Astronautul Buzz Aldrin: Nu te grăbi prea tare, dacă vrei să ajungi unde trebuie
Buzz Aldrin a pășit pe lună, alături de Neil Armstrong, ca pilot al modulului lunar al navei Apollo 11. În 1966 a făcut parte din echipa aborului Gemini 12 și a lucrat în vidul din spațiul cosmic timp de peste cinci ore.
Buzz Aldrin (Edwin Eugene Aldrin, Jr.) este astronaut, inginer, pilot de vânătoare. A trăit și a muncit și pe Pământ, și în afara lui. Are multe de împărtășit.
Iată ce a discutat cu fotograful Andrew Zuckerman, care a adunat multă și relevantă înțelepciune în cartea sa, Wisdom.
Ca să te poți concentra pe calea de urmat, mai întâi controlează-ți frica.
Frica este o emoție paralizantă. Buzz Aldrin spune că în viața de pe Pământ sunt mai multe necunoscute decât într-o misiune spațială. Pe Pământ a trăit frica mai des decât în spațiu. Dar a înțeles că atunci când ți se face frică, întâi de toate trebuie să rezolvi această emoție. „O reacție prea rapidă poate avea consecințe negative. E util să-ți rezolvi frica și să capeți o minimă înțelegere a situației– asta va simplifica lucrurile și te va ajuta să vezi mai clar”, spune Buzz.
Nu te grăbi prea tare, dacă vrei să ajungi unde trebuie.
Buzz Aldrin crede că este mai bine ca marile călătorii să fie abordate metodic, pentru ca destinația să fie atinsă eficient și cu folos. „Lui Columb i-a luat mult timp să treacă oceanul. Lui Magellan i-a luat jumătate de an, poate chiar mai mult, să călătorească în jurul lumii. Noi de ce ne-am grăbi atât de tare să ajungem pe Marte? Doar nu vrem să ajungem acolo doar ca să avem de unde ne întoarce, nu ar eficient. Permanența cere o apropiere treptată”.
E important să știm să trăim în armonie cu un grup mic de oameni.
Buzz crede că o misiune pe Marte ar fi utilă dacă am putea duce pe Marte mai mulți oameni, nu doar șase-opt, pentru că prezența oamenilor acolo este valoroasă. El crede că are rost ca oamenii să ajungă pe Marte nu pentru o scurtă vizită, ci ca să stea acolo o vreme, să învețe cum se gestionează eficient resursele de acolo, după care să vină să ne învețe și pe noi. Iar pentru ca asta să se poată întâmpla, cel mai important lucru este ca acel grup de oameni, plecați în misiune împreună, să se poată înțelege între ei. „Știm cu adevărat cum să trăim în armonie cu un grup mic de oameni? E ușor de spus „mai vedem noi, atunci, ce facem”, dar adevărul este că să te înțelegi bine cu un grup mic de oameni, să trăiești în armonie cu oamenii cu care trebuie să lucrezi este unul dintre cele dificile lucruri. Mai dificil decât radiația sau decât deteriorarea oaselor”.
Acceptă oportunitățile și nu încerca să controlezi mersul lucrurilor.
„În viață, sunt momente în care, pur și simplu, ești omul potrivit la locul potrivit. E important să nu fii timid, să primești această responsabilitate și să mergi înainte”, spune Buzz Aldrin. Lasă oportunitățile să-ți extindă orizonturile, fără să te străduiești să impui tu, neapărat, o anumită destinație. Fii atent și deschis la ce se întâmplă și mergi înainte.
Avem nevoie de gânditor.
Buzz povestește că atunci când i s-a oferit ocazia să-și rafineze rolul în programul spațial s-a bucurat de oportunitatea de a-și îmbogăți cunoștințele, pentru a-și crește competența profesională. „E important să studiezi, să știi mai multe în anumite domenii, pentru că nu toți oamenii trebuie să stea „la manete”, nu toți trebuie să reacționeze rapid, să controleze mereu situația. Întotdeauna este nevoie de acești oameni, avem nevoie de mulți astfel de oameni, dar avem nevoie și de omul care gândește profund, care vede în perspectivă și care este creativ. Omul care nu se uită numai la problemele urgente, ci vede dincolo de ele. Dacă atunci când mergem ne uităm numai la picioare, ajungi la marginea stâncii s-ar putea să pășim în gol, să pierdem o oportunitate grozavă. Dar dacă ne ridicăm privirea din pământ, dacă privim înainte și mai departe, atunci ne creștem șansele de a trăi o viață productivă”.
Buzz Aldrin declară că s-a bucurat să fie omul potrivit la locul potrivit, să facă față problemelor, să învețe să ceară ajutor, să-i ajute pe ceilalți. Pentru că așa merg bine lucrurile. „Încerc să fiu de folos, cât pot de mult. Nu caut să fiu de toate pentru toți. Mă folosesc de talentele pe care le am pentru binele viitorului, așa cum îl înțeleg eu.”
Foto: NASA Human Space Flight Gallery, Wikimedia Commons