„Maria Callas- La Divina”, la Nottara
Victoria Cociș (Maria Callas) o reprezintă cu eleganță și expresivitate pe cântăreața ajunsă în acel punct al vieții ei în care singurele care îi mai atestă notorietatea sunt amintirile și înregistrările.
În timp ce diferiți studenți se prezintă la clasa ei de canto dornici să afle din secretele marii soprane, aceasta își amintește cu durere de cariera fulminantă, curmată de neputința de a mai cânta și de iubirea cu milionarul Aristotelis Onassis, care a transformat-o într-o privighetoare captivă într-o colivie.
Discuțiile despre artă ale sopranei cu studenții săi se împletesc subtil cu note de biografie. În spatele cântăreței care a fascinat o lume cu vocea ei stă o femeie cu inima frântă în urma despărțirii de bărbatul pe care-l iubea. Cariera pentru care a muncit continuu, a făcut sacrificii și a luptat a ajuns la sfârșit: glasul nu mai poate să se înalțe cum o făcea odinioară la Scala.
Radu Gabrea dezvoltă un concept regizoral inedit prin monologul Mariei Callas care se adresează mereu publicului și care se transformă într-un dialog interactiv. Publicul simte cum încet, încet devine parte a universului scenei.
Celelalte persoanje susțin interpretarea Victoriei Cociș. Actrița Andreea Măcelaru Șofron o joacă pe studenta Sophie care subliniază rolul dur de profesor al Mariei Callas, doar pentru a dezvălui mai apoi frământările sale. Ruxandra Urdăreanu în rolul lui Sharon și Daniel Madia în rolul lui Tony reușesc să rupă aplauze din sală când interpretează arii din opere celebre. Discretul Manny, interpretat de Mihai Vârtosu, aduce în lumină relația pe care o are un admirator cu diva.
Textul este o traducere după „Master Class” de Terrence McNally și a avut premiera pentru prima dată în 1997 la Teatrul Nottara. A urmat un turneu în jurul lumii, al cărui succes a confirmat valoarea distribuției și a interpretării.