Autenticitate vs. originalitate. Care este calea spre succes?
„Când îmi analizez o pictură, îmi aduc tabloul lângă ceva creat de Dumnezeu – cum ar fi un copac sau o floare. Dacă tabloul meu nu se armonizează cu ce a creat Dumnezeu, atunci ce am lucrat eu nu este artă”, spune Paul Cézanne.
În vremuri atât de aglomerate – cu oameni, cu produse, cu servicii, cu afaceri – originalitatea, noul, nemaivăzutul sunt la mare căutare. Dar în încercarea de a fi mereu originali, adeseori ne îndepărtăm excesiv de ceea ce este adevărat, funcțional.
CE FUNCȚIONEAZĂ MAI BINE – AUTENTICITATEA SAU ORIGINALITATEA?
„Nu e nimic nou sub soare” nu înseamnă că toate sunt vechi, ci înseamnă că adevărul nu poate fi creat sau fabricat, ci doar descoperit. Adevărul este ca un izvor – toate viețuitoarele au dreptul să se adape din el. Astfel, la adevăr există numai drepturi de acces, nu și de proprietate. Adevărul aparține tuturor, nu este al celui care l-a descoperit.
Adevărul nu este numai opusul minciunii, ci înseamnă, mai ales, ceea ce este autentic – adică real, funcțional și cu sens. Astfel, autenticitatea este mai mult decât sinceritate – pentru că nu tot ce credem este și adevărat, oricât am fi de convinși sau de sinceri.
Originalitatea este interesantă și încântătoare numai atunci când nu se îndepărtează prea mult de adevăr. Dar autenticul este întotdeauna captivant și valoros, chiar dacă nu întotdeauna este și original.
Pe de altă parte, dacă prin ceea ce faci te exprimi pe tine, în mod autentic – cu încredere, pasiune și convingere – atunci produsul tău va avea cu siguranță o notă de originalitate, pentru că tu ești unic și nimeni nu poate face lucrurile la fel ca tine. Este și motivul pentru care cel mai bine funcționăm atunci când suntem autentici, iar dacă încercăm să copiem pe cineva ne sabotăm pe noi înșine.
În cartea sa, Big Magic: Creative Life Beyond Fear, Elizabeth Gilbert scrie că e destul de greu să fii original pentru că deja trăim de multă vreme pe Pământ și fiecare lucru ne amintește de un altul. „Încercările de a fi original pot da senzația de forțat, de prețiozitate, în timp ce autenticitatea are o vibrație discretă care este întotdeauna tulburătoare”. Elizabeth ne reamintește că scopul nu este să salvăm lumea prin ceea ce facem. Atâta vreme cât ne folosim de abilitățile cu care am fost înzestrați, așa cum ne îndeamnă inima s-o facem, ne vom îndeplini rolul în puzzle-ul vieții și, astfel, vom fi împliniți.
Așadar, dacă ești original, nu ești neapărat și autentic. Dar dacă ești autentic, vei avea întotdeauna o notă de originalitate. Astfel, autenticul are întotdeauna impact.
AUTENTICITATEA – CA BUSOLĂ, INDICATOR ȘI UNITATE DE MĂSURĂ
Urmăream un videoclip în care un jurnalist CNN vorbea despre o experiență traumatizantă din viața sa. Nu a fost patetic, nu s-a victimizat, nu a dramatizat. A explicat. Nu are importanță aici despre ce experiență era vorba. Importantă este autenticitatea cu care a fost prezentată. Privindu-l și ascultându-l, am înțeles din ce se naște autenticitatea, am văzut că autenticitatea evidențiază neautenticitatea și am înțeles ce generează autenticitatea.
Acest om vorbea, iar inima mea s-a deschis la ce spunea pentru că el însuși vorbea din inimă deschisă. Inimile intră imediat în conversație, pentru că forța vieții și a adevărurilor ei este implicită și inopozabilă. Această conexiune este clarificatoare și iluminatoare – devii conștient de celălalt, devii conștient de tine și simți viața și realitatea din care faci parte.
Videoclipul s-a terminat, inima mea a rămas deschisă. S-a încărcat următorul videoclip și, înainte ca pe ecran să se întâmple ceva, inima mea a simțit neadevărul. Era la vedere, clar și limpede. Cu inima deschisă vezi clar. Înrădăcinat în autenticitate, simți imediat ce-i fabricat. Nu-i vorba de minciună, e vorba de ticluit, de customizat, de falsificat, de incomplet.
Viața este mult mai bogată, mai profundă, mai atotcuprinzătoare, mai misterioasă, mai plină, mai fluidă decât ne putem noi imagina. Ceea ce pare haos este doar o ordine – tainică prin complexitatea ei. Este o ordine pe care noi o putem doar intui și de care ne putem minuna. Viața este în echilibru, noi știm doar să fixăm. Viața armonizează și reglează, noi doar adăugăm și eliminăm. Viața crește, noi securizăm.
Sunt experiențe care prilejuiesc autenticitatea mai mult decât altele. Vorbind despre lucruri banale, (te) poți „minți” chiar fără să știi. Dar anumite împărtășiri nu se pot face decât din adevărul sufletului. Și anumite experiențe activează adevărul sufletului.
Așadar, dacă este ceva ce nu vezi clar în viața ta, atunci pune-te în contact cu o experiență autentificatoare. Apoi Replay ce nu e clar în viața ta.
OAMENII CARE INSPIRĂ LA AUTENTICITATE
Paul Cézanne este unul dintre cei mai mari artiști ai lumii nu numai datorită stilului să unic, inovator și deschizător de drumuri. Este adevărat, prin viziunea și tehnica sa, Cézanne a deschis multe drumuri, pentru că a înfățișat aspecte ale vieții încă inaccesibile oamenilor din acele vremuri și a făcut-o într-un mod dinamic, surprinzător, armonios.
Ceea ce este semnificativ la Cézanne, însă, este faptul că „arta sa nu constituie atât un model de imitat, cât o provocare – în sensul că este o forță inspirațională, un catalizator care scoate la lumină, în sufletul artiștilor care i-au urmat, ceea ce este personal și specific numai lor”, scrie Jorella Andrews în This is Cézanne.
Paul Cézanne deschide drumurile sinelui. Oamenii care trezesc autenticitatea celorlalți și îi fac loc de manifestare sunt importanți. Este un dar și o responsabilitate de respectat, de urmat, de asumat.
Foto: Pixabay