Turism oenologic în Basarabia
Dacă îți e dor de casa bunicilor și de povești, de sunetele vacanței de vară la țară, de mâncare cu gustul copilăriei și de vinuri cât mai aproape de tradiție, există un loc care îți aduce aminte de ele. Basarabia este locul perfect pentru o întoarcere în timp, care să te încarce de energie și bună dispoziție.
Turismul oenologic în Republica Moldova se remarcă în primul rând prin diversitate. Nicio cramă nu seamănă cu cealaltă, nici o podgorie nu e la fel cu celelalte. Dacă vrei să vezi crame sub formă de orașe subterane, vizitează Mileștii Mici, cu spectaculoasa arhitectură din vremurile sovietice.
Dacă te tentează luxul și confortul unui palat cu o peluză imensă, poți încerca domeniul viticol Castel MIMI, organizat în jurul unui palat construit acum peste 100 de ani de Constantin Mimi, fost om politic basarabean și vinificator, ultimul guvernator al Basarabiei – funcție deținută până în 1918. Iar dacă preferi șarmul boem al unui loc pitoresc, atunci poți merge la domeniul viticol Chateau Vartely, de lângă Orhei.
Dacă ești un împătimit al istoriei și tradiției, alegi Purcariul cel cu aproape 200 de ani de tradiție, cel mai vechi brand al Moldovei de peste Prut. Dar dacă preferi să te întorci în timp, în atmosfera magică a satului tradițional care îți amintește de copilărie, atunci vinăria Asconi e ceea ce ai nevoie.
Reconectarea la natură se datorează nu doar peisajului care abundă în păduri, pajiști și vegetație luxuriantă (fiindcă ele sunt apanajul întregii Moldove), ci a arhitecturii care respectă materialele trad iționale de construcție – lemnul, șindrila, stuful, argila, piatra, varul stins, tapiseria – toate sunt „recoltate“ din împrejurimi și prelucrate de puținii meșteșugari autohtoni care mai știu să facă o casă de chirpici și din lut, cu acoperiș de stuf sau șindrilă, și tâmplărie care să aibă patina timpului.
„Sătucul strămoșesc“ de la Asconi (vezi foto stânga) are căsuțe cu prispă care miroase a lemn vechi și lut proaspăt văruit cu sineală, dar mai ales are căldura pereților și a sobelor din materiale naturale, așa cum nu se mai găsesc „pe toate drumurile“.
Vin oameni din toate colțurile lumii, deprinși cu confortul cel mai sofisticat, care își lipesc obrazul de pereții caselor și spun că îi năpădesc toate amintirile copilăriei pe care nu le pot retrăi în locurile natale, fiindcă ele au dispărut. Traiul într-o căsuță strămoșească e o experiență multisenzorială care reactivează la maxim simțurile tactil și olfactiv, cele responsabile cu stocarea și eliberarea amintirilor.
O vizită într-un sătuc strămoșesc basarabean e ca o infuzie de celule stem, o capsulă a timpului care te aduce înapoi în vremea copilăriei de la țară. Arhitectura unică de la crama Asconi se completează perfect cu mâncărurile tradiționale pregătite de gospodinele din satele apropiate care periodic prezintă în fața consumatorilor masterclass-uri de plăcinte la gura cuptoarelor tradiționale. Iar vinul este cireașa de pe tortul acestui complex turistic unic.
De altfel, calitatea vinurilor din Republica Moldova este recunoscută la nivel internațional și reconfirmată cu multe premii și medalii la diverse concursuri și competiții internaționale.
Vinul moldovenesc a devenit un brand de țară. Arealul viticol al Basarabiei este repartizat în 3 regiuni vitivinicole istorice: Valul lui Traian (sud-vest), Ștefan Vodă (sud-est) și Codru (centru), destinate producerii vinurilor cu indicație geografică protejată. Viticultura Republicii Moldova corespunde tendințelor mondiale, cuprinzând soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtonă: soiuri albe (Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote etc.), preponderent în zona Codru, și 30% soiuri roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi etc.), specifice regiunilor de sud. Autenticitatea și unicitatea vinului moldovenesc este dată de soiurile autohtone: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Rară Neagră, Plăvăi, Viorica etc.
Vinurile Moldovei sunt o legendă vie, iar cele produse la crama Asconi nu fac excepție. Vinăria a fost fondată în 1994 și este o afacere de familie. Fundamentul vinurilor Asconi este bazat pe soiuri clasice franțuzești, precum Chardonnay, SauvignonbBlanc, Mușcat, Cabernet Sauvignon, Merlot. Dar există plantate și soiuri speciale că Riesling, Malbec, Pinot Noir și desigur soiurile autohtone regionale Fetească Albă, Fetească Neagră, Rară Neagră și Saperavi.
Articol preluat din numărul 258/iunie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.