele sunt puse în mișcare pentru a favoriza o altă mică victorie și o altă mică victorie, până când toate aceste mici victorii vor duce la realizări mai mari și mai mari”. Cu șase ani în urmă, Mehrnaz Bassiri a luat decizia cea mai riscantă, dar care s-a dovedit cea mai plină de satisfacție pentru ea: a lăsat deoparte o carieră în Biotech, pentru dezvoltarea educațională K-12 (învățământul liceal în sistemul american de învățământ, High School). Mehrnaz are un Master of Science la Universitatea British Columbia și a fost prezentă la TEDxChilliwack, printre altele.
Jurnalul progreselor
Astfel, victoriile noastre mici se pot transforma în victorii majore. Această abordare se poate aplica, desigur, atât vieții dumneavoastră profesionale, cât și vieții dumneavoastră personale.
Problema, spune Bassiri, nu se rezumă la impresia realizărilor noastre, ci la natura exagerată a așteptărilor noastre. Fie în mass-media, sau în postările pe social media ale prietenilor ne-am obișnuit să vedem succese majore. Aceste povești de succes „ne-au programat gândurile și dorințele de a dori și de a aștepta aceleași rezultate și în viața noastră”, spune Bassiri. „Am început să ne măsurăm progresul pe o scară supradimensionată”. Așadar, în loc să ne recunoaștem micile triumfuri pentru ceea ce sunt, le vedem drept eșecuri. Este timpul să adoptăm dimensiuni umane pentru a ne evalua eforturile.
Nu în ultimul rând, Basirri vorbește despre profesorul Teresa Amabile – Harvard Business School, care pledează pentru un jurnal zilnic al progreselor noastre. Jurnal ce ne poate ajuta „să reflectăm și să urmărim toate acele mici realizări care în mod obișnuit merg neobservate. Ne ajută să detectăm și să sărbătorim micile noastre victorii, chiar și în acele zile frustrante, zile în care nu credem că am făcut prea multe”.
„Cercetările arată că atunci când împărtășim obiectivele noastre importante cu alți oameni, de îndată ce primim recunoaștere socială creierul nostru începe să se gândească că am realizat deja acest obiectiv”, mai adaugă Bassiri. De aceea este bine să găsim suport moral chiar și la numai doi oameni apropiați. “Apoi, când ați reușit în final să vă atingeți obiectivul, puteți să spuneți tuturor pe Twitter și Facebook!”, conchide, nu fără umor, Mehrnaz Bassiri.