Unde mergem în weekend? (9-11 septembrie)
Filmele de weekend
„Columbiana”
“Doamne, cât îl iubesc pe Luc Besson!” Acestea sunt cuvintele pe care le rosteşti când ieşi de la vizionarea filmului „Columbiana” care poate fi văzut de azi în cinematografe. Îl iubeşti pentru că filmul înseamnă şi pentru el, la fel ca pentru tine, două ore de bucurie. Îl iubeşti pentru că uneori are chef să-şi producă singur filmele, o experienţă pe care a practicat-o la "Taxi 2" şi "Exit" şi iată o repetă la „Columbiana”. Da, îl iubeşti pentru cum reuşeşte să împărtăşească din emoţiile sale celorlalţi, pentru modul în care a privit şi priveşte mereu femeia în filmele lui, pentru felul în care te determină pe tine, spectator, să te adaptezi vieţii, aşa cum este ea. Este cel mai sever critic la adresa muncii sale, iar platoul de filmare este un teren extrem de favorabil comunicării, schimburilor afective dintre cei care fac parte din echipă. Astfel cred că se poate explica de ce te-ai îndrăgostit de Jean Reno după ce ai văzut „Marele albastru” şi „Leon”. Îl vezi prin ochii lui Besson. De data aceasta te ataşezi de Zoe Saldana şi de personajul ei Cataleya. Saldana a jucat nu numai în „Avatar”, dar şi în „Star Trek” al lui JJ Abrams, „Crossroads”, „Piraţii din Caraibe – Blestemul Perlei Negre” şi „Terminalul”. Zoe este o actriţă modestă, chiar dacă are aici cel dintâi rol principal. Vrea doar să facă parte din poveşti cât mai bune, chiar dacă este doar un nume dintr-o distribuţie mare.
Cataleya Restrepo trăieşte drama uciderii părinţilor ei la numai 9 ani. Ea reuşeşte să scape de asasini şi se refugiază la Chicago, la unchiul ei. În suflet păstrează sentimentul răzbunării şi ajunge să ucidă la rândul ei cu sânge rece. Sună oarecum cunoscut, da, pentru că amprenta lui Besson se simte, iar între Nikita, Matilda şi Cataleya există clar similitudini. După 15 ani, tânăra este deja o ucigaşă de mare viitor, cu 22 de victime la activ. Doar două greşeli face Cataleya. Lasă victimelor sale cărţi de vizită de genul unui desen în ruj al orhideei de la care vine numele ei, "cataleya". Astfel, ea speră că-i va atrage atenţia celui responsabil de masacrarea părinţilor ei, Don Luis, protejat de CIA. Din păcate, desenul atrage atenţia agenţilor federali, care o caută numind-o “criminală în serie”. A doua greşeală este mereu inevitabilul clişeu. Se îndrăgosteşte de un pictor (Michael Vartan), care nu ştie despre ea absolut nimic. Din păcate, regizorul Olivier Megaton scapă pe alocuri frâiele, necontrolând prea bine povestea, iar povestea are îmbinări fericite şi coerente. În afară de Saldana, ceilalţi actori nu depun foarte mult efort pentru rolurile lor. Personajul ei se simte bine cu o puşcă cu lunetă pe umăr, se târăşte în tunele de aerisire, face minuni cu o linguriţă şi un pahar de plastic plin cu apă, ucide fără remuşcări şi poate răni folosind un simplu prosop. Marele atu al filmului e graţia de felină pe care actriţa reuşeşte să o imprime personajului şi mai ales bruma de umanitate rămasă în asasină. Problema cea mai mare este că filmul nu aduce nimic nou sentimentului de răzbunare. Câteva dintre secvenţele de acţiune sunt cu adevărat pline de adrenalină şi inventivitate, precum aventura lui Cataleya în Caraibe, un asasinat comis sub ochii legii, într-o secţie de poliţie.
„Columbiana” a fost pentru Zoe Saldana un vis împlinit. Ea mărturisea că o colaborare cu Luc Besson era pe lista lucrurilor de făcut înainte să moară. „Mi-am spus de multe ori că cel mai mult îmi doresc să lucrez cu cineaşti pe care i-am admirat în copilărie, în adolescenţă. Luc Besson era cu siguranţă unul dintre ei, mai ales datorită personajelor iconice de femei fatale pe care le-a creat“, spunea Saldana la o conferinţă de presă pentru promovarea filmului. Într-o săptămână de la lansarea mondială, „Columbiana” a încasat 30 de milioane de dolari. (recenzie realizată de Loreta Popa)
„PINA” 3D
Filmul de artă "Pina" realizat în 3D poate fi văzut începând de astăzi la cinematografe. Regizorul peliculei, Wim Wenders, spune că acesta este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai mari dansatoare şi coregrafe, care a murit cu doi ani în urmă. Producţia a fost filmată cu trupa Tanztheater Wuppertal Pina Bausch şi prezintă "originala şi revoluţionara artă a acestei mari artiste din Germania". Publicul Festivalului Transilvania de la Cluj-Napoca a avut prilejul să vadă "Pina" la ediţia din acest an. Tot astăzi, producția a fost lansată și în Finlanda, Cehia şi China. Pentru promovarea filmului la nivel local, distribuitorul – "Parada Film" – a organizat un amplu eveniment de promovare care a implicat personalități din sfera artistic, printre care și violonistul Alexandru Tomescu.
Slide-ul 2 conține programul evenimentelor Festivalului “George Enescu”:
Programul evenimentelor Festivalului “George Enescu”
Vineri, 9 septembrie:
Ora 19:30
MARI ORCHESTRE ALE LUMII – LONDON SYMPHONY ORCHESTRA; Sala Mare a Palatului.
Dirijor: NIKOLAI ZNAIDER; Solist: SALEEM ABBOUD ASHKAR – pian.
În program: lucrări de R. Wagner, L. van Beethoven, J. Brahms. Înregistrarea concertului poate fi ascultată vineri, 16 septembrie, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, de la ora 19,30.
Ora 22:30
CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII – ORCHESTRE DE CHAMBRE DE LAUSSANE; Ateneul Român.
Dirijor şi solist: CHRISTIAN ZACHARIAS; Solist: ANTONIO MENESES (foto 2) – violoncel.
În program: lucrări de R. Schumann; În direct la Radio România Muzical, Radio România Cultural şi TVR Cultural.
Ora 19:00
CONCERTE ÎN ŢARĂ
CLUJ
Opera Naţională din Cluj
EL BANCH / EL BALLET NACIONAL CHILENO
În program: NOCHE BACH (Consiertos / Cantico) – Creaţie coregrafică în două părţi de Gigi Căciuleanu.
17.00 Festivalul Internaţional 'George Enescu' – ediţia XX
În seria "Recitaluri şi concerte camerale" se înscrie şi concertul susţinut în data de 9 septembrie la Ateneul Român, de membrii renumitei Orchestre Coreene de cameră dirijaţi de Min Kim (foto 3), avându-i ca solişti pe violoniştii Liviu Prunaru şi Vlad Stănculeasa.
În program:
Prolog şi Variaţiuni pentru orchestră de coarde de Ellen Taaffen Zwilich, Concertul pentru două viori şi orchestră de Malcom Arnold şi, la final, Sonata pentru oechestră de coarde de William Walton, lucrări ce vor răsuna în direct şi la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, de la ora 17,00.
Dirijor al ansamblului cameral coreean, Min Kim este la rândul său un foarte apreciat violonist. De origine din Seoul, a făcut studii în Germania, ţară în care a desfăşurat o consistentă activitate solistică. A primit numeroase distincţii pentru implicarea sa în viaţa muzicală, printre care "Meritul pentru cultură" oferit de Guvernul Poloniei, sau "Una vita per musica" oferită de Preşedintele Italiei în 2009.
Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam, a fost recent numit director al prestigioasei Academii Menuhin din Elveţia acolo unde a studiat şi violonistul Vlad Stănculeasa, laureat în 2007 al Concursului Internaţional "George Enescu". (Petra Gherasim şi Hajnalka Kerekes)
22.30 Festivalul Internaţional 'George Enescu' – ediţia XX
Probabil una dintre cele mai aşteptate apariţii din Festivalul <<George Enescu>> este cea a pianistului şi dirijorului Christian Zacharias. După incendiarele sale concerte de la miezul nopţii propuse în precedentele ediţii, anul acesta, Christian Zacharias şi ansamblul pe care îl conduce – Orchestra de Cameră din Lausanne, propun în concertul din 9 septembrie un program exlusiv Robert Schumann – un omagiu adus compozitorului de la naşterea căruia s-au împlinit 200 de ani în 2010. Solist este violoncelistul brazilian Antonio Meneses, un muzician cu o importantă carieră internaţională.
În program: Allegro şi Introducere în re minor pentru pian şi orchestră op.134, Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră op. 129 şi Simfonia a II-a în Do Major op. 61.
Concertul poate fi ascultat în transmisiune directă, de la ora 22,30 la Radio România Muzical şi Radio România Cultural. (Petra Gherasim şi Hajnalka Kerekes)
Concerte
Sambata, 10 septembrie, la Arenele Romane din Bucuresti, fostul lider al legendarei formatii britanice The Stone Roses, desemnat Godlike Genius de revista NME, Ian Brown (foto) va concerta in premiera in Romania, cu sprijinul Adidas Originals, alaturi de UNKLE Sounds, cel mai nou proiect semnat James Lavelle, ce a facut furori la festivalurile Reading si Leeds din Marea Britanie, in aceasta vara.
Petrecerea incepe la ora 21 cu un concert Suie Paparude, urmat de Ian Brown, UNKLE Sounds si continua pana tarziu cu DJ set-uri Justin Vandervolgen si Bogman.
Accesul la Arenele Romane (Str. Cutitul de argint, nr. 26, intrarea prin Parcul Carol) se va face, sambata, incepand cu ora 20. Cei care nu si-au cumparat inca bilete, o mai pot face la pretul de 50 de lei, din reteaua Eventim, urmand ca in seara evenimentului biletele sa coste 65 de lei, la intrare.