Recomandare de carte: Shogun, autor, James Clavell
Şi, aşa cum ştie oricine cât de cât alfabetizat, există împrejurări în care literatura corijează realitatea. Prilej pentru aceste meditaţii introductive este excelentul roma-fluviu scris de britanicul James Clavell, Shogun. Ediţia la care mă refer este cea apărută la Editura Orizonturi şi Editura Universul din Bucureşti în superba tălmăcire semnată de Doina Cerăceanu. Teza cărţii este una de o simplitate excepţională: dacă este voinţă şi dat cultural, nu există obstacol în calea cunoaşterii. Pe scurt, dacă vrei cu-adevărat, atunci poţi!
Ca să rezum întru concret, în roman ni se povesteşte excepţionala aventură a poliglotului pilot maritim englez Blackthorne în Japonia veacului al XVI-lea, experienţă în urma căruia personajul devine samurai, daimyo şi hatamoto, adică războinic, senior şi înalt dregător în slujba celui mai puternic candidat la titlul de shogun din epocă, Toranaga. Structura narativă este una progresivă, întîmplările şi conflictele, tensiunile şi acumulările se conjugă treptat, într-un crescendo inteligent dozat, iar finalul, deşi nu cel dorit de cititor, căci nu e neapărat un happy-end clasic, rămîne deschis, ilustrînd fără rest credinţa buddhistă într-un ciclu transistoric, în care soarta îşi rescrie propriile coordonate fără a-şi modifica însă ţinta.
Pilot al unei corăbii olandeze de mărfuri, deţinător al secretelor călătoriei prin Strîmtoarea Magellan şi pe Mările de la Soare Răsare, Blackthorne trăieşte drama eşuării într-o Japonie în care primii creştini, iezuiţii portughezi, fac legea, alături de negustorii lusitani. Iniţial prizonier, alături de camarazii lui, englezul se dovedeşte cel mai maleabil şi mai deschis către cunoaşterea unei lumi cu totul anapoda din unghiul de vedere al unui occidental din secolul al XVI-lea.
Blackthorne învaţă să…
Mai multe aflaţi accesând Radio România Cultural.