Sportivii de performanţă care au redat viaţa unui celebru domeniu viticol franţuzesc, Chateau Smith Haut Lafitte
Daniel şi Florcence Cathiard au vizitat Bucureştiul cu ocazia Sărbătorii Gastronomiei, eveniment organizat anual pentru a celebra Arta de a Trăi a francezilor. Am avut ocazia să îi întâlnim şi să aflăm cum au ajuns să fie proprietari ai unuia dintre cele mai cunoscute domenii viticole din regiunea Bordeaux.
"Am crescut în Alpi, în casa în care bunicul meu avea un magazin de vinuri. Ştiam mirosul de cramă şi de butoaie. Era madlena mea şi a contribuit din plin la decizia de a cumpăra Castelul Smith Haut Lafitte, în 1990. Era singura mea legătură cu vinul, dar era foarte puternică. Ca şi soţia mea, Florence, am fost sportiv de performanţă. Am făcut amândoi parte din echipa naţională de schi a Franţei", povesteşte Daniel Cathiard.
După ce au încheiat cariera sportivă, tinerii au preluat un lanţ de băcănii deţinut de tatăl lui Daniel Cathiard. În 20 de ani l-au transformat complet şi au deschis primul supermarket din regiunea Rhone Alpes. Deşi ani de zile nu au pus clăparii în picioare, pentru că munceau prea mult, pasiunea pentru sport nu s-a stins. Aşa că au creat lanţul de magazine cu echipamente sportive Go Sport, prezente în Franţa, Belgia, Spania şi Statele Unite.
Florence Cathiard a înfiinţat o agenţie de publicitate, cu birouri la Paris, Lyon şi Grenoble şi a câştigat bugetul mondial pentru Rossignol. Agenţia sa a fost cumpărată de McCann Europe, iar proprietara a devenit vice-preşedinte.
După ani de muncă şi succese, cei doi nu s-au gândit la pensie, ci şi-au oferit o nouă provocare, unul dintre cele mai vechi domenii viticole bordeleze.
Primii ani au fost foarte dificili pentru familia Cathiard. În primăvara anului 1991 a fost îngheţ, iar producţia de struguri a fost dezastruoasă, în 1992 a plouat prea mult, 1993 a fost un alt an prost, iar în 1994 credeau că nu mai au nicio şansă. Dar în 1995 vinul pe care îl produceau a început să fie premiat.
Soţii Cathiard au investit enorm în castel, dar şi în refacerea domeniului. Şi au creat primul domeniu viticol fancez care a trecut la bio.
"Solul la noi este foarte special. Este calcaros şi sensibil. Aşa că nu mai folosim tractoare, ci lucrăm cu caii. Avem opt cai şi suntem foarte mândri de asta. Nu folosim subtanţe chimice pentru a combate dăunătorii, ci doar substanţe naturale, iar pentru îngrăşământ folosim doar compost natural", explică Daniel Cathiard.
Bio nu înseamnă însă regres tehnologic. Cramele seamănă cu un laborator de cercetare. Evoluţia viei este urmărită în perioada vegetativă şi supravegheată prin satelit, aşa că strugurii se culeg în cel mai bun moment. Culesul se face manual, în lădiţe de mici dimensiuni, iar după ce ciorchinii sunt scuturaţi prin vibrare, boabele sunt triate de două ori. O dată printr-un dispozitiv optic, care alege doar boabele bine copate şi triază eventualele deşeuri şi o dată manual. Iar vinul este păstrat în butoaie făcute tot pe domeniu, din lemn selecţionat.
"Crama Smith Haut Lafitte funcţionează după principiile economiei circulare: nimic nu se pierde, totul se transformă. Cramele au panouri solare, apa de ploaie este captată, iar domeniul beneficiază de prima instalaţie din lume pentru reciclarea dioxidului de carbon rezultat din fermentarea vinului", adaugă viticultorul.
Domeniul viticol se întinde pe 78 de hectare: 67 pentru vinul roşu şi 11 pentru vinul alb, iar vinul este clasat în două categorii: Premier vin – Chateau Smith Haut Lafitte roşu şi alb, Grand Cru Classé de Graves et Grand Vin de Graves şi Second vin, vinuri albe, roşii – soi pur sau cupaje, destinate industriei HORECA.
Vinurile franţuzeşti Smith Haut Lafitte sunt disponibile pe piaţa românească încă din 2006.
"Cel mai important criteriu de alegere a fost calitatea şi prestigiul acestui castel. De altfel, începând cu 2009 a intrat în selectul club al vinurilor cu 100 de puncte Parker. De asemenea, dacă vizitaţi castelul, veţi observa excelenţa lucrului bine făcut. Dl. şi Dna. Cathiard sunt persoane foarte meticuloase, pentru care calitatea este foarte importantă. Vinurile Castelului Smit Haut Lafitte reprezintă foarte bine perfecţiunea terroir-ului din Bordeaux. Gama de vinuri roşii sunt asamblate din Merlot şi Cabernet Sauvignon iar cele albe din Sauvignon blanc şi Semillon", spune Cristian Preotu, director Le Manoir, unic distribuitor al vinurilor Smith Haut Lafitte în România.
Vinurile Castelului Smith Haut Lafitte se vând în România începând cu 180 de lei pentru Les Hauts de Smith, iar celebrul Grand Cru Classe se găseşte începând cu 500 de lei pentru o sticlă. Vinurile pot fi găsite în mai multe magazine de specialitate cum sunt Comtesse du Barry şi în restaurante cum ar fi Casa di David, Le Bistrot Francais sau Prime Radisson.
L-am rugat pe Cristian Preotu să ne spună dacă vinurile de colecţie pot reprezenta o investiţie. Acesta a oferit câteva sfaturi pentru cei care vor să îşi facă o clecţie de vinuri.
"Vinurile de colecţie reprezintă o investiţie foarte bună, chiar una dintre cele mai bune din ultimii 25 de ani. Doar că trebuie îndeplinite anumite condiţii: cumpărarea vinului la un preţ corect şi pentru acest lucru recomand achziţia vinurilor în sistemul „en primeur”, adică cu 2 ani înainte să fie comercializat în sticle, stocarea vinului în condiţii optime ( temperatura, umiditate, lumina, zgomot … ) şi, bineînţeles, persoana care investeşte în vin trebuie să fie şi puţin pasionată de subiect", spune Cristian Preotu.
Dacă vreţi să mergeţi să achiziţionaţi vinul direct de la sursă, trebuie să ştiţi că Chateau Smith Haut Lafitte nu înseamnă doar vinuri de excepţie, ci este unul dintre exemplele artei de a trăi a francezilor. Domeniul are şi un complex hotelier, două restaurante care au bucătari cu stele Michelin şi un spa cu vinoterapie. Este vorba despre spa-ul Caudalie, afacere de care se ocupă fiica cea mare a cuplului şi soţul ei, Bernard.