Weekend in Europa
Ati vizitat Parisul? Incercati si Lille…
De ce Lille: Vechiul oras Lille este plin de farmec – case elegante in stil franco-flamand, patiserii retrase, piatete insorite, impanzite cu cafenele. Este orasul perfect pentru un weekend romantic sau, de ce nu, pentru un weekend in care vrei sa te relaxezi, fara sa bifezi liste cu obiective turistice. In plus, orasul este perfect structurat, astfel incat sa poata fi vizitat in doua zile, lasandu-ti timp si pentru pranzuri delicioase cu moules frites.
Weekend-ul perfect: Incepeti ziua cu o café au lait in impunatoarea cafenea Grand Place din centrul orasului. Apoi, admirati in voie fatadele renascentiste ale celei mai cunoscute cladiri din oras, Vielle Bourse, si lasati-va purtati in vremuri de demult printre cartile vechi, vandute in curtea sa interioara. Pentru un pranz pretentios, pe Rue des Charts Bossus, veti gasi L' Huitriere, unul dintre cele mai faimoase restaurante din Franta, cu preparate din peste si fructe de mare, decorat in stil Art Deco. Daca doriti un pranz mai lejer, comandati stridii de la negustorii de peste din apropiere si alegeti un desert delicios de la Patiseria Meertz, faimoasa pentru vafele sale. O plimbare pe strazile inguste spre catedrala Notre-Dame-de-la-Treille, este binevenita dupa o masa copioasa. In zilele insorite, te poti oglindi in fatada din marmura translucida, de 30 m inaltime. In apropiere, Muzeul l'Hospice-Comtesse, fondat in 1273, adaposteste opere de arta si antichitati. Incheiati ziua in Place aux Oignons, unde restaurantul Au Vieux de la Vieille va va incanta cu specialitati precum carbonnade flamande (carne de vita gatita in bere).
Ziua urmatoare o puteti incepe in Bois de Boulogne, dupa care, cateva ore petrecute in piata de alimente din Place du Concert va va face sa intrati mai usor in atmosfera locului.Cu metroul, ajungeti foarte repede in piata Wazemmes din Gambetta, unde puteti face o multime de cumparaturi pentru acasa. Gasiti acolo orice, de la mirodenii aduse din Maroc pana la lenjerii fine din dantela.
Daca sunteti iubitori de arta, la Palais des Beaux Arts gasiti o colectie impresionanta de arta, pe care o mai puteti vedea doar la Louvre.
Cum ajungeti:
• bilet avion Bucuresti – Lille – Bucuresti, incepand cu 300 eur/pers (sejur 3 zile);
• cazare la hotel de 4*, incepand cu 100 eur/noapte/camera dubla.
Ati vizitat Venetia? Incercati si Turin…
De ce Turin: Fiind renumit pentru cafea si pentru piatetele curate, Turin este perfect pentru cateva zile de relaxare. Ciocolata si cafeaua sunt pasiunile locale, iar ora de cocktail este un ritual consacrat. Arcadele intunecate, clima de munte si strazile drepte te indeamna la plimbari – un lucru excelent pentru ca cinele apetisante de aici, necesita un apetit serios.
Weekend-ul perfect: Incepeti ziua cu un mic dejun copios, la Al Bicerin, o cafenea mica, cu istorie, care serveste espresso si ciocolata calda inca din secolul al XVIII-lea. Daca sunteti gurmanzi, mergeti la Porta Palazza, unde veti gasi cea mai buna gorgonzola din oras. Aici, in cea mai mare piata in aer liber din Europa, veti gasi chiar si tarabe individuale cu patrunjel, ulei si lamai. La ora aperitivului, barurile din oras sunt ticsite cu gustari specifice zonei: aubergine parmigiano si bruschetta. Incercati Caffe San Carlo, din piata cu acelasi nume, unde puteti degusta gustari cu Vermouth, o alta specialitate din Turin.
Duminica dumineata, nu ratati Muzeul Egiptean unde puteti vedea pisici mumificate si paine veche de un mileniu. Relaxati-va cu un pranz usor – o combinatie de calamari, ghimbir si chilli – in gradina tropicala de la Torpedo. Restaurantul face parte dintr-un complex hotelier care a fost amenajat in locul fabricii vechi Fiat. Pe acoperisul hotelului veti avea ocazia sa testati cateva dintre automobilele Fiat expuse in hotel.
Cum ajungeti?
• bilet avion Bucuresti – Turin – Bucuresti, incepand cu 300 eur/pers (sejur 3 zile);
• cazare la hotel de 4*, incepand cu 100 eur/noapte/camera dubla.
Ati vizitat Stockholmul? Incercati si Malmo…
De ce Malmo: Pentru ca orasul s-a reinventat, transformandu-se dintr-un port obisnuit, intr-unul stilat, impanzit de piete frumos pavate, arta moderna si magazine cool.
Weekend-ul perfect: la fel ca Stockholm, Malmö are acel, usor ciudat, aer de ingeniozitate si inovatie. Prima oprire – Lilla Torg, o piata mica si atractiva, cu chioscuri din lemn, tarabe si restaurante cu burgeri. Un granar vechi adapostete Form Design Center, un adevarat templu al design-ului de interior al secolului XXI. Cu 25 GBP iti poti cumpara cel mai funky dustpan-and-brush. De aici, puteti porni intr-o plimbare prin tot orasul. Sunteti pasionati de shopping? Colindati magazinele de tot felul care se gasesc de-a lungul Englebreaktsgatan-ului pana la Gustav Adolfs Tong.
Daca simtiti nevoia de miscare, hidrobicicletele sunt pregatite pentru tururi de-a lungul canalului pana la Kungsparken, cu lacurile, baracile cu fructe de mare si morile de vant. Tot aici este si Malmohus, castelul orasului care acum adaposteste muzeul de arta, istorie si transport.
Pentru a intelege cat mai bine ce inseamna obiceiurile din Malmo, puteti incerca experienta de la Malmo Kallbadhus – o baie rapida in marea rece, urmata de cateva minute intr-o sauna fierbinte – suna interesant, nu?
Cum ajungeti?
• bilet avion Bucuresti – Copenhaga – Bucuresti, incepand cu 190 eur/pers (sejur 3 zile) – aeroportul se afla la 22 km de Malmo;
• cazare la hotel de 4*, incepand cu 100 eur/noapte/camera dubla.
Ati vizitat Praga? Incercati si Brno…
De ce Brno: Cehii au pastrat Brno ascuns – promovand Praga ca un oras al artelor si al plimbarilor romantice. Ambele au insa o arhitectura minunata si o atmosfera speciala – Brno este la fel de frumos, doar ca mai mic, si intr-un fel mai ceh. Aici, veti regasi peisajele sepia si aerul basmului gotic.
Weekend-ul perfect: Mergeti in una dintre cukrarne-le ( patiseriile) din Renaissance Namesti Svobody (Piata Libertatii) si incercati o cafea tare si un rakvicka (cornet cu crema).
De aici puteti admira Castelul Spielberg, o cetate din sec al XIII-lea care s-a transformat in renumita inchisoare Hapsburg, care acum adaposteste colectii de arta si exponate privind istoria Brno-ului. Din turn, aveti vedere asupra catedralei neo-gotice Petrov si a tinuturilor rurale moraviene.
Brno a fost intotdeauna un oras plin de creativitate: are trei teatre nationale, unul dintre ele (Reduta) gazduind un concert al lui Mozart la varsta de 12 ani, in 1767. In apropiere, puteti vizita Manastirea Capuchin, desi aceasta nu este un loc pentru cei slabi de inima – oricat de frumoase ar fi frescele din secolul al XVII, aceasta adaposteste corpurile aproape perfect consérvate ale calugarilor din secolul trecut, accidental mumificati de restructurarea geologica a criptei. Pentru o seara relaxanta, alegeti pub-ul din subsolul hotelului Pegas si incercati cele patru tipuri de bere din productie proprie acompaniate de prepáratele traditionale – galuste din carne de porc cu cartofi gratinati.
Cum ajungeti:
• bilet avion Bucuresti – Praga – Bucuresti, incepand cu 230 eur/pers (sejur 3 zile) – aeroportul se afla la 200 km de Brno;
• cazare la hotel de 4*, incepand cu 90 eur/noapte/camera dubla.
Introduci o pagina noua
Ati vizitat Amsterdamul? Incercati si Utrecht…
De ce: Utrecht are acelasi farmec ca si vecinul de alaturi – Amsterdam, numai ca este putin mai linistit. Strazile cu casute frumoase, de-a lungul canalelor, ascund in pivnitele subterane, restaurante cochete. Tinerii din Utrecht sunt vazuti mai mereu pe biciclete, iar din cand in cand se opresc pentru o bere la o terasa, sau la un picnic in parc.
Weekend-ul perfect: Incepeti cu un tur al Turnului Domului din secolul al XIV-lea – aici aveti de urcat cele 460 de trepte, pana in varful turnului celei mai inalte biserici din Olanda; merita efortul, mai ales pentru o priveliste minunata care se intinde pana la orasul Rotterdam. Nu ratati Dick Bruna Huis, muzeul dedicat cultului desenelor anímate cu iepurele Miffy (care s-a nascut in Utrecht) si creatorul sau Dick Bruna – aici puteti gasi coperte de carti, display-uri interactive si un Miffy urias din aur.
O cafea excelenta veti gasi la cafeneaua Sector 3 de-a lungul canalului – incercati aici si ceaiul casei, servit impreuna cu quiche, briose si ciocolata proaspata. Cartierul Rosu nu este neaparat o atractie turistica, dar este un loc care trebuie vazut, fiind mai linistit decat cel din Amsterdam: o linie aparent fara sfarsit de ambarcatiuni cu ferestre purpuriu aprins care se intinde de-a lungul raului Vecht. Pentru cina, puteti incerca restaurantul De Hoefslag, aflat intr-o padure din afara orasului, cotat cu stele Michelin.
Cum ajungeti:
• bilet avion Bucuresti – Amsterdam – Bucuresti, incepand cu 230 euro/pers (sejur 3 zile) – aeroportul se afla la 35 km Utrecht;
• cazare la hotel de 4*, incepand cu 100 eur/noapte/camera dubla.
Anca Nichifor este Managing Director Jet Set Planner