„Razboi si pace” la Teatrul Nottara
Erwin Piscator este un notoriu teoretician al teatrului politic, alaturi de Bertolt Brecht. Iata ce spune regizorul Petre Bokor, printre altele cetatean de onoare al orasului Edmonton, despre chinurile facerii spectacolului: „Daca ne-am fi propus sa cream varianta teatrala a Simfoniei a IX-a, a Capelei Sixtine, a Teoriei Relativitatii, a Domnisoarelor din Avignon sau chiar a Bibliei, nu cred ca am fi avut de intampinat mai multe greutati”.
Decorul auster de inspiratie expresionista, conceput de Helmuth St”urmer, a fost special gandit pentru a asigura o trecere mai lesnicioasa intre planurile si scenele piesei, trecere intermediata cu eleganta de Emil Hossu. Personajele de rezistenta ale spectacolului sunt Andrei Bolconski (Dorian Boguta), Pierre Bezuhov (Alexandru Jitea) si contele Bolconski (Stefan Sileanu). Conservatorului tata, interpretat magistral de Stefan Sileanu, i se opune Andrei (varianta initiala cu Dragos Bucur era totusi mai inspirata), exponentul innoirilor revolutionare care aveau sa subrezeasca vechea oranduire tarista. Familia Rostov – contesa (Catrinel Dumitrescu), Natasa (Raluca Gheorghiu) si fratele acesteia, Nikolai Rostov (Dan Bordeianu) joaca un rol secundar in economia spectacolului. Aparitiile personajelor din fundal, Napoleon (Sorin Cocis), tarul Alexandru I (Petre Panait) si comandantul Kutuzov (Constantin Cotimanis) reconstruiesc starea de tensiune a luptelor dintre Franta si Imperiul Tarist de la Austerlitz, Wagram sau Borodino. Printul Andrei are la un moment dat urmatoarea replica: „Ideea razboiului se naste din ura omului impotriva vietii. Telul razboiului este crima. Asasinam zeci de mii de oameni, schilodim alte zeci de mii, iar cind am ispravit, ne ducem in biserici si inaltam Domnului slava pentru ca am izbutit sa omoram atatia”. Cuvintele lui anticipeaza finalul piesei, care evoca victimele marilor infruntari armate si inutilitatea sacrificiilor umane.
Din pacate, prejudecatile unora fata de dramatizari sau, poate, apetenta in scadere a spectatorilor pentru montari clasice, ar putea fi totusi explicatia pentru asistenta destul de firava.