Sefii, stresul, calculatorul si aerul conditionat le dau dureri de cap angajatilor
“Pentru 46% dintre românii afectati cel putin o data pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare dupa cel mult o ora, in timp ce pentru mai mult de jumatate durerile dispar in general dupa câteva ore sau chiar dupa o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare strânse şi in care relatiile cu şefii sau colegii sunt mai tensionate se asociaza cu o durata mai mare a crizelor”, afirma autorii studiului.
83% dintre cei afectati se trateaza singuri, cele mai folosite medicamente fiind paracetamolul, antinevralgicul, nurofenul si aspirina. Persoanele de pana in 30 de ani se plang de dureri de cap in medie de 1,4 ori pe luna, la cei de peste 50 de ani aceasta afectiune aparand de circa 2,5 ori lunar. Femeile, persoanele vaduve si cele care locuiesc in mediul rural sunt mai predispuse acestui tip de problema.
Potrivit GfK, “studiul indica si o legatura puternica intre nivelul de trai si frecventa instalarii unor astfel de episoade. Cu cat veniturile sunt mai scazute, cu atat mai mare este si incidenta durerilor de cap”. Cele mai frecvente simptome sunt ametelile, starile de agitate, tulburarile de vedere, dificultatile de concentrare, greata, lipsa poftei de mancare si afectarea capacitatii motrice.
Cercetarea a fost facuta in februarie 2010, pe un esantion de 1641 de persoane.